ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια έκθεση για το κλίμα: Οι πρωτιές σε αρνητικά ρεκόρ για το 2021, μας ανήκουν

Unsplash

Μιλώντας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το καλοκαίρι που πέρασε ήταν το πιο ζεστό που ζήσαμε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, γίναμε μάρτυρες της χειρότερης, ευρωπαϊκής ξηρασίας που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 500 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου σημειώθηκαν πολλά κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία.

 

Οι παραπάνω συνθήκες, λοιπόν, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που καταγράφηκε στην Ευρώπη από τότε που άρχισε η επίσημη τήρηση αρχείων τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παρατήρησης της Γης, Copernicus.

Αυτό είναι ένα μονάχα στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ στις δυσοίωνες ειδήσεις έρχονται να προστεθούν και τα ευρήματα της 32ης Ετήσιας Έκθεσης για το κλίμα, τα οποία αποκάλυψαν τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν για το 2021. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, η στάθμη της θάλασσας και η θερμοκρασία των ωκεανών έσπασαν κάθε ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης με επικεφαλής επιστήμονες από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών του NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ), δημοσιεύτηκαν από το Bulletin of the American Meteorological Society (AMS). Στην έρευνα συμμετείχαν 530 επιστήμονες από περισσότερες από 60 χώρες. Η ανασκόπηση παρέχει πλήρη ενημέρωση για τους κλιματικούς δείκτες της Γης, τα αξιοπρόσεκτα καιρικά φαινόμενα και λοιπά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από σταθμούς και όργανα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που βρίσκονται στη γη, στο νερό, στον πάγο και στο διάστημα.

Κλιματική κρίση: Τα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση που απογοητεύουν

Αρχικά, οι τιμές των αερίων του θερμοκηπίου της Γης ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί. Οι κύριες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών αερίων του θερμοκηπίου – διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ το 2021.

Η παγκόσμια μέση ετήσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν 414,7 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Αυτό ήταν 2,3 ppm μεγαλύτερο από τα ποσά του 2020 και ήταν το υψηλότερο που μετρήθηκε στα σύγχρονα αρχεία παρατήρησης καθώς και το υψηλότερο τουλάχιστον τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια με βάση τα παλαιοκλιματικά αρχεία.

Η ετήσια μέση ατμοσφαιρική συγκέντρωση μεθανίου ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί και συμβαίνει με ταχείς ρυθμούς από το 2014 και έπειτα. Η ετήσια αύξηση 1,3 ppb του υποξειδίου του αζώτου ήταν η τρίτη υψηλότερη από το 2001, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια ετήσια μέση ατμοσφαιρική συγκέντρωση 334,3 ppb.

Αλλαγή στο κλίμα: Υπερθέρμανση του πλανήτη

Άλλες επιστημονικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν 0,21-0,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του χρονικού διαστήματος 1991-2020. Για τον λόγο αυτό, το 2021 συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 6 θερμότερα έτη από τότε που οι αλλαγές στο κλίμα καταγράφονται. Τα τελευταία επτά χρόνια (2015–2021) ήταν τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.

Παγκόσμια στάθμη της θάλασσας: Νέο, αρνητικό ρεκόρ

Για 10η συνεχή χρονιά, ο Μ.Ο. της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας «άγγιξε» νέο ρεκόρ. Η στάθμη ήταν περίπου 97,0 mm υψηλότερη από τον Μ.Ο. του 1993. Εκείνο το έτος ξεκίνησε η διατήρηση αρχείου δορυφορικών μετρήσεων.

Τα ευρήματα για την Αρκτική

Η βορειότερη περιοχή της Γης είχε την πιο δροσερή της χρονιά από το 2013. Η προηγούμενη χρονιά ήταν η 13η πιο ζεστή χρονιά σε ρεκόρ 122 ετών, με φαινόμενα ακραίας ζέστης να καταγράφονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κλίμα & τροπικοί κυκλώνες

Κατά τη διάρκεια της περιόδου καταιγίδων του Βορείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου το 2021, έλαβαν χώρα 97 τροπικές καταιγίδες. Αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τον Μ.Ο. του 1991-2020. Τότε είχαν καταγραφεί 87 τροπικές καταιγίδες. Εκ των 97 κυκλώνων, οι 7 άγγιξαν σε ένταση Κατηγορίας 5 στην κλίμακα Saffir-Simpson.