LIFE

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις άδειες γάμου

Το Weddingplan.gr σε συνεργασία με το Ladylike.gr συγκέντρωσε για σένα όλα εκείνα τα γαμήλια διαδικαστικά που πρέπει να ξέρεις, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή!

Η απλή διαδικασία

Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείτε και οι δύο με πιστοποιητικά αγαμίας και να τα επικυρώσετε στις αρχιεπισκοπές όπου ανήκουν οι ενορίες που σας τα παρείχαν. Με αυτά τα πιστοποιητικά θα πάτε στην εκκλησία που θέλετε να τελεστεί το μυστήριο του γάμου σας.

Ο ιερέας της εκκλησίας θα σας δώσει τα έγγραφα που χρειάζεστε για να πάτε στην αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία που διαλέξατε για να εκδώσετε τις άδειες γάμου σας. Στην Αρχιεπισκοπή μπορεί να πάει και κάποιος τρίτος χωρίς να χρειάζεται εξουσιοδότηση ή μπορείτε ακόμη να αφήσετε τα έγγραφα στον ιερέα για να τα προχωρήσει εκείνος.

Κάτι που πρέπει να ξέρεις είναι πως στην εκκλησία, θα δηλώσετε και τελειωτικά ποιο θα είναι το επώνυμο που θα πάρουν τα παιδιά τα οποία θα γεννηθούν μέσα στο γάμο. Έχοντας την άδεια από την αρχιεπισκοπή και το σχετικό παράβολο που θα προμηθευτείτε από την εφορία ή κάποιο δημόσιο ταμείο, πηγαίνετε στην εκκλησία που διαλέξατε για να υπογράψει και ο ιερέας την άδεια.

Αν έχετε αφήσει στον ιερέα τη διαδικασία πρέπει να του παρέχετε το παράβολο από πριν. Σε κάθε περίπτωση συνηθίζεται να αφήνει το ζευγάρι ένα συμβολικό ποσό για την εκκλησία.

 

Όταν τα πράγματα περιπλέκονται

Αν εσύ η το ταίρι σου είστε διαζευγμένοι ή χήροι θα πρέπει να προσκομίσετε το διαζευκτήριο ή το πιστοποιητικό θανάτου του συζύγου αντίστοιχα. Αν είναι όντως ο δεύτερος γάμος για έναν από τους δύο ή και τους δύο εξαιτίας διαζυγίου και όχι χηρείας, τότε δεν αρκεί μόνο το διαζευκτήριο αλλά χρειάζεται και πιστοποιητικό λύσης του γάμου από την Αρχιεπισκοπή.

Αν πρόκειται για περίπτωση εξαφάνισης του προηγούμενου συζύγου θα πρέπει να προσκομιστεί σχετική βεβαίωση η οποία όμως εκδίδεται μόνο αφού περάσουν 4 χρόνια από την εξαφάνιση του εν λόγω συζύγου.

Επίσης, βάση ορισμένων άρθρων του Αστικού Κώδικα ο γάμος δεν μπορεί να γίνει. Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα 1350, 1351,1352, 1354, 1356, 1357, 1360 αναφέρονται στα εξής:

1350: Εμποδίζεται ο γάμος, όταν οι μελλόνυμφοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

1351: Εμποδίζεται ο γάμος στον ανίκανο για δικαιοπραξία.

1352: Εμποδίζεται ο γάμος στο πρόσωπο που τελεί υπό δικαστική αντίληψη χωρίς τη συναίνεση του αντιλήπτορα.

1354: Εμποδίζεται η τέλεση άλλου γάμου πριν λυθεί αμετάκλητα ή ακυρωθεί ο υπάρχων γάμος.

1356: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αίματος, κατευθείαν γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και του 4ου βαθμού.

1357: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας κατευθείαν γραμμή, απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και του 3ου βαθμού.

1360: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ του υιοθετημένου και αυτού που τον υιοθέτησε ή των κατιόντων του. Το κώλυμα υπάρχει και μετά τη λύση της υιοθεσίας.

 

Διάβασε ακόμα στο Weddingplan.gr

14 Λεπτομέρειες του Γαμήλιου Μυστηρίου με σημασία

Αναζητώντας το ιδανικό νυφικό για την μεγάλη ημέρα!

Δώρα για ζευγάρια: τρεις ιδέες