TRAVEL

Πάμε Βραζιλία; Do’s, don’ts και Safety Manual

Ούτε για τους ντόπιους, ούτε για τους τουρίστες. Και μιας που τo FIFA World Cup είναι προ των πυλών και η χώρα ζει ήδη σε αυτούς τους ρυθμούς, το travelblog maryhop.gr, επίσημος συνεργάτης του Cosmo.gr αναρωτιέται πόσο ασφαλές είναι τελικά ένα ταξίδι στη Βραζιλία. Είναι η χώρα έτοιμη να υποδεχτεί τα εκατομμύρια κόσμου φέτος το καλοκαίρι; Και από την άλλη, είναι ο κόσμος έτοιμος να αντιμετωπίσει την υψηλή εγκληματικότητα της χώρας;

Ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά, με Σάο Πάολο και Ρίο στις πρώτες θέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Το Ρεσίφε, που επίσης θα φιλοξενήσει αγώνες, είναι η πιο επικίνδυνη πόλη της Βραζιλίας. Όχι με βάση τις μετρήσεις αλλά με βάση τους ντόπιους. Και το ντόπιο να τον ακούς, είναι πιο αξιόπιστος. Γιατί είναι εκεί έξω στους δρόμους και ξέρει.

Στο τελευταίο μου ταξίδι, αν και με παρέα πολυταξιδεμένη, ήρθε εκείνη η στιγμή της υψίστης αφέλειας, που μας έκανε τα τέλεια θύματα. Με μία κάμερα κρεμασμένη στο δικό μου λαιμό και ένα πανάκριβο ρολόι στο χέρι του διπλανού μου, φυσικά και ήμασταν στόχος. Η ώρα, το μέρος και ο κόσμος τριγύρω δεν έπαιξαν κανένα ρόλο. Μιλούσαμε αγγλικά, ελληνικά και γενικά τη γλώσσα του τουρίστα. Μας λήστεψαν τρεις το μεσημέρι, σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Σάο Πάολο, στη Jardins, σε 4 μόλις δευτερόλεπτα και με ένα (μάλλον αληθινό) όπλο στο χέρι. Για κάποιο λόγο, που ακόμη δεν έχω κατανοήσει, η κάμερα μου έμεινε ανέπαφη. Προφανώς ήταν ερασιτέχνης, πράγμα σπάνιο βασικά.

Και αν σκέφτεσαι και λες, σιγά μωρέ, πόσο πιθανό είναι να συμβεί, θα σου πω, πως είναι. Τόσο πιθανό που καλύτερα να πας προετοιμασμένος. Η προσωπική μου εμπειρία, με έκανε να θυμηθώ και να ανασυντάξω το Safety Manual της βαλίτσας μου και να το μοιραστώ μαζί σου. Γιατί η ασφάλειά σου είναι και θα πρέπει πάντα να είναι το πρώτο σου μέλημα. Σε κάθε ταξίδι.

Μερικά do’s, μερικά don’ts και το Safety Manual  είναι έτοιμο προς χρήση…

– Τα μάτια σου ορθάνοιχτα και το νου σου τριγύρω. Kανένας δε θα σε παρεξηγήσει αν τον παρατηρείς. Μην είσαι αφελής, ούτε αφηρημένος. Ξέρω, διακοπές είσαι, θέλεις ξεγνοιασιά. Όχι στη Βραζιλία όμως. Η Βραζιλία δεν είναι Ευρώπη. Φρόντισε να είσαι υποψιασμένος για όλους και για όλα.

– Πάρε μαζί σου μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι. Άσε μεγάλες τσάντες και πορτοφόλια στο ξενοδοχείο και περιορίσου στα βασικά. Ό,τι φαίνεται, είναι στόχος. Το διαβατήριό σου, όμως, έχε το μαζί σου- αν μπορείς. Διαφορετικά κλείδωσέ το στο safe box της ντουλάπας.

– Αν χρειαστείς χρήματα, προτίμησε τα ATM των ξενοδοχείων ή των εμπορικών κέντρων. Στο δρόμο είναι αρκετά επίφοβα τα πράγματα. Έχε κατά νου, ότι κάποια ΑΤΜ λειτουργούν μέχρι τις δέκα το βράδυ, για ευνόητους λόγους. Βγάλε χρήματα μόνο όσο ο ήλιος είναι ψηλά. Κάτι σαν τα ζυμαρικά δηλαδή, καλό είναι να μην τα τρως όταν πέφτει ο ήλιος. Είναι επικίνδυνο.

– Αν πέσεις θύμα κλοπής (καλή ώρα), να αναφέρεις το περιστατικό στην τουριστική αστυνομία. Ζήτα από το ξενοδοχείο να σου δώσει πληροφορίες, σε περίπτωση που δε γνωρίζεις και καλό θα ήταν να καταθέσεις το περιστατικό. Οι πιθανότητες να βρεις το αγαπημένο σου ρολόι είναι μηδαμινές (συγγνώμη που στο λέω) αλλά ας είσαι τυπικός καλύτερα. Oι κλέφτες, να ξέρεις, βασίζονται πολύ στο γεγονός ότι οι τουρίστες δεν αναφέρουν τα περιστατικά κλοπής.

