ΘΕΑΤΡΟ

Online θεατρικές παραστάσεις: 6 προτάσεις γι’ αυτό το σαββατοκύριακο

Karol Jarek

Τα θέατρα παραμένουν κλειστά και αυτές οι χωρίς θέατρο γιορτές που πλησιάζουν θα είναι σίγουρα διαφορετικές. Ο κόσμος της τέχνης ωστόσο έχει αφουγκραστεί την ανάγκη του κοινού για επαφή με τον πολιτισμό κι έτσι και αυτό το σαββατοκύριακο είναι γεμάτο με online θεατρικές παραστάσεις για να διαλέξουμε ποια θα δούμε.

Εμείς όπως και κάθε ένα από τα προηγούμενα σαββατοκύριακα του δεύτερου Lockdown διαλέξαμε για σένα τα πιο ενδιαφέροντα θεάματα αυτού του σαββατοκύριακου. Online θεατρικές παραστάσεις που θα ανέβαιναν την τρέχουσα σεζόν στη σκηνή μεταδίδονται για τα μάτια σου μόνο. Μαζί και παραστάσεις που διέγραψαν ήδη την επιτυχημένη θεατρική τους πορεία την προηγούμενη θεατρική σεζόν.

Φτιάξε ατμόσφαιρα, εξασφάλισε το εισιτήριο σου και κάνε πράξη το #supportartworkers με τον καλύτερο τρόπο, παρακολουθώντας όσες από τις 6 online θεατρικές παραστάσεις σου προτείνουμε, θέλεις. Επίσης να σε ενημερώσω ότι η παράσταση «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», που σου προτείναμε την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζει να είναι διαθέσιμη σε on demand streaming εδώ. Πάμε να δούμε τις υπόλοιπες online θεατρικές παραστάσεις που μπορείς να δεις αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν.

Οι Online θεατρικές παραστάσεις αυτό το σαββατοκύριακο περιλαμβάνουν και πρεμιέρα: Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια

Ζωντανά από τη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» του θεάτρου Rex, θα μεταδοθεί σε live streaming το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 20.30 η παράσταση «ΗΣτέλλα με τα κόκκινα γάντια». Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα και με την ιστορία του είσαι σίγουρα εξοικειμώνη, αφού αποτέλεσε τη βάση για την ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τη Μελίνα Μερκούρη. Πρόκειται για μία πρεμιέρα εν μέσω lockdown και σίγουρα για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» γραμμένη το 1954 σκιαγραφούσε μια γυναίκα ελεύθερη, μπροστά από την εποχή της, ανυπότακτη και άπιαστη. Τον ρόλο της Στέλλας υποδύεται η Εύη Σαουλίδου.

Στο συνοικιακό υπαίθριο «Νυχτερινό κέντρο η Μαρία» τραγουδάει η Στέλλα, μια γυναίκα ανεξάρτητη, ανυπότακτη και αδιάφορη για τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί η ελεύθερη ζωή της. H Στέλλα επιμένει να ορίζει η ίδια τον εαυτό της, να ζει τον έρωτα χωρίς όρια και να μην συμβιβάζεται με τα κοινωνικά «πρέπει».

Στο πρόσωπο του Μίλτου, η Στέλλα θα βρει το αρσενικό αντίρροπο του δικού της δαιμονίου. Ο έρωτάς τους θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση καθώς ο Μίλτος θα προσπαθήσει, προτείνοντάς της γάμο, να υποτάξει την ελεύθερη φύση της. Η Στέλλα εγκαταλείπει τον Μίλτο στα σκαλιά της εκκλησίας και με την απόφασή της αυτή προσβάλει τόσο την «ανδρική τιμή» του, όσο και τις κατεστημένες αντιλήψεις του κοινωνικού τους περιγύρου. Ο δρόμος του αίματος που από καιρό έχει ανοίξει, τώρα πρέπει να κλείσει. Ένα «άγριο γλέντι, ακόμα πιο άγριο», όπως προειδοποιεί ο Μίλτος, ετοιμάζεται

Στους υπόλοιπους ρόλους οι:

Mάνα του Μίλτου/Αφηγήτρια: Ανθή Ευστρατιάδου
Mαρία: Σοφία Κόκκαλη
Aννέτα: Κατερίνα Λυπηρίδου
Aλέκος/Αντώνης: Βασίλης Μαγουλιώτης
Πίπης: Γιάννος Περλέγκας
Mήτσος: Θοδωρής Σκυφτούλης,
Μίλτος: Μιχάλης Τιτόπουλος

Μουσικός επί σκηνής: Στράτος Γκρίντζαλης

Στην παράσταση ακούγονται, εκτελεσμένες ζωντανά, συνθέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιάννη Παπαϊωάννου, του Απόστολου Χατζηχρήστου, του Απόστολου Καλδάρα, του Μπάμπη Μπακάλη και της Ιωάννας Γεωργακοπούλου

Εισιτήρια εδώ.

Οιδίπους

Πρόλαβα και είδα την παράσταση «Οιδίπους» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά λίγο πριν κλείσουν ξανά τα θέατρα. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική καθώς ο περιορισμένος αριθμός θεατών έβρισκε τη θέση του με τη μάσκα φορεμένη και τα μάτια στραμμένα στη σκηνή. Οι ερμηνείες των Μιχάλη Σαράντη, Μαρίας Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη ήταν τόσο δυνατές που για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση δεν άκουσα ούτε έναν θόρυβο από την πλατεία.

Η παράσταση μεταδίδεται online σε μία live streaming προσβολή το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της σύμπραξης μεταξύ του Θεάτρου Πορεία και του Θεάτρου Προσκήνιο.

«Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο “παιχνίδι” στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης , και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του.
Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι . Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώνοντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή (με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από
το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως “τυφλός ζητιάνος και προφήτης”», όπως αναφέρει το σημείωμα του σκηνοθέτη.

Εισιτήρια εδώ.

Ο Αμερικάνος

Για 11η χρονιά ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στην παράσταση «Ο Αμερικάνος», που βασίζεται στο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για 8 εορταστικές διαδικτυακές προβολές, αρχής γενόμενης αυτό το σαββατοκύριακο, 19 και 20/12.

Ο «Αμερικάνος» είναι μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Η παράσταση σε σκηνοθεσία-ερμηνεία του Θανάση Σαράντου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Λάμπρου Πηγούνη με μουσικό επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, έχει παιχτεί από το 2009 μέχρι και σήμερα σε πάνω από 50 πόλεις από άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Παραμονή Χριστουγέννων 1879. Ο «Αμερικάνος», Τζων Στόθισον είναι ένας «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος, αλλά ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του, όπου κανείς δεν τον αναγνωρίζει. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως να βρίσκεται ακόμα εκεί και να τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης. Τελικά, ο Τζων Στόθισον θα καταφέρει να γίνει ξανά ο Γιάννης που όλοι γνώριζαν;

Εισιτήρια και πρόγραμμα παραστάσεων εδώ.

«Εφτά καραντινάτες ιστορίες» η δωρεάν πρόταση της εβδομάδας

Μια ξεχωριστή πρόταση είναι αυτή που επιχειρεί να κάνει η παράσταση «Εφτά καραντινάτες ιστορίες» που θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου από το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου και 16 και 17 Ιανουαρίου 2021 δωρεάν μέσα από το κανάλι του δήμου στο YouTube.

Ο Δημήτρης Καραβιώτης, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Σοφία Πανάγου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Γιάννα Σταυράκη, ο Τάσος Σωτηράκης και ο Κίμων Γρηγοράκης (φωνή παιδιού) διηγούνται τις ιστορίες των Σάκη Σερέφα, Γιώργου Χρυσοβιτσάνου, Όλγας Μοσχοχωρίτου, Κώστα Ποντικόπουλου, Κατερίνας Ανωγιαννάκη, Καρίνας Βέρδη και Αγγελή Καναπίτσα. Ιστορίες που γράφτηκαν όλες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Ιστορίες του Μάρτη και του Απρίλη του 2020, ιστορίες που έχουν φιλοξενηθεί σε θεματικές εκδόσεις, από τους εκδοτικούς οίκους «Άπαρσις», «Εύμαρος» και «Περιοδικό των Δικηγόρων», μεταμορφώνονται σε θεατρικές αφηγήσεις, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Μπορείς να τις παρακολουθήσεις εδώ.

Όποιος θέλει να χωρίσει… Να σηκώσει το χέρι του

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη που σημείωσε μεγάλη επιτυχία την περασμένη θεατρική σεζόν στο Θέατρο ΗΒΗ όπου παρουσιάστηκε, επιστρέφει διαδικτυακά για 2 μαγνητοσκοπημένες προβολές στις 19 και 20/12.

Σε μαγνητοσκόπηση υψηλής ανάλυσης, με χρήση πολλαπλών καμερών και με ειδικά διαμορφωμένη τηλεσκηνοθεσία, οι Θεατρικές Σκηνές επιχειρούν να μεταφέρουν την μαγεία του θεάτρου κατευθείαν από την σκηνή, στην ασφάλεια του σπιτιού μας. Η είσοδος του κοινού στην σελίδα προβολής της παράστασης δύναται να πραγματοποιηθεί από την ώρα έναρξης έως και τις 23:59. Από τις 00:00, το login στην σελίδα προβολής θα σταματήσει να είναι διαθέσιμο.

«Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια.
Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία.
Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον,
αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.
Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ
κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά.
Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους.
Η συνέχεια επί σκηνής…»

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Αποστόλης Ψαρρός και η Κατιάνα Μπαλανίκα.

Εισιτήρια εδώ.

«Ποντικοπαγίδα». Online θεατρικές παραστάσεις με σασπένς

Η θρυλική «Ποντικοπαγίδα» της Άγκαθα Κρίστι, παρουσιάστηκε την τρέχουσα θεατρική σεζόν στο Θέατρο Νέος Ακάδημος σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή. Πρόκειται για το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου αφού παίζεται κάθε χρόνο από το 1952 μέχρι σήμερα. Η Κίρκη Καραλή ωστόσο, το παρουσίασε σε μία νέα προσαρμογή «έκπληξη». Κι αυτή είναι μία πραγματικά συναρπαστική πρόταση ανάμεσα στις online θεατρικές παραστάσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, την ώρα που το χιόνι πέφτει πυκνό. Οκτώ ήρωες, που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα.

Ο φόβος τους κυκλώνει και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους. Μια ιστορία εκδίκησης με αιφνιδιαστικές ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα και μια ποντικοπαγίδα που περιμένει το επόμενο θύμα της!

Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μια ομάδα οκτώ πρωταγωνιστών (Μαρία Κωνσταντάκη, Ερρίκος Λίτσης, Δανάη Λουκάκη, Ράνια Οικονομίδου, Σήφης Πολυζωίδης, Νίκος Πουρσανίδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Αποστόλης Τότσικας), μεταφέρεται κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας, σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε online streaming (HD με ανάλυση 1080p), με ειδική επαγγελματική/τηλεοπτική μαγνητοσκόπηση από 5 κάμερες & 12 τεχνικούς από τις 19/12 μέχρι και τις 3/1/2021.

Εισιτήρια εδώ.