ΕΞΟΔΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών: Οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), σημειώνουμε στην ατζέντα μας τις εκθέσεις, τις προβολές και τις συζητήσεις που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών – 5o Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο

Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιείται φέτος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στις 24-28 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Το WIFT GR και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιερώνουν για δεύτερη χρονιά φέτος το φεστιβάλ στον αγώνα εξάλειψης της έμφυλης βίας, επιθυμώντας να συνεισφέρουν στην ενημέρωση και συνειδητοποίηση σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα, αλλά και στην ενδυνάμωση των πρακτικών αντίστασης.

Τι θα δούμε στο 5ο WIFT GR

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στη γενναία ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, με σειρά προβολών και masterclass ανοιχτό στο κοινό, καθώς και το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι η ιδέα σου!», με συμμετοχή της Σοφίας Μπεκατώρου και φεμινιστικών οργανώσεων. Συνολικά θα προβληθούν 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν. Εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια του κοινού και των μελών του, το ΔΣ του WIFT GR αποφάσισε το Φεστιβάλ να διεξαχθεί διαδικτυακά, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.

Με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί μόνο η πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 19:00, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με το ντοκιμαντέρ «Σάλμα».

Συζήτηση «Όχι δεν είναι η ιδέα σου!»

Tην Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 20:00, μέσω zoom, θα διεξαχθεί συζήτηση για την κακοποίηση, την παρενόχληση και τις άλλες μορφές της έμφυλης βίας, και πώς να τις αντιμετωπίζουμε. Επίτιμη καλεσμένη θα είναι η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, της οποίας η γενναία καταγγελία έφερε το κίνημα #MeToo και στη χώρα μας.

Θα συμμετέχουν επίσης, η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος: «MeToo και ποινική δικαιοσύνη», η Άννα Μιχαλακέλη, κοινωνική ανθρωπολόγος, συντονίστρια προγραμμάτων στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»: «Ανεπάρκειες και αντιστάσεις του συστήματος απόκρισης και υποστήριξης των επιζωσών/ντων έμφυλης βίας», η Αλεξία Τσούνη, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ»: «Φεμινιστική αλληλεγγύη, στοχοποίηση και στήριξη», και η Κάρμεν Ζωγράφου, συνδιευθύντρια  του «Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας». Τη συζήτηση θα συντονίσει η πρόεδρος του WIFT GR, Ρέα Βαλντέν.

Εδώ μπορείτε να κάνετε εγγραφή ώστε να το παρακολουθήσετε.

Masterclass Kim Longinotto

Η διοργάνωση θα κορυφωθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 17:00, μέσω zoom, με το masterclass της Kim Longinotto. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να μιλήσει με την σπουδαία δημιουργό, για το έργο της.

Εδώ μπορείτε να κάνετε εγγραφή ώστε να το παρακολουθήσετε.

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης  Βίας Κατά των Γυναικών – She’s gone: Έκθεση για θύματα γυναικοκτονιών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών εγκαινιάζεται η έκθεση She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

H Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν την παρουσίαση στην Ελλάδα της διεθνούς έκθεσης She’s gone, που ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.

Το She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο) είναι ένα παγκόσμιο έργο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Μια διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών και μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Λίγα λόγια για την έκθεση She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο)

Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες. Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει –ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη, το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), με μία καθολική εκδοχή της εγκατάστασης, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Δημιουργοί εγκατάστασης είναι οι Ισραηλινοί Keren Goldstein, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών – Red Jasper Cabaret Theatre: Πάνελ-Ανοιχτή συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών, το Red Jasper Cabaret Theatre διοργανώνει πάνελ- ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, για ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση πάνω στην έμφυλη βία που πλήττει καθημερινά θηλυκότητες ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης και πολιτισμικών χαρακτηριστικών.

Το πάνελ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του θεάτρου στις 22.00, αμέσως μετά την παράσταση «Ας φύγουμε για τη δική μας χώρα», στην οποία πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες που εξομολογούνται η μία στην άλλη την ιστορία τους και τις συνθήκες που τις οδήγησαν να διαπράξουν φόνο.

Συμμετέχουν:

  • Η Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, Δικηγόρος- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
  • Η Μαίη Σεβαστοπούλου, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα του έργου «Ας φύγουμε για τη δική μας χώρα»
  • Η Αγγελική Σεραφείμ, Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος για την Προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (ΕΜΑ) στο ΕΚΚΑ
  • Η Ελένη Χουβαρδά, Ψυχοθεραπεύτρια BSc, MSc/ Process Worker Candidate- Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα»