ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Τι δεν πρέπει να ταΐζεις ΠΟΤΕ τα κατοικίδιά σου σύμφωνα με τους ειδικούς

iStock

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζώα υπό εξαφάνιση. Η γιορτή όχι μόνο πήρε παγκόσμιες διαστάσεις αλλά πλεόν δεν αφορά μόνο τα ζώα υπό εξαφάνιση αλλά κάθε είδος του ζωικού βασιλείου.

Για όλους εμάς που τα ζώα υπάρχουν και συμπληρώνουν με κάποιον τρόπο τη ζωή μας, λοιπόν, η σημερινή μέρα είναι λίγο πιο σημαντική. Τα ζώα συντροφιάς είναι κάτι παραπάνω από μια απλή, συντροφική ύπαρξη στη ζωή μας. Αποτελούν εξίσου σημαντικό μέλος της οικογένειάς μας με τους ανθρώπους που περιλαμβάνει.

Είτε, λοιπόν, ζεις μόνη σου με το ζωάκι σου, είτε αυτό αποτελεί μέλος της οικογένειάς σου είτε φροντίζεις τα αδέσποτα της γειτονιάς, η τροφή που τους παρέχεις παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τους.

Οι ειδικοί του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), δημιούργησαν έναν κατάλογο με τις κορυφαίες τοξικές τροφές για τα οικόσιτα ζώα.

Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά και τα τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν έμετο, διάρροια, μειωμένα αντανακλαστικά, δυσκολία στην αναπνοή, μη φυσιολογική οξύτητα στο αίμα, κώμα, ακόμα και ξαφνικό θάνατο. Μπορείς, επίσης, να επηρεάσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των ζώων.

τροφές ζώα Unsplash

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι σίγουρα ένα σπουδαίο super food για τη δική σου υγεία, αλλά όχι για εκείνη των τετράποδων ή δίποδων φίλων σου. Δημιουργεί προβλήματα κυρίως στα πουλιά και τα κουνέλια που μπορεί να ζουν στο σπίτι σου αλλά και στα γαϊδουράκια, τα άλογα και τα μηρυκαστικά, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων και των κατσικιών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στις καρδιαγγειακές βλάβες. Ο θάνατος σε πτηνά και κουνέλια δεν είναι απίθανος. Τα άλογα, τα γαϊδουράκια και τα μηρυκαστικά παρουσιάζουν συχνά πρήξιμο στον λαιμό ή πονοκέφαλο.

 Σοκολάτα, καφές και καφεΐνη

Τα τρόφιμα που περιέχουν μεθυλξανθίνες (όπως οι σπόροι κακάο και ο καρπός του φυτού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καφέ) και καταναλώνονται από κατοικίδια, μπορούν να προκαλέσουν έμετο, διάρροια, λαχάνιασμα, υπερβολική δίψα, συχνουρία, υπερκινητικότητα, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, επιληπτικές κρίσεις ακόμα και θάνατο.

Unsplash

Να ξέρεις, επίσης, ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πιο επικίνδυνη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή σοκολάτα έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μεθυλξανθίνες, ενώ η κουβερτούρα την υψηλότερη.

Εσπεριδοειδή

Οι μίσχοι, τα φύλλα, οι φλούδες, τα φρούτα και οι σπόροι των εσπεριδοειδών περιέχουν κιτρικό οξύ και αιθέρια ελαίων, ικανά να προκαλέσουν ερεθισμό αλλά και καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Σε μικρές ποσότητες, τα προβλήματα αυτά περιορίζονται σε εφήμερες στομαχικές διαταραχές.

Καρύδα και λάδι καρύδας

Όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, τα τρόφιμα με βάση την καρύδα και το έλαιο καρύδας δεν ενέχουν (τόσο μεγάλους) κινδύνους για την υγεία των κατοικιδίων. Η σάρκα και το γάλα της φρέσκιας καρύδας περιέχουν έλαια που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές ή διάρροια. Επιπλέον, το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε κάλιο και απαγορεύεται να δίνεται στα κατοικίδια.

τροφή ζώα Unsplash

Σταφύλια και σταφίδες

Η τοξική ουσία στα σταφύλια και τις σταφίδες παραμένει άγνωστη, αλλά αποδεδειγμένα προκαλέι νεφρική ανεπάρκεια στα οικόσιτα ζώα.

Γάλα και γαλακτοκομικά

Επειδή τα κατοικίδια έχουν σημαντική έλλειψη σε λακτάση (το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στο γάλα), το γάλα καθώς και παράγωγά του είναι πιθανόν να προκαλέσουν διάρροια ή άλλες πεπτικές διαταραχές.

τροφή Unsplash

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των πεκάν και των καρυδιών, περιέχουν υψηλές ποσότητες από έλαια και λιπαρά. Αυτά τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια ή και παγκρεατίτιδα.

Κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του γαστρεντερικού συστήματος και να οδηγήσουν σε αιμόλυση ή αναιμία.

ζώα Unsplash

Ωμό/μη-επαρκώς μαγειρεμένο κρέας, αυγά και κόκαλα

Το ωμό κρέας και τα ωμά αυγά ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για τα ζώα -αλλά και για τους ανθρώπους. Τα ωμά αυγά περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται αβιδίνη. Η συγκεκριμένη τετραμερής πρωτεΐνη μειώνει την απορρόφηση της βιοτίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα και βλάβες στο τρίχωμα των ζώων.

Τα ωμά κόκαλα, από την άλλη, μπορεί να ακούγονται ως μια φυσική και υγιεινή λύση, αλλά τα κατοικίδια δεν ζουν στην άγρια ​​φύση. Είναι, επομένως, αρκετά επικίνδυνα για τα οικόσιτα ζώα που ενδέχεται να πνιγούν κατά την κατάποση ή να υποστούν κάποιον σοβαρό τραυματισμό εάν το οστό σπάσει, σφηνώσει ή τρυπήσει την πεπτική του οδό.

Αλάτι και αλμυρά σνακ

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα, συχνουρία, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανιστούν και προβλήματα υπέρτασης αν συνηθίζουν να την καταναλώνουν τα οικόσιτα ζώα σου. Ανάμεσα στα σημάδια που μαρτυρούν ότι το κατοικίδιο κατανάλωσε περισσότερες αλμυρές τροφές απ’ όσο θα πρεπε, βρίσκονται ο έμετος η διάρροια, η αυξημένη θερμοκρασία σώματος και οι επιληπτικές κρίσεις. Κράτα για δική σου απόλαυση τα πατατάκια και το αλατισμένο ποπ κορν.

Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη (φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης) που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε πολλά τρόφιμα, όπως καραμέλες, αρτοσκευάσματα και στην οδοντόκρεμα. Μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ινσουλίνης και αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή υπογλυκαιμία (μειωμένα επίπεδα σακχάρου). Μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον έμετο, τον λήθαργο και την αταξία. Τα σημάδια μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις. Προτίμησε ειδικές λιχουδιές για ζώα.

 

Ζύμη με μαγιά

Η ζύμη που περιέχει μαγιά μπορεί να φουσκώσει και να προκαλέσει επώδυνη συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα του κατοικίδιου ζώου και φούσκωμα.

Σημαντική σημείωση: Οι παραπάνω τροφές αφορούν όλα τα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες τροφές που αφορούν αποκλειστικά μερικά οικόσιτα ζώα. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ορισμένες τροφές που ενδεχομένως είναι τοξικές ΜΟΝΟ για τις γάτες, δεν περιλαμβλανονται σε αυτόν τον γενικό κατάλογο. Καλό είναι να συμβουλευτείς και έναν κτηνίατρο.