ΤΑΙΝΙΕΣ

25 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2020

Little Women Sony Pictures

Οι ταινίες του μέλλοντος, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι αχαρτογράφητα νερά.

Οι 25 ταινίες που θα βρεις παρακάτω, όμως, και βγαίνουν μέσα στο 2020, είναι το ρίσκο που θέλουμε να πάρουμε. Θα σου εξηγήσουμε τους λόγους αμέσως τώρα:

Jojo Rabbit

Ο Taika Waititi μπήκε στο ραντάρ του Φεστιβάλ Sundance με το τρομοκωμικό κράμα του “What We Do in the Shadows” (τώρα επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά) και επέστρεψε στο ίδιο φεστιβάλ με το αμιγώς kiwi χιούμορ του στο “Hunt for the Wilderpeople”. Από εκεί τον τσίμπησε η Marvel για το απολαυστικό “Thor: Ragnarok” και πλέον φτάνει μέχρι τα Όσκαρ με τις 6 υποψηφιότητες του “Jojo Rabbit”. Μία σάτιρα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με πρωταγωνιστή ένα αγόρι από τη Γερμανία που κρύβει ένα Εβραίο κορίτσι. Ο Waititi υποδύθηκε τον ίδιο τον Χίτλερ μιας που κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τον ρόλο, ενώ ο διχασμός των κριτικών σε σχέση με την κωμική προσέγγιση του θέματος δεν πτόησε καθόλου την Ακαδημία.

Πρεμιέρα: 23 Ιανουαρίου

The Lighthouse

Μετά από μια θριαμβευτική φεστιβαλική πορεία και τις αποθεωτικές κριτικές που το ακολούθησαν σ’ αυτήν, το “Lighthouse” φτάνει επιτέλους στις ελληνικές αίθουσες. Ο Willem Dafoe και ο Robert Pattinson υποδύονται με θεατρική ένταση δύο φρουρούς στον απομονωμένο φάρο ενός μυστηριώδους νησιού. Μετά το στοιχειωμένο “The Witch”, ο Robert Eggers σκηνοθετεί ένα ακόμη αινιγματικό, παραισθησιογόνο φιλμ που δεν θα ξεχάσεις εύκολα.

Πρεμιέρα: 30 Ιανουαρίου

Gretel & Hansel

Το γνωστό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ αναβιώνει στην κάμερα του Oz Perkins, ηθοποιού και γιου του διάσημου Anthony Perkins (“Ψυχώ”) που το έχει ρίξει στη σκηνοθεσία τρόμου, και από την πένα του Rob Hayes του πανέξυπνου “Chewing Gum”. Όπως συμβαίνει με πολλές επιτυχημένες ταινίες τρόμου, το “Gretel & Hansel” αφορά τη θλίψη, το πένθος και την απώλεια. Πρωταγωνιστεί η Sophia Lillis των “It” και “Sharp Objects”.

Πρεμιέρα: 30 Ιανουαρίου

Little Women

Οι “Μικρές Κυρίες” με μεγάλωσαν. Πρώτα τα βιβλία τους και αργότερα η ταινία του 1994. Έκτοτε έχω ακολουθήσει τις αδελφές της οικογένειας March σε όσες αγγλόφωνες μεταφορές τους έχουν γίνει σε ταινίες και σειρές. Η τελευταία τους μεταφορά από τη Greta Gerwig, την υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτη του “Ladybird”, μοιάζει γραμμένη στ’ αστέρια. Η Saoirse Ronan είναι η επαναστατική Jo, η Florence Pugh την φιλόδοξη Amy, η Emma Watson την καλόκαρδη Meg, η Eliza Scanlen τη αθώα Beth. Μαζί τους θα δούμε τη Meryl Streep, τη Laura Dern και τον Timothée Chalamet. Η ταινία έχει 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Πρεμιέρα: 6 Φεβρουαρίου

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Μπορεί οι κριτικοί να απογοητευτήκαμε από το “Suicide Squad”, η αμφιλεγόμενη ταινία ωστόσο ήταν μία από τις πιο κερδοφόρες ταινίες για τη DC. Ο breakout χαρακτήρας της Harley Quinn όπως την υποδύθηκε η Margot Robbie αποφάσισε στο τέλος να απεξαρτηθεί από τον Joker και έτσι στο “Birds of Prey” θα τη δούμε να συχνάζει με καλύτερες παρέες.

Η ομάδα Birds of Prey έχει υπάρξει διαχρονικά μία από τις πιο αξιόπιστες και διασκεδαστικές στα κόμικ της DC και εδώ θα αποτελείται από τη Harley, τη Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), τη Mary Elizabeth Winstead (The Huntress) και τη Renee Montoya (Rosie Perez). Απέναντί τους θα βρουν τον Ewan McGregor στον ρόλο του ανατριχιαστικού Black Mask, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Cathy Yan του φεστιβαλικού χιτ “Dead Pigs”.

Πρεμιέρα: 6 Φεβρουαρίου

The Farewell

Όσοι είδαμε το “Farewell” στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, δεν βγήκαμε από την αίθουσα με στεγνά μάτια. Η ταινία της Lulu Wang ακολουθεί μια οικογένεια Κινέζων που, όταν ανακαλύπτει ότι η γιαγιά της φαμίλιας πάσχει από καρκίνο, αποφασίζει να της το κρατήσει κρυφό και να οργανώσει έναν γάμο για να την δώσει χαρά. Το γλυκόπικρο φιλμ συγκινεί όσο και σπάει πλάκα με τις σουρεάλ περιστάσεις της οικογένειας, εμβαθύνοντας οργανικά στην κουλτούρα της. Η πρωταγωνίστρια Awkwafina κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της, η ταινία όμως έμεινε σκανδαλωδώς εκτός κάθε κατηγορίας στα Όσκαρ.

Πρεμιέρα: 12 Μαρτίου

A Quiet Place: Part II

Το “A Quiet Place” ήταν μία από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις του 2018 και έβαλε τον John Krasinski ανάμεσα στις απροσδόκητες σκηνοθετικές φωνές που θέλουμε να ακούσουμε παραπάνω. Στο “Part II” θα τον βρούμε κυρίως πίσω από την κάμερα (οι πιθανότητες για συμμετοχή του σε φλάσμπακ στον ρόλο του πατέρα της οικογένειας είναι αρκετά μεγάλες), ενώ η Blunt θα ανακαλύψει ότι δεν είναι μονάχα τα τέρατα που απειλούν τη ζωή της οικογένειάς της εκεί έξω.

Πρεμιέρα: 19 Μαρτίου

Mulan

Από όλες τις διασκευές των παραμυθιών της Disney σε live action βερσιόν, η Mulan είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ελπίδες μας για μία απελευθερωμένη, λιγότερο τυποποιημένη, βήμα-βήμα μεταφορά της ορίτζιναλ ταινίας. Το έργο της υποψήφιας για Όσκαρ Niki Caro δεν εμπνέεται μόνο από την ταινία της Disney, αλλά και από το “Hua Mulan”. Το λαϊκό κινέζικο τραγούδι για τη θρυλική πολεμίστρια.

Η Νεοζηλανδή Caro είχε ένα στραβοπάτημα με το μέτριο “The Zookeeper’s Wife”, αλλά εμείς τη θυμόμαστε για το υπέροχο “Whale Rider” που χάρισε μια υποψηφιότητα Όσκαρ Α΄Γυναικείου στη Μαορί Keisha Castle-Hughes.

Πρεμιέρα: 26 Μαρτίου

The New Mutants

Με την εξαγορά της 20th Century Fox από τη Disney και το franchise των “X-Men” όπως το γνωρίζαμε να έχει ουσιαστικά τελειώσει, η κυκλοφορία του “New Mutants” φαινόταν εδώ και ένα χρόνο για όνειρο θερινής νυκτός. Η ταινία όμως του Josh Boone θα δει το φως της μέρας τελικά. Πέντε μεταλλαγμένοι έφηβοι βρίσκονται σε κλινική πειραμάτων παρά τη θέλησή τους και παλεύουν να δραπετεύσουν από τους δαίμονές τους και από όσους θα ήθελαν να τους κάνουν κακό. Antonio Banderas, Maisie Williams (Game of Thrones), Anya Taylor-Joy (Split), Charlie Heaton (Stranger Things).

Πρεμιέρα: Απρίλιος 2020

No Time to Die

Η 25η από τις ταινίες Bond έρχεται από τον σκηνοθέτη της 1ης σεζόν του “True Detective”, Cary Fukunaga, και φαίνεται πως θα είναι η τελευταία για τον Daniel Craig.

Εκτός από τα γνώριμα πρόσωπα των Ralph Fiennes, Naomie Harris, Rory Kinnear, Ben Whishaw, Lea Seydoux και Jeffrey Wright, το “No Time to Die” θα έχει τον οσκαρικό Rami Malek (Mr. Robot, Bohemian Rhapsody) σε ρόλο κακού και την Lashana Lynch του “Captain Marvel” σε ρόλο της νεότερης πράκτορα με κωδικό όνομα 007.

Πρεμιέρα: 2 Απριλίου

Black Widow

Το “Black Widow” τοποθετείται χρονικά στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του “Captain America: Civil War” και του “Infinity War” και πηγαίνει τη Natasha στη Βουδαπέστη. Αυτό σε περίπτωση που αναρωτιόσουν αν θα επιστρέψει απ’ τους νεκρούς.

