ΣΥΝΤΑΓΗ

Πανεύκολη συνταγή για αλμυρά και γλυκά κρουασίνια

Shutterstock

Απόγευμα και γυρνάς σπίτι από τη δουλειά και εκεί που όλα καλά και βαρετά να σου μια λιγούρα. Δεν είναι λιγούρα; Είναι οι δυο φίλοι από τη δουλειά που έρχονται για ένα κρασάκι από το σπίτι; Έστω. Σου έχουμε την πιο γρήγορη συνταγή που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη στο πι και φι.

Η λύση είναι πολύ απλή και λέγεται κρουασίνια. Πας σούπερ μάρκετ στα γρήγορα, παίρνεις τα υλικά της αρεσκείας σου και επιστρέφεις να φτιάξεις το πιο νόστιμο σνακ που έχεις κάνει ποτέ.

Τι θα χρειαστείς:

2 φύλλα σφολιάτας

Τριμμένο τυρί / Τυρί φέτα

Μερικές φέτες ζαμπόν

Κρόκο από 1 αυγό

Λίγο αλεύρι

(λαδόκολλα για εύκολο ψήσιμο – διαφορετικά λίγο λάδι)

 

Εκτέλεση:

Ρίχνεις λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας σου για να μην κολλήσει το φύλλο επάνω. Το απλώνεις στην επιφάνεια και κόβεις αρχικά μια οριζόντια γραμμή για να το χωρίσεις στα δύο και ύστερα κάθετα όσες λωρίδες θέλεις -εξαρτάται από το πόσο λεπτά ή όχι θέλεις τα κρουασίνια σου-. Ενδεικτικά θα μπορούσες να τα κόψεις σε 7-8 λωρίδες.

Διαλέγεις τη γέμιση που θα βάλεις. Μπορείς να βάλεις μόνο φέτα ή τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει παρέα με ζαμπόν. Αν βάλεις φέτα πίεσε την λίγο με το δάχτυλό σου επάνω στο φύλλο σφολιάτας για να μη φύγει όταν θα το στριφογυρίσεις. Αφού γεμίσεις όλες τις λωρίδες σου, στρίψ’τις για να πάρουν σχήμα κλείνοντας έτσι την γέμιση μέσα τους.

Τοποθέτησέ τα σε ένα ταψάκι στο οποίο είτε έχεις βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα είτε έχεις περάσει με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν. Άλειψε τα κρουασίνια σου με τον κρόκο αυγού (διαλυμένο σε λίγο νερό) προκειμένου να τους δώσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στο ψήσιμο.

Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς ανάλογα τη δύναμή του, για περίπου 15 λεπτά. Έχε τα στο νου σου και απέσυρέ τα από τον φούρνο μερικά λεπτά νωρίτερα ή αργότερα σύμφωνα με το πως σ’αρέσουν εσένα.

Αν έχεις όρεξη και για αλμυρό και για γλυκό δοκίμασε να κάνεις το ίδιο χρησιμοποιώντας πραλίνα σοκολάτας αντί για αλμυρά υλικά. Έτσι θα έχεις με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Win win situation.