ΘΕΑΤΡΟ

Online θεατρικές παραστάσεις: 6 προτάσεις για να διαλέξεις ποια θα δεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου». Αγγελική Κοκοβέ

Οι online θεατρικές παραστάσεις όσο κι αν δεν το περιμέναμε, έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της ψυχαγωγίας μας. Τα θέατρα παραμένουν κλειστά κι οι άνθρωποί του έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την έλλειψη δράσης, αλλά και με καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο της τέχνης. Το θέατρο όμως είναι φως, το ξέρουν και το ξέρουμε. Κι αυτό το φως είναι που λαμβάνουμε ακόμα και μέσα από μία οθόνη, παρακολουθώντας μία παράσταση online.

Λίγο από αυτό το φως, μια μικρή δόση θεατρικής μυσταγωγίας θα πάρουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο. Με τις μετακινήσεις μας να σταματούν στις 19.00 τα απογεύματα αυτές τις ημέρες, τι καλύτερο υπάρχει από το να γεμίσουμε τα βράδια μας με θεάματα; Διάλεξα, λοιπόν, 6 online θεατρικές παραστάσεις on demand, νεότερες αλλά και ιστορικές παραστάσεις άλλων δεκαετιών για να δεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»- Ο αξέχαστος Θάνος Μικρούτσικος και η συγκινητική θεατρική παράστασή του

online θεατρικές παραστάσεις Αγγελική Κοκοβέ

Είχα την τύχη και την χαρά να παρακολουθήσω την μουσικόθεατρική παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» την εποχή που παιζόταν στη σκηνή του θεάτρου Badminton. Κι αυτό που θυμάμαι είναι ότι η συγκίνησή μου δεν με εγκατέλειψε στιγμή. Τα ωραιότερα μουσικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου ερμηνευμένα από τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιάννη Μαθέ, αλλά και από τη Μαριάννα Πολυχρονίδη και τον ίδιο τον Θάνο Μικρούτσικο, οι ερμηνείες σπουδαίων ηθοποιών και η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, και φυσικά η ίδια η παρουσία του συνθέτη στη σκηνή, συντελούσαν σε μία εμπειρία αξέχαστη και σε πολλά δακρυσμένα μάτια στο κοινό. Η παράσταση παρουσιάζεται on demand μέσω της πλατφόρμας του viva.gr το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου.

Η αναμέτρηση της παράστασης με δύο μύθους, τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη που κερδήθηκε, επιτυγχάνοντας την μεταμόρφωση των τραγουδιών σε μια γοητευτική παράσταση. Η θάλασσα, τα λιμάνια, οι γυναίκες, η ζωή των ναυτικών, «το ταξίδι για το ταξίδι», ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του Θέμη Μουμουλίδη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του -Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου- αποκαλύπτοντας τις συναρπαστικές πλευρές της προσωπικότητας, του έργου και των «ταξιδιών» του Νίκου Καββαδία.

Η κινηματογραφική αφήγηση της παράστασης υπηρετείται από τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Μιχάλη Μαρίνου, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη, Γιάννη Μαθέ και τριάντα ηθοποιών, χορευτών μουσικών, τραγουδιστών. Αν πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξεις μία από τις online θεατρικές παραστάσεις αυτού του Σαββατοκύριακου, αυτή θα στην πρότεινα χωρίς επιφύλαξη.

Τιμή εισιτήριου: 12 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.

«Ο γάμος του Καραχμέτη»- Η φιλανθρωπική διάσταση μιας online θεατρικής παράστασης

online θεατρικές παραστάσεις Ιωσήφ Βιβιλάκης, Αναστασία Λιάπη, Στέλιος Βαφέας

Η Όλια Λαζαρίδου διασκευάζει και σκηνοθετεί το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο γάμος του Καραχμένη» για το θέατρο. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 15 Ιουνίου 2017 στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, στην Πλάκα. Στην παράσταση συνεργάστηκαν οι καραγκιοζοπαίχτες Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης με το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη και συμμετείχαν σπουδαστές του τμήματος θεατρικών σπουδών. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της παράστασης που μπορείς να δεις on demand μέχρι και το τέλος του Μαρτίου, είναι πως όλα τα έσοδά της θα διατεθούν στην Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε Αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.

Παίζουν οι: Ιφιγένεια Γρίβα, Νίκος Χαλδαιάκης

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.

«Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ»- Έξτρα προβολές για την παράσταση της Βάσιας Αργέντη

Ένα έργο για μία σύγχρονη και ταυτόχρονα πολύ παλιά πληγή του δυτικού κόσμου, την προσφυγιά έγραψε και σκηνοθέτησε η Βάσια Αργέντη. Στην παράσταση που παρουσιάζεται on demand στις 13 και 14 Μαρτίου παίζουν οι: Μαριάννα Τουμασάτου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιάννης Χαντέλης, Θεώνη Φύτρου και Δανάη Αλυσανδράτου.

Η ηθική τελειότητα μοιάζει να είναι ο οδηγός στη ζωή του ενός ήρωα (Αλέξανδρος), αλλά δυστυχώς η ζωή πολλές φορές μας γεμίζει ψευδαισθήσεις προερχόμενες από το συλλογικό ασυνείδητο που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε, και σε έναν τέτοιο σκόπελο σκοντάφτει ο Αλέξανδρος. Παράλληλα, οι κεντρικές ηρωίδες μας ( Μητέρα της Νούρα και η Νούρα) αποζητούν, όχι το δυτικό όνειρο όπως κάνουν οι μετανάστες, αλλά μία ανθρώπινη ζωή. Μια ζωή δίχως διώξεις, εγκλήματα και πολέμους. Όπως λέει, η Νούρα μας : «μαμά στις χούφτες μου έχω φυλάξει λίγο ήλιο». Αυτόν τον ήλιο αποζητούν. Στο έργο αυτό μας παρουσιάζεται μία διπλή Οδύσσεια: Του δυτικού ανθρώπου που τα έχει «όλα» και στέκεται θύμα αυτής της ιδανικής συνθήκης και των προσφύγων που, η ζωή τους μοιάζει το απόβλητο ενός συστήματος που δεν δείχνει στάλα συμπόνιας.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.

«Γιούγκερμαν»- Τελευταίες ημέρες προβολών για την παράσταση του Θεάτρου Πορεία

Το Σάββατο 14 Μαρτίου και η Κυριακή 15 Μαρτίου είναι οι τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας του viva.gr, η παράσταση «Γιούγκερμαν» για παρακολούθηση on demand. Τη διασκευή στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία, ο εγγονός του συγγραφέα, Δημήτρης Τάρλοου. Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει τον εμβληματικό ήρωα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, Ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τελευταίου Τσάρου, ένας τυχοδιώκτης που παλεύει με τα φαντάσματά του, οδηγείται μετά τη ρωσική επανάσταση στην Ελλάδα. Το παρελθόν του βαραίνει ένας φόνος, μια γυναίκα που μοιραζόταν μ’ έναν Ανθυπολοχαγό, η εμπορία ναρκωτικών, κραιπάλες κάθε είδους, το ποτό, η χαρτοπαιξία, οι εκβιασμοί, οι απάτες… Δαιμόνιος και αδίστακτος, στη νέα του πατρίδα ανέρχεται κοινωνικά αποκτώντας μία σημαντική θέση σε τράπεζα, πλούτο και γόητρο, ο Γιούγκερμαν είναι ένας «αλήτης αριστοκράτης» που κάτω από τον αδυσώπητο ελληνικό ήλιο θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τον αληθινό έρωτα και το τραγικό στοιχείο.

Το μυθιστόρημα, το τρίτο του συγγραφέα, γράφτηκε το 1938, δύο χρόνια μετά τη Χίμαιρα και πέντε χρόνια μετά τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν, μαζί με τα οποία σχηματίζει την τριλογία με τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από το Φοίβο. Πλάι στο ενδελεχές ψυχογράφημα του ήρωα, ο «παραμυθάς από ράτσα» Καραγάτσης στο μυθιστόρημά του αυτό απεικονίζει με γλαφυρότητα την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της μεσοπολεμικής Ελλάδας και καταθέτει την οπτική του γύρω από τη μπολσεβίκικη επανάσταση, τον κομμουνισμό, το τσαρικό καθεστώς. Στον ρόλο της Ντάινα/ Λίλη η Ζέτα Μακρυπούλια.

Τιμή εισιτηρίου: 7,99 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.

«Ο Αμπιγιέρ»- Όταν οι online θεατρικές παραστάσεις συναντούν σημαντικές στιγμές της ιστορίας του θεάτρου

online θεατρικές παραστάσεις

Οι θεατρικές επιχειρήσεις Λεμπέση – σε συνεργασία με το Θεατροκίνημα – ανοίγουν το ιστορικό τους αρχείο και παρουσιάζουν σε online streaming στις 13 και 14 Μαρτίου, την παράσταση θρύλο «Ο Αμπιγιέρ».

Ο Αμπιγιέρ (Τhe dresser ) του Ronald Harwood ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τη σεζόν 1989 -90 στο θέατρο Αθήναιον – νυν Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με Σερ τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Νόρμαν τον Νικήτα Τσακίρογλου και Λαίδη την Ελένη Χατζηαργύρη. Σημείωσε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και η παράσταση έμεινε στην ιστορία του θεάτρου.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο από την εμπειρία του ως Αμπιγιέρ στο πλάι του κορυφαίου Άγγλου ηθοποιού Σερ Ντόναλντ Γούλφιτ. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Λονδίνο στις 6 Μαρτίου 1980 με τον Freddie Jones ως Σερ και τον Tom Courtenay ως Νόρμαν.

Για όλους εμάς που αναρωτιόμασταν πώς ήταν κάποιοι από τους κινηματογραφικούς μας θρύλους στο θέατρο, καθώς δεν προλάβαμε να τους δούμε, οι online θεατρικές παραστάσεις αυτής της εβδομάδας, κρύβουν ανάμεσα τους και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έναν από αυτούς, τον αξέχαστο Δημήτρη Παπαμιχαήλ στη σκηνή.

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Εισιτήρια εδώ.

«Ιστορία Χωρίς Όνομα»- Όταν οι online θεατρικές παραστάσεις φωτίζουν ιστορικά πρόσωπα

Οι Τάσος Νούσιας, Μπέτυ Λιβανού,Μαρία Παπαφωτίου, Νίκος Ορφανός, Αργύρης Γκαγκάνης, Στέλιος Γιαννακός και Ανθή Φουντά δίνουν σάρκα και οστά στην ερωτική ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, όπως αυτός περιγράφεται στο σχετικό μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου. Τη διασκευή υπογράφουν οι Ανθή Φουντά και Κώστας Γάκης, ενώ ο τελευταίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Οι online θεατρικές παραστάσεις αυτής της εβδομάδας, όπως κατάλαβες, μπορεί να έχουν ιστορικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να έχουν και ιστορικό θέμα.

Η πολυβραβευμένη παράσταση που ξεκίνησε την πορεία της από το Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ανέβηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα παρουσιάζεται on demand μέχρι και τις 21 Μαρτίου.

Ο Τάσος Νούσιας, ενσαρκώνει τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη. Η Μπέτυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου μοιράζονται δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα. Στη διανομή του έργου προστέθηκε και ο Νίκος Ορφανός, στον ρόλο του Στέφανου Δέλτα.

Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ

Εισιτήρια εδώ.