ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Σκληρές αλήθειες που την κάνουν ακόμα πιο σημαντική

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα έπρεπε να γιορτάζεται καθολικά και σε όλο τον πλανήτη, όπως ακριβώς επιβάλλει και ο όρος "παγκόσμιος". Το γεγονός αυτό όμως είναι αδύνατο, αφού με μια δεύτερη σκέψη, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αποτρέπουν τις γυναίκες σε πολλά μέρη του κόσμου, από το να νιώσουν χαρά σήμερα.

Όχι επειδή δεν είναι περήφανες για το φύλο τους, αλλά επειδή οι θρησκείες, τα πατριαρχικά καθεστώτα, οι νόμοι, τα συντάγματα, οι αυταρχισμοί, η βία, η σωματική υπεροχή, η εξουσία, τα κοινωνικά ταμπού και προκαταλήψεις τους επιβάλλουν να μη γιορτάσουν.

Αντίθετα, επιτρέπουν στους άντρες να τις χτυπούν, να τις βιάζουν, να τις ελέγχουν, να τις εξευτελίζουν, να τις χειραγωγούν, να τους απαγορεύουν να μορφωθούν, να ντυθούν όπως θέλουν, να αυτοπροσδιορίζονται, να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα και την προσωπικότητά τους.

Υπάρχουν ακόμα μέρη του κόσμου στα οποία οι γυναίκες ανήκουν κάπου και δε ζουν ουσιαστικά σαν άνθρωποι, αλλά σαν αντικείμενα. Γεγονός που απέχει πολύ από τις έννοιες της ισοτιμίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Αυτό το βίντεο, δεν ήταν και ό,τι πιο εύκολο, ειδικά όταν θα έπρεπε να γιορτάζουμε το ότι είμαστε γυναίκες σε ένα απόλυτα γυναικείο site. Αποφασίσαμε όμως να το κάνουμε, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και κάποιες από εμάς που εύχονται να μην άνηκαν στο θηλυκό γένος. Κι αυτό από μόνο του πρέπει να αποτελεί κάθε μέρα αφορμή και κίνητρο για να προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για εμάς τις ίδιες. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν είσαι ικανή, αλλά ακόμα και το να βοηθήσεις την κυρία που έπεσε δίπλα σου, ή το να αντιδράσεις στον τύπο που έκανε απαίσια σχόλια στη φίλη σου στο δρόμο, είναι ένα μικρό λιθαράκι.

Χρόνια μας πολλά.