LIFE

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αντισύλληψη

Η αντισύλληψη, βοηθάει τις γυναίκες να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για την επίτευξη της χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι άλλες φυσικές, άλλες ορμονικές καθώς και τα  ενδομητρικά σπειράματα. Αυτές οι μέθοδοι εμποδίζουν την γονιμοποίηση του ωαρίου ή την εμφύτευση του στην μήτρα αν γονιμοποιηθεί. Επειδή όλες μας έχουμε ακούσει χιλιάδες απόψεις γύρω από την αντισύλληψη, ίσως και να τα έχουμε μπερδέψει μέσα στο μυαλό μας. Η Έφη Ρομποτή, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Ωστόσο, το βασικό είναι ένα: να χρησιμοποιούμε σωστά τις μεθόδους αντισύλληψης για αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών (εκτός και αν βεβαίως είσαι έτοιμη τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής σου να τα περάσεις με μουσική υπόκρουση από τα Ζουζούνια).

Η κάθε μέθοδος και η χρήση αυτής είναι διαφορετική. Eξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις από τον κύκλο της κάθε γυναίκας, την κατάσταση της υγείας της, τις παρενέργειες και το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι στην εκτέλεση της.

Το πρώτο και καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφτείς την γυναικολόγο σου για να σε εξετάσει, να βγάλει τα συμπεράσματα της και να σου προτείνει τη μέθοδο που είναι η ιδανική για τον οργανισμό σου.

Υπάρχουν διάφορα είδη μεθόδων, άλλες πιο αποτελεσματικές, άλλες με περισσότερες παρενέργειες. Καλό είναι να ξέρεις τα πάντα γύρω απ’ όλες τις μεθόδους.

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης

Διακοπτόμενη συνουσία

Δεν είναι μια τόσο επιτυχημένη μέθοδος, περισσότερο λόγω της αποτυχίας αυτοσυγκράτησης του άντρα. Όμως η αποτυχία της μεθόδου μπορεί να οφείλεται και στην μικρή ποσότητα σπερματικών υγρών που τοποθετούνται κατά την επαφή στον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση.

Πλύσεις μετά την συνουσία

Το σπέρμα περνάει μέσα από στην τραχηλική βλέννα και σε 90 περίπου δευτερόλεπτα εισέρχεται μέσα στη μήτρα. Επομένως τα πλυσίματα και τα διάφορα υγρά που υπάρχουν στην αγορά δεν είναι αποτελεσματικά.

Φυσικές μέθοδοι οικογενειακού προγραμματισμού

Θερμομέτρηση

Η θερμομέτρηση είναι η καθημερινή και πρωινή καταγραφή της θερμοκρασίας του κύκλου μιας γυναίκας από τον κόλπο ή το ορθό. Η θερμοκρασία ανεβαίνει 0,3 με 0,4 βαθμούς Κελσίου και κατά την ωοθυλακιορρηξία ανεβαίνει ψηλά μέχρι την περίοδο.

Καταγραφή ημερολογίου

Μια γυναίκα πρέπει να καταγράφει τον κύκλο της για αρκετούς μήνες, για να μπορεί να προβλέπει την μέρα της ωοθυλακιορρηξίας. Σε ένα κύκλο γυναίκας που κυμαίνεται από 28 μέχρι 32 ημέρες επειδή η ωορρηξία, δηλαδή η γόνιμη μέρα είναι 14 ημέρες πριν την περίοδο και το σπέρμα σπάνια είναι γόνιμο μετά τις 3 ημέρες, θα πρέπει η αποχή να ξεκινάει από την 11η έως και την 19η ημέρα του κύκλου.

Παρακολούθηση τραχηλικής βλέννης

Αφορά τις τραχηλικές εκκρίσεις που αυξάνονται κατά την γόνιμη περίοδο. Ωστόσο η σωστή παρακολούθηση( για να μπορεί να ξεχωρίζει τις εκκρίσεις) θα επιτευχθεί με παρακολούθηση των εκκρίσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνδυασμός μεθόδων

Αν μια γυναίκα καταφέρει να κρατά το ημερολόγιο της και να μετράει καθημερινά τη θερμοκρασία της, θα έχει πιο σωστά αποτελέσματα.

Εκτός από τις φυσικές μεθόδους, υπάρχουν και οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης

Συνθετικές ορμόνες που μοιάζουν με τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που παράγουν οι ωοθήκες της γυναίκας μπορούν να προσφέρουν συνεχή αντισύλληψη εμποδίζοντας την ωορρηξία της γυναίκας.

Γυναίκες με ιστορικό προβλημάτων που επηρεάζουν το συκώτι ή με  καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

Το πιο γνωστό και διαδεδομένο είναι το αντισυλληπτικό χάπι. Αυτά τα χάπια βοηθούν στο να σταθεροποιηθεί ο κύκλος της γυναίκας και να της ρυθμίσουν την περίοδο της στις τέσσερις εβδομάδες. Περιέχουν οιστρογόνα και προγεσταγόνα και όταν λαμβάνονται σωστά έχουν πολύ καλά αντισυλληπτικά αποτελέσματα.

Ναυτία, ζάλη, ελάττωση σεξουαλικής διάθεσης, κακή διάθεση σταγόνες αίματος όχι σε ημέρες περιόδου και κατακράτηση υγρών είναι μερικές από τις παρενέργειες του. Και πιο σπάνια καρδιακά επεισόδια, υπέρταση και θρόμβωση (περισσότερο σε καπνίστριες και γυναίκες άνω των 35 χρονών).

Αν μια γυναίκα ξεχάσει ένα χάπι ή δεν τα παίρνει παρόμοιες ώρες κάθε μέρα τότε η αντισύλληψη δεν είναι τόσο ισχυρή.

Μια άλλη μέθοδος που περιέχει οιστρογόνο και προγεσταγόνο και τα απελευθερώνει καθημερινά είναι ο εύκαμπτος δακτύλιος που τοποθετείται από την γυναίκα στον κόλπο της για τρεις εβδομάδες. Αφαιρείται για να έρθει η περίοδος. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή αφαιρεθεί τότε η αντισύλληψη δεν γίνεται εκείνη την ώρα. Πιθανόν να προκαλέσει αυξημένα κολπικά υγρά και τοπικούς ερεθισμούς.

Όσο αφορά άλλες ορμονικές μεθόδους έχουμε και τα ενέσιμα εμφυτεύματα που περιέχουν προγεσταγόνο. Είναι μικρά πλαστικά εμφυτεύματα που τοποθετούνται στο κάτω μέρος του βραχίονα και απελευθερώνουν σιγά σιγά την ορμόνη τους. Έχουν διάρκεια τρία χρόνια και αφαιρούνται με μικρή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να σου προκαλέσουν τοπικούς ερεθισμούς τις πρώτες μέρες ή πόνο.

Μια άλλη μέθοδος αντισύλληψης είναι ενδομητρικά σπειράματα

Το ενδομήτριο σπείραμα είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος(98%) και τοποθετείται στο ιατρείο. Είναι ένα πλαστικό, περιτυλιγμένο από μέταλλο το οποίο τοποθετείται και αφαιρείται από τον γυναικολόγο. Εμποδίζει  την σύλληψη και εγκαθιστά το ενδομήτριο μη φιλικό για την εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων, εάν αυτή συμβεί.

Πιθανόν να προκαλέσουν πόνους, αιμορραγία, σαλπιγγίτιδα η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε στείρωση. Δεν μπορεί να είναι επιλογή αντισύλληψη πριν την περίοδο ς για τις γυναίκες με ιστορικό εξωμήτριας κύησης, πυελικών φλεγμονών και  κολπικής αιμορραγίας.

Τέλος η μέθοδος φραγμού προσφέρει ικανοποιητική προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αλλά και μερική προστασία από αφροδίσια νοσήματα και Aids. Δεν έχει συστηματικές παρενέργειες.

Τονίζουμε πως η αντισύλληψη με ορμονικές μεθόδους δεν προστατεύει τις γυναίκες από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Για όλα αυτά πρέπει να επισκεφτείς πρωτίστως τον γυναικολόγο σου, να σε ενημερώσει και να βοηθήσει λέγοντας σου ποία είναι η κατάλληλη μέθοδος στην περίπτωση σου. Μπορείς να ενημερωθείς από την γυναικολόγο Έφη Ρομποτή, ρίχνοντας πρώτα μια ματιά στο site της.