ΘΕΑΤΡΟ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: 9 ατάκες για το θέατρο που εμπνέουν

Unsplash

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το 1962, η οποία μέχρι σήμερα τιμάται στις 27 Μαρτίου κάθε χρονιά. Κάθε χρόνο το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου επιλέγει μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει ένα μήνυμα που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα τη συγκεκριμένη ημέρα. Από την Ελλάδα είχε επιλεγεί στο παρελθόν ο Ιάκωβος Καμπανέλης. Φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου υπογράφει η Αιγύπτια ηθοποιός Σαμιχά Αγιούμπ.

«Προς όλους τους φίλους μου, τους καλλιτέχνες του θεάτρoυ από όλο τον κόσμο», απευθύνει το μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου η ηθοποιός. «Σας απευθύνω τον λόγο σήμερα, ενώ έχω την αίσθηση ότι όλος ο κόσμος έχει γίνει σαν απομονωμένα νησιά ή σαν πλοία που δραπετεύουν μέσα σ’ έναν ομιχλώδη ορίζοντα, ανοίγοντας τα πανιά τους χωρίς καθοδήγηση, χωρίς να βλέπουν τίποτα στον ορίζοντα που να τα καθοδηγεί, και παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν ελπίζοντας να φτάσουν σ’ ένα ασφαλές λιμάνι μετά από τις μακρές περιπλανήσεις τους εν μέσω μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας», αναφέρει σε αυτό μεταξύ άλλων.

«Το θέατρο στην αρχική του μορφή είναι μια καθαρά ανθρώπινη πράξη που βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας, που είναι η ζωή. Όπως είπε και ο μεγάλος πρωτοπόρος, Κονσταντίν Στανισλάφσκι “Μην έρχεστε ποτέ στο θέατρo με λάσπη στα πόδια σας. Αφήστε τη σκόνη και τη βρωμιά σας έξω. Αφήστε τις μικρές σας ανησυχίες, τους καβγάδες, τα μικροπροβλήματα σας – όλα τα πράγματα που καταστρέφουν τη ζωή σας και αποσπούν την προσοχή σας από την τέχνη σας – μαζί με το παλτό σας στην πόρτα”», σημειώνει στη συνέχεια.

«Είναι αποστολή μας, εμάς των ανθρώπων του θεάτρου, των λαμπαδηφόρων του διαφωτισμού, από την πρώτη εμφάνιση του πρώτου ηθοποιού στην πρώτη σκηνή, να είμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια σε κάθε τι άσχημο, αιματηρό και απάνθρωπο. Τα αντιμετωπίζουμε με κάθε τι, όμορφο, αγνό και ανθρώπινο. Εμείς, και κανένας άλλος, έχουμε την ικανότητα να εξαπλώνουμε τη ζωή. Ας την εξαπλώσουμε μαζί, στο όνομα ενός κόσμου και μιας ανθρωπότητας», καταλήγει στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που ανέλαβε τη μετάφρασή του που υπογράφει η Γιόλα Κλείτου.

Το θέατρο έχει αυτή την αποστολή. Να αντιστέκεται σε κάθε τι άσχημο κι απάνθρωπο. Και οι άνθρωποι του θεάτρου συμμερίζονται αυτή την αποστολή σε όλα τα χρόνια ύπαρξης αυτής της μορφής τέχνης.

Πιστοί σε αυτή την αποστολή, κάνουν θέατρο για την ψυχή τους, όπως είχε πει ο Κάρολος Κουν, λένε την αλήθεια στους ανθρώπους, όπως λέει η Stella Adler, μεταφέρουν τη μεγάλη σκηνή της ζωής, όπως λέει ο William Shakespeare σε έναν άδειο χώρο που είναι το μόνο που χρειάζεται για να κάνεις θέατρo σύμφωνα με τον Peter Brook. Οι παρακάτω ατάκες των ανθρώπων του θεάτρου, ανά τα χρόνια, σου δείχνουν τι σημαίνει θέατρο.

Δεν κάνουμε θέατρo για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. – Κάρολος Κουν

«Η λέξη θέατρο προέρχεται από τους Έλληνες. Σημαίνει το μέρος όπου βλέπεις. Είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι πάνε να δούνε την αλήθεια για τη ζωή και τις κοινωνικές καταστάσεις. Το θέατρο είναι μία πνευματική και κοινωνική ακτινογραφία της εποχής του. Δημιουργήθηκε για να λέει στους ανθρώπους την αλήθεια για τη ζωή και την κοινωνία». – Stella Adler.

Θεωρώ το θέατρo την μεγαλύτερη απ’ όλες τις μορφές τέχνης, τον πιο άμεσο τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να μοιραστεί με κάποιον άλλο την ουσία του να είσαι ανθρώπινο πλάσμα. – Oscar Wilde.

«Όλος ο κόσμος είναι μία σκηνή. Και όλοι οι άντρες και οι γυναίκες είναι ηθοποιοί. Έχουν τις εξόδους και τις εισόδους τους. Κι ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους» – William Shakespeare.

Όλες οι καλύτερες ερμηνείες, φέρνουν στον ρόλο τους κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό από αυτό που έγραψε ο συγγραφέας στο χαρτί. Αυτό είναι που κάνει το θέατρο ζωντανό. Αυτό είναι που το κάνει να αντέχει. – Stephen Sondheim.

«Μπορώ να πάρω έναν άδειο χώρο και να τον αποκαλέσω σκηνή. Ένας άντρας περπατά σε αυτόν τον άδειο χώρο, ενώ κάποιος τον παρακολουθεί κι αυτό είναι το μόνο που αρκεί για να γίνει μία θεατρική πράξη». – Peter Brook

Η ποιότητα ενός θεατρικού έργου είναι η ποιότητα των ιδεών του – George Bernard Shaw

«Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή». – Arthur Miller

Αυτή η πανάρχαια τέχνη είναι και η τέχνη του μέλλοντος… Το θέατρο είναι δημιούργημα μιας ψυχικής ανάγκης του ανθρώπου που δεν θα την αποβάλει ποτέ. – Ιάκωβος Καμπανέλλης