LIFE

Οι χειρότερες συμβουλές των love stories

Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, σου δίνει ένα οδηγό επιβίωσης σε μια συμβατική κοινωνία.

Η Jane Austen είναι μια ”θεϊκή εικόνα” στον κόσμο του ρομαντισμού και όχι άδικα. Τα έργα της, όπως το φημισμένο ”Περηφάνια και Προκατάληψη”, είναι από τις πιο κλασσικές ιστορίες αγάπης και διαβάζεται από γυναίκες σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, είναι πολλά εκείνα που έχουν αλλάξει στην κοινωνία και στο πως λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις από την εποχή Austen! Αν και τα περισσότερα από τα ρομαντικά μηνύματα στα κλασικά μυθιστορήματα ισχύουν ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μερικά άλλα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο ξεπερασμένα μαθήματα αγάπης που βρίσκουμε στα κλασικά ειδύλλια.

Η εμμονή είναι ρομαντική

Αν και είναι ένα από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα, το ”The Great Gatsby”, είναι μία ιστορία αγάπης με τραγικό τέλος. Στο τέλος μένουμε με την απορία της έμμονης του Jay Gatsby με την Daisy, που, ναι, διαβάζοντας το είναι άκρως ρομαντικό, όμως οι σύγχρονοι αναγνώστες πρέπει να καταλάβουν ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι ανθυγιεινή και μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένες με έναν άντρα ο οποίος ήθελε την αδελφή σας

Στις ”Μικρές Κυρίες”, η Amy παντρεύεται έναν άντρα που στο παρελθόν έχει προτείνει γάμο σε μια από τις αδελφές της, και έχει ένα φημολογούμενο φλερτ με μια από τις άλλες. Μπορεί το 1868 αυτός ο τύπος άντρα να τα κατάφερνε καλά στο τέλος και να έκανε οικογένεια, σήμερα όμως δεν θα έχει καμία ελπίδα, όχι μόνο για γάμο, αλλά ούτε καν για φλερτ. Βέβαια αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση που η πρώην του είναι αδελφή μας, αλλά και πολλή καλή φίλη ή ξαδέρφη και γενικά μία γυναίκα που αγαπάμε και είναι σημαντική για εμάς.

Η εμφάνιση είναι τα πάντα

Στο αριστούργημα του Λέων Τολστόι, ”Άννα Καρένινα”, ο αριστοκράτης σύζυγος της Άννας αρνείται να τη χωρίσει γιατί την ”χρησιμοποιεί”  για να τον συνοδεύει στις εμφανίσεις του στην υψηλή ρωσική κοινωνία. Λόγω της ανησυχίας του για την δημόσια εικόνα τους, η Άννα και ο Αλεξέι είναι παγιδευμένοι σε έναν γάμο χωρίς έρωτα, που η απιστία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του για πολλά χρόνια. Η σημερινή κοινωνία είναι πιο απλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να θυσιάσεις την ευτυχία σου για την γνώμη των άλλων.

Οι αμφισβητούμενες επιλογές τελικά διαψεύδονται

Στην ταινία ”Jane Eyre”, ο Edward Rochester ζει μια ζωή γεμάτη κακές αποφάσεις. Παρότι ερωτεύεται την Jane, συνεχίζει να έχει στο σπίτι κλειδωμένη την πρώην πυρομανή σύζυγο του και έχει και ένα νόθο παιδί. Με high σκορ όπως καταλαβαίνετε στις κακές επιλογές, συνεχίζει να κάνει λάθη και προσπαθεί να εξαπατήσει την Jane για να την παντρευτεί, άσχετα από το γεγονός ότι αυτό τον καθιστά δίγαμο. Με κάποιο τρόπο βέβαια στο τέλος το κερδίζει το κορίτσι! Ακόμη και οι συνέπειες των προηγούμενων κακών αποφάσεων του εξαφανίζονται στο συμπέρασμα του βιβλίου, όταν έχει χάσει πλέον την πρώτη σύζυγο του σε πυρκαγιά, από την όποια έμεινε τυφλός. Είναι μία πολλή γλυκιά αλλά και άρρωστη ιστορία αγάπης που σίγουρα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πραγματική ζωή, οι συνέπειες είναι σίγουρα αμφισβητήσιμες και δεν παύουν να υφίστανται μόνο για την αγάπη.

Το μέρος καθορίζει τη ζωή και τις σχέσεις σας

Ο Heathcliff είναι ένας από τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου ”Ανεμοδαρμένα Ύψη” και δέχεται απόρριψη απορρίπτεται από πολλούς, κυρίως λόγω της καταγωγής του. Αυτό είναι και το καθοριστικό στοιχείο που επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι με την γυναίκα που αγαπά. Στις μέρες μας έχουμε ακόμα τέτοια φαινόμενα, όμως κανένα υπόβαθρο καταγωγής ή οικονομικής κατάστασης δεν θα πρέπει να συντελέσει αρνητικά ώστε δύο άνθρωποι που αγαπιούνται να μην είναι μαζί.

Δεν έχει σημασία η άσχημη συμπεριφορά, στο τέλος όλα θα πάνε όλα καλά

Η Emma, ο χαρακτήρας του βιβλίου με τον ομώνυμο τίτλο, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Σε όλη την διάρκεια του βιβλίου μπλέκεται στις σχέσεις των αγαπημένων της και αρνείται να ακούσει τον οποιονδήποτε. Είναι μόνιμα σε θέση να επιπλήξει τους πάντες και συμπεριφέρεται ανάρμοστα, όμως στο τέλος φαίνεται ότι η Emma κερδίζει μία ευτυχισμένη ζωή. Δηλαδή η Emma θα παντρευτεί έναν όμορφο πλούσιο άντρα και η κακή συμπεριφορά της δεν έχει κανένα αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα κανένας άντρας δεν θα ανεχόταν τις συμπεριφορές της Emma και σίγουρα θα έπρεπε να διορθώσει τον χαρακτήρα της για να αποκτήσει ένα χαρούμενο τέλος.

Μπορείς να παντρευτείς για τους λάθος λόγους

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μπορείς να παντρευτείς έναν άντρα για τα χρήματα ή για εκδίκηση! Η Σκάρλετ Ο ‘Χάρα το έκανε τρεις φορές και όλα πήγαν καλά γι’ αυτήν! Στο ”Όσα παίρνει ο άνεμος”, η πρωταγωνίστρια παντρεύεται τρεις φορές: πρώτα ως μια μοχθηρή πράξη ενάντια σε έναν πρώην, τη δεύτερη φορά για τα χρήματα και την τρίτη για ακόμα περισσότερα χρήματα. Πες ότι είμαι πολύ ρομαντική, αλλά θέλω να παντρευτώ από έρωτα και αγάπη, όποιος άλλος λόγος, νομίζω είναι λάθος.

Υπάρχει πάντα δεύτερη ευκαιρία

Ενώ οι αναγνώστες χαίρονται στην ενδεχόμενη σύζευξη της Elizabeth Bennet και Mr. Darcy, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάστασή από την αρχή είναι λίγο ανώμαλη. Στο βιβλίο ”Περηφάνια και Προκατάληψη”, η ηρωίδα είχε προηγουμένως απορρίψει την πρόταση γάμου του Darcy με έναν αρκετά θεαματικό τρόπο. Στο μυθιστόρημα το ζεύγος συμφιλιώνεται και ζουν ευτυχισμένοι, αλλά στις άλλες περιπτώσεις αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αγάπη δεν σημαίνει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία.

Διάβασε επίσης στο Savoirville

Οι σκέψεις που αφορούν τα ψώνια

Η αγάπη της αδελφής