ΦΑΓΗΤΟ

Όλα τα μυστικά για τέλειο ελληνικό καφέ

Αργά το βράδυ, λίγο πριν πας για ύπνο, σκέψου την ημέρα σου. Ό,τι κι αν κάνεις γίνεται πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός φλιτζανιού καφέ. Όλα είναι ακούσια συνδεδεμένα με τον ελληνικό σου καφέ. Τον έχεις ανάγκη για να ξυπνήσεις, για να τελειώσεις το διάβασμα, για να ολοκληρώσεις την παρουσίαση στο γραφείο, για να συνοδεύσει την κουβέντα με τις φίλες σου, για να χαλαρώσεις μόνη στο μπαλκόνι. Όσο σκέφτεσαι, τα μάτια σου κλείνουν. Το άνοιγμα του κουτιού, η απολαυστική μυρωδιά και το μπρίκι που φουσκώνει.

Η 1η Οκτωβρίου είναι η μέρα εορτασμού του Ελληνικού Καφέ. Μία καθιέρωση του Λουμίδης Παπαγάλος. Ε, καιρός ήταν. Είναι δυνατόν να υπάρχει μέρα μπριζόλας και  να μην έχουμε μέρα για τον αγαπημένο μας καφέ;

 

Ο ελληνικός θέλει τεχνική. Δεν είναι μπρίκι, καφές και ζάχαρη. Είναι κι αυτά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Ο καφές πρέπει να γίνεται με μεράκι και να ακολουθούνται τα σωστά βήματα, με τη σωστή σειρά.

Ούτε να ακούω δε θέλω για ελληνικό καφέ στη μηχανή. Αν παραγγείλεις έξω να ρωτήσεις πριν. Γκαζάκι ή χόβολη αν είσαι τόσο τυχερή. Θέλει υπομονή.

Μη φύγεις από το μπρίκι για να σηκώσεις το τηλέφωνο ή να ανοίξεις την πόρτα στη γειτόνισσα. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως θα σου χυθεί. Να κοιτάς το καϊμάκι. Να κοιτάς τις φουσκάλες που γεννιούνται, μεγαλώνουν και σπάνε.

 

Η φοβερή στιγμή που ο καφές σου χύνεται στον φλιτζάνι κι όλος ο χώρος γεμίζει ευωδιά. Άσε που σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ικαρία ο ελληνικός καφές συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή υγεία.

Πρέπει να μάθεις να τον φτιάχνεις τέλειο. Έχουμε όλα τα μυστικά.

Οι οδηγίες της επιτυχίας

1. Βάζουμε στο μπρίκι μας την επιθυμητή ποσότητα νερού, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το νερό να ζεσταθεί

2. Όταν το νερό είναι χλιαρό, προσθέτουμε πρώτα τον καφέ και στη συνέχεια τη ζάχαρη, δημιουργώντας ένα ”βουναλάκι”, και το αφήνουμε να βυθιστεί μόνο του (χωρίς να ανακατέψουμε αρχικά)

3. Με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση, μέχρι να διαλυθεί καλά ο καφές και η ζάχαρη

4. Βγάζουμε το κουτάλι και αφήνουμε τον καφέ να βράσει

5. Όταν αρχίσει να δημιουργείτε περιμετρικά του χείλους του μπρικιού ένας δακτύλιος μεγέθους ενός κέρματος των 0.20€,  κατεβάζουμε το μπρίκι από την φωτιά και σερβίρουμε

6. Και ένα μυστικό για τέλειο καϊμάκι: Σερβίροντας τον καφέ από ψηλά δημιουργούμε ένα πιο ”λεπτό” καϊμάκι, ενώ σερβίροντας των καφέ από χαμηλά έχουμε πιο ”πλούσιο” καϊμάκι.

”Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες” Δες τα μυστικά για τον τέλειο ελληνικό

Οι σωστές δοσολογίες, ανάλογα την προτίμηση

-Απλός καφές

Δοσολογία

1 φλιτζάνι του καφέ = 75 +/- γρ. νερό ,

1 κουταλάκι του γλυκού καφές (φουσκωτό) = 7 γρ. +/-.

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (κοφτή) = 3 γρ. +/-

*Σκέτος

Καφές χωρίς ζάχαρη.

*Μέτριος

Μια δόση καφέ μια δόση ζάχαρη, συν πλην ζάχαρη για να τον κάνουμε πιο πικρό ή γλυκό.  Θα τον παραγγείλουμε και ως Ναι και Όχι

*Γλυκός

Μια δόση καφέ 2 δόσεις ζάχαρη, επιπλέον ζάχαρη για πολύ γλυκό.

-Ελαφρύς

Κοφτή κουταλιά του γλυκού καφέ και σηκώνουμε το μπρίκι ψηλά για να σερβίρουμε.

Ναι και Όχι: είναι ο μέτριος

-Βαρύς

Βαρύς σκέτος, βαρύς μέτριος, ή βαρύς γλυκός: από μισή έως μια δόση καφέ και ζάχαρη επιπλέον, ακουμπάμε το μπρίκι στο χείλος του φλιτζανιού μας και σερβίρουμε. Είναι ο καφές όπου θα βάλουμε διπλάσια δόση ή λιγότερο νερό

-Βραστός

Είναι ο καφές που όταν θα φουσκώσει θα τον χτυπήσουμε απαλά στον πάγκο μας ώστε να κάτσει το κατακάθι και τον ξαναβάζουμε στην εστία μας να ξαναφουσκώσει, σερβίρουμε από ψηλά στο φλιτζάνι μας για σπάσει το καϊμάκι μας. Τον κάνουμε σκέτο, μέτριο και γλυκύ.

-Μερακλίδικος

Είναι ο καφές όπου θα τον σιγοβράσουμε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα (20 λεπτά). Ανακατεύοντας πού και πού, ώστε να απελευθερώσει όλα τα αρώματα του ο καφές μας μαζί με την ζάχαρη στο μπρίκι μας, με αυτόν τον τρόπο  πετυχαίνουμε τον καφές μας να είναι πιο αρωματικός και πιο πηχτός (full flavor and full body).

 

Μεγάλη πόρτα θα διαβείς