ΟΣΚΑΡ

Οι ταινίες με τα περισσότερα Όσκαρ στην ιστορία του σινεμά

20th Century-Fox/Getty Images

Το γεγονός ότι μία ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ σε πολλές κατηγορίες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα κερδίσει. Παραδείγματα προς απόφυγη, που έμειναν στην ιστορία, το «Πορφυρό Χρώμα» του Steven Spielberg το 1985 και τo «Κρίσιμη Καμπή» του Herbert Ross το 1977. Μπήκαν στην αίθουσα με 11 υποψηφιότητες, βγήκαν με κανένα Όσκαρ.

Παρόμοια τύχη είχε το 2019 «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου με 10 υποψηφιότητες και 1 κερδισμένο Όσκαρ. Στον αντίποδα, ταινίες που τα κατάφεραν πολύ μα πολύ καλύτερα. 8 φορές λοιπόν που μία ταινία έφυγε με 9, 10 ή 11 βραβεία από την τελετή.

Mπεν Χουρ (1959)

Το γνωστό κι ως «ατέλειωτο». Τρεις ώρες και τριάντα δύο λεπτά. Μία από τις καλύτερες θρησκευτικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Αποκλείεται να μην την έχεις πετύχει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για τις ανάγκες του κατασκεύαστηκε πιστή αναπαράσταση της Αρχαίας Ρώμης. Κέρδισε 11 Οσκαρ.

Τιτανικός (1997)

Το περίφημο ναυαγισμένο ειδύλλιο του Jack και της Rose που δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ απέδωσε στον James Cameron ένα σκασμό βραβεία. Κέρδισε 11 Όσκαρ.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά (2003)

Το έπος του Peter Jackson κέρδισε εξαιρετικές κριτικές από την πλειοψηφία των κριτικών και μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Είναι η 2η ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που καταφέρνει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως σε εισπράξεις. Κέρδισε 11 Όσκαρ.

West Side Story (1961)

Eίχε ευτυχισμένο τέλος και σαν ερωτική ιστορία, και σαν παραγωγή. Κέρδισε 11 Όσκαρ.

via GIPHY

Ζιζί (1958)

Το αξέχαστο μιούζικαλ του Vincente Minnelli θεωρείται το τελευταίο μεγάλο μιούζικαλ της εταιρίας Metro-Goldwyn-Mayer. Κέρδισε 9 Όσκαρ.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας (1987)

Η επική κινηματογραφική ταινία του Bernardo Bertolucci για τη ζωή του Πουγί, του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας είναι η πρώτη για την οποία η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη. Κέρδισε 9 Όσκαρ.

Ο Αγγλος Ασθενής (1996)

Μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες των 90s για χάρη της οποίας χύσαμε πολλά δάκρυα. Τι έρωτας κι αυτός του Κόμη με την Καταρίνε Κλίφτον. Κέρδισε 9 Όσκαρ.

Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

Ο κινηματογραφικός μύθος που χτίστηκε πάνω στον έρωτα της Scarlett O’Hara και του Rhett Butler και επικές ατάκες, όπως το “Frankly my dear, I don’t give a damn”. Η Vivien Leigh πίστευε πως η ταινία θα ήταν μια τεράστια αποτυχία. Διαψεύστηκε θριαμβευτικά. Κέρδισε 9 Όσκαρ.