ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Οργάνωση παιδικού δωματίου: 5 κανόνες Μοντεσσόρι για να κάνεις το παιδί σου ανεξάρτητο

iStock

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, το παιδικό δωμάτιο πρέπει να σχεδιάζεται και να οργανώνεται με βάση το ίδιο το παιδί. Βασίζεται σε δύο κύριες αρχές: Λειτουργικότητα και μινιμαλισμός.

Σύμφωνα με το σύστημα Μοντεσσόρι, κάθε έπιπλο, κάθε διακοσμητικό και γενικότερα κάθε αντικείμενο που τοποθετείς μέσα στο παιδικό δωμάτιο, πρέπει να είναι προσβάσιμο στο παιδί κάθε στιγμή, έτσι ώστε να μάθει να είναι ανεξάρτητο. Καλύτερα, λοιπόν, να ξεφορτωθείς τα περιττά πράγματα που ενεχομένως αποσυντονίζουν και αποσπούν την προσοχή του. Γενικά, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον μπαίνοντας στη λογική και το μυαλό του παιδιού σου και όχι να σκέφτεσαι την οργάνωση, όπως τη σκέφτεται ένας ενήλικας. Παρακάτω ακολουθούν οι 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις.

Οργάνωση παιδικού δωμάτιου: 5 μοντεσσοριανοί κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις

1. Ξέχνα την κούνια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να πεις αντίο στην κούνια και να επενδύσεις σε ένα κρεβάτι δαπέδου. Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, οι κούνιες είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανεξαρτησία του παιδιού. Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στο κρεβάτι τους οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν και όχι να αποφασίζουν πότε πρέπει να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει.

2. Κάνε τα πάντα προσβάσιμα στο παιδί σου

Οτιδήποτε χρειαστεί ένα παιδί, πρέπει να είναι άμεσα στη διάθεσή του. Αντικατάστησε τις ψηλές συρταριέρες με καλάθια, χαμηλά ράφια και κοντά αποθηκευτικά έπιπλα φιλικά προς τα παιδιά.

3. Διατήρησε ένα κάποιο μέτρο με τα παιχνίδια

Σύμφωνα με το σύστημα Μοντεσσόρι, «όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο». Η κατοχή πολλών παιχνιδιών δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στα παιδιά. Εάν το παιδί σου έχει ήδη στην κατοχή του πολλά παιχνίδια, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τα αγαπημένα του στα χαμηλότερα έπιπλα αποθήκευσης για να μπορούν να τα φτάσουν εύκολα.

4. Ο μινιμαλισμός στη διακόσμηση, είναι το παν

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένα μέρος που το παιδί θα μπορεί να χαλαρώνει, ένα ασφαλές και αρμονικό καταφύγιο και τα πολλά πράγματα ή η υπερβολική διακόσμηση δεν βοηθούν ως προς αυτό. Βάψε τα πολύχρωμα ντουλάπια των επίπλων σε ουδέτερη απόχρωση και αντικατάστησε το έντονο χρώμα του τοίχου με κάτι πιο απαλό. Εάν, πάλι, αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεις το δωμάτιο του παιδιού σου από την αρχή, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

5. Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να μπορεί το μικρό σου να κινείται ελεύθερα μέσα στο δωμάτιο, είναι να το κάνεις ασφαλές για παιδιά! Ό,τι αγοράζεις, κατασκευάζεις και εγκαθιστάς, θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά για μέγιστη ασφάλεια.