– Έχε μαζί σου χρήματα, κάθε στιγμή. Έστω λίγα. Τάδε έφη “Τhe locals”. Είναι κάτι σαν τακτική. Σου ζητούν κάτι, δίνεις κάτι. Αν αρνηθείς, μπορεί και να μην το πιστέψουν. Και δεν το θέλεις αυτό, νομίζω. Δώσε κάτι και μετά δείξε ότι δεν έχεις κάτι άλλο. Απλά θα φύγουν, δε θα χάσουν άλλο χρόνο αφού ούτως ή άλλως όλα θα πρέπει να γίνουν αστραπιαία.

– Στην παραλία να πας μόνο με το μαγιό, την πετσέτα και τη σαγιονάρα σου. Αν θέλεις δηλαδή να φύγεις χωρίς απώλειες. Στην Copacabana βέβαια, δε σου εγγυώμαι ότι θα βρεις τις σαγιονάρες σου. Κλέβουν από παπούτσια μέχρι burgers. Μπορεί να μείνεις μόνο με το μαγιό. Σου ακούγεται υπερβολικό; Φύλαγε τα ρούχα σου καλύτερα, ξέρω τι σου λέω.

– Όχι ρολόι, όχι κοσμήματα. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και οι ντόπιοι τα αποφεύγουν. Θα γίνεις στόχος και το πιθανότερο είναι να υπάρξεις και θύμα ληστείας (όπως εμείς). Άφησε τα στο ξενοδοχείο ή αν θες τη γνώμη μου, άφησε τα στο σπιτάκι σου. Δε χρειάζεσαι τίποτα από τα δύο, ειλικρινά. Ούτε χρονομετρήσεις, ούτε λούσα.

– Μην καμαρώνεις το καινούριο σου iphone. Αν γίνεται να μη δει ήλιου μέρα, θα στο συνιστούσα. Στη Βραζιλία, το iphone είναι ο πρώτος στόχος. Είναι πανάκριβο και κάποιοι μπορεί να δουλεύουν οκτώ μήνες για να το πάρουν. Κάθισες για φαγητό ή καφέ; Μην το αφήσεις στο τραπέζι. Πήγες βόλτα στην πόλη; Κράτα το κρυμμένο (όσο μπορείς). Κινήσου με προσοχή, μην εκτίθεσαι και γενικά μην προβάλλεις τα gadgets σου.

– Και έστω ότι σε απειλούν με όπλο ή μαχαίρι (καλή ώρα και πάλι), φυσικά δεν αντιστέκεσαι. Όσο και αν αγαπάς το ρολόι σου, όσο και αν δε θέλεις να δούνε τα απόκρυφα του κινητού σου. Δίνεις ότι σου ζητήσουν και απλά το αφήνεις να τελειώσει γρήγορα. Η δική μας εμπειρία κράτησε μόνο 4 δευτερόλεπτα και ουδείς αντιστάθηκε φυσικά.

– Προσπάθησε να “κρύψεις”, όσο μπορείς, ότι είσαι τουρίστας. Μη μιλάς δυνατά στο δρόμο, μη βροντοφωνάζεις την καταγωγή σου, μη δίνεις πολλές πληροφορίες τριγύρω. Τα λόγια σου με ευγένεια και τα λόγια σου με φειδώ. Τάδε έφη Military Police of São Paulo. Oι κλέφτες εσένα τον τουρίστα θα ψάξουν να βρουν. Και θα σε βρουν, αν δεν προσέξεις.

– Mην περπατάς μόνος, ειδικά σε μέρη που δε γνωρίζεις. Απόφυγε τα μικρά στενά και απόμερα δρομάκια και προσπάθησε να μην εξερευνείς γειτονιές που δεν ξέρεις από πριν πόσο ασφαλείς είναι. Καλό θα ήταν να έχεις παρέα, είτε είναι πρωί, είτε βράδυ. Αν μπορείς, χρησιμοποίησε ταξί για τις μετακινήσεις σου. Δε μου αρέσει που το προτείνω, προτιμώ και εγώ να περπατάω τις πόλεις, αλλά πραγματικά, εκτός του ότι είναι αρκετά οικονομικό, είναι τις περισσότερες φορές και πιο ασφαλές.

– Aν οι φαβέλες είναι αυτό που θέλεις οπωσδήποτε να δεις στη Βραζιλία, κοίτα να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου τις pacified και non-pacified favelas. Οι ειρηνικές και μη ειρηνικές δηλαδή. Ακόμη και στις ειρηνικές, δε μπαίνεις μόνος. Μην το επιχειρήσεις καν. Φρόντισε να βρεις έναν ξεναγό, έναν άνθρωπο ντόπιο, που να μιλά τη γλώσσα και να ξέρει σε ποιά φαβέλα μπορείτε να μπείτε και να κινηθείτε με ασφάλεια.

– Όπως κάθε manual, γράφτηκε για να σε βοηθήσει στη χρήση αλλά η εξάσκηση είναι δικό σου μέλημα. Εμπιστεύσου την κρίση σου, ταξίδεψε με σύνεση και προσοχή και απόλαυσε κάθε σου στιγμή. Χωρίς υπερβολές, χωρίς πανικό, χωρίς άγχος. Ακολούθησε το ένστικτο και την κοινή λογική σου. Μην ξεχνάς όμως, πως αυτό που σε εσένα μπορεί να είναι φυσιολογικό, εκεί μπορεί να παρεξηγηθεί. Παρατήρησε τις συνήθειες και τις κινήσεις του κόσμου και προσαρμόσου ανάλογα.

Προσαρμόσου είναι η λέξη κλειδί.

Διαβάστε επίσης στο maryhop.gr

10 Συμβουλές για μία τέλεια βαλίτσα!