Μαζί της θα δούμε τη Rachel Weisz, τον David Harbour του “Stranger Things” και την καταπληκτική Florence Pugh που είδαμε πρόσφατα στο “Midsommar” και θα έπρεπε να έχει ήδη μία υποψηφιότητα Όσκαρ ερμηνείας για το “Lady Macbeth”.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Cate Shortland του φεστιβαλικού χιτ “Τα Παιδιά του Πολέμου”, ενώ η Scarlett Johansson απολαμβάνει αυτές τις μέρες το Oscar buzz της για το σπαρακτικό “Marriage Story”.

Πρεμιέρα: 30 Απριλίου

The Woman in the Window

Η Amy Adams υποδύεται μια αγοραφοβική γυναίκα που μένει μόνη της στη Νέα Υόρκη και ζει παρακολουθώντας κρυφά τους νέους της γείτονες. Όταν όμως γίνει μάρτυρας ενός βίαιου περιστατικού, θα πρέπει να πείσει την αστυνομία για το έγκλημα και να προστατεύσει τον εαυτό της. Ο Joe Wright της “Εξιλέωσης” μεταφέρει το ομώνυμο best-seller στη μεγάλη οθόνη και μαζεύει εκλεκτό καστ για να πλαισιώσει την Adams: Gary Oldman, Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh, Anthony Mackie, Brian Tyree Henry.

Πρεμιέρα: 14 Μαΐου

Fast & Furious 9

Δεν ξέρουμε πια πώς ακριβώς μπορεί να οριστεί η ‘οικογένεια’ των “Fast & Furious”, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία. Τα περισσότερα μέλη της αναμένονται να επιστρέψουν για την ένατη ταινία και ξέρουμε ότι η Cipher (Charlize Theron) έμεινε ζωντανή στο τέλος του “Fate of the Furious”, οπότε θα υπάρξουν σίγουρα πολλοί λόγοι για τσεκούρι και φωτιά.

Πρεμιέρα: 20 Μαΐου

Legally Blonde 3

View this post on Instagram

It’s true… #LegallyBlonde3

A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on Jun 7, 2018 at 5:02am PDT

Η Reese Witherspoon επιστρέφει στον ρόλο της Elle Woods. Τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό ως τώρα από την πλοκή της ταινίας, αλλά ανυπομονούμε να δούμε την Elle και την αμετανόητη θηλυκότητά της να οργώνουν ξανά τις δικαστικές αίθουσες.

Πρεμιέρα: Μάιος 2020

The Personal History of David Copperfield

Ο ξεκαρδιστικός και πάντα καυστικός στις ταινίες του Armando Iannucci γυρίζει το προσωπικό αγαπημένο μυθιστόρημα του Charles Dickens, με έναν Dev Patel καλύτερο από ποτέ. Το φιλμ είναι η απόδειξη πως κάποιες ιστορίες είναι στ’ αλήθεια διαχρονικές.

Πρεμιέρα: Μάιος 2020 (για την Αμερική)

Wonder Woman 1984

Εάν ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας ή το “Blue Monday” στη μουσική επένδυση του παραπάνω τρέιλερ δεν σε έχουν υποψιάσει ακόμα, η τεκνικολόρ νέα στολή της Diana και οι βάτες της δεν αφήνουν περιθώρια. Είμαστε πια στα ‘80s και ήρθε η ώρα για τη Wonder Woman να αντιμετωπίσει την εμβληματική εχθρό της, Cheetah. Θα την υποδυθεί η Kristen Wiig, όσο ο Max Lord του Pedro Pascal θα μηχανεύεται στο μεταξύ υπογείως την επόμενη κίνησή του. Και ναι, ο Chris Pine επιστρέφει στο franchise, θα δούμε σύντομα πώς και γιατί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πρεμιέρα: 4 Ιουνίου

Top Gun: Maverick

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την πλοκή του “Maverick”, θα έχει πάντως τον Tom Cruise να παίζει βόλεϊ και να καβαλάει ξέφρενα αεροπλάνα και μοτοσυκλέτες. Για τους περισσότερους αυτά θα είναι οι μοναδικές εικόνες που χρειάζονται για να κόψουν εισιτήριο. Μαζί με τον Cruise επιστρέφει ο Val Kilmer στον ρόλο του Iceman, ενώ δίπλα τους θα δούμε την Jennifer Connelly και τον Miles Teller στον ρόλο του γιου του Goose.

Πρεμιέρα: 25 Ιουνίου

Soul

Ένας καθηγητής Γυμνασίου (Jamie Foxx) που λατρεύει τη τζαζ πέφτει θύμα ατυχήματος που του διαχωρίζει την ψυχή από το σώμα. Η ψυχή του, λοιπόν, μεταφέρεται σε ένα κέντρο εκπαίδευσης για νέες ψυχές που ετοιμάζονται να μπουν ξανά σε σώμα μωρού. Εκεί θα γνωρίσει μία ακόμη ψυχή (Tina Fey) που βρίσκεται για χρόνια παγιδευμένη στο κέντρο.

Μαζί με το πολλά υποσχόμενο “Onward” που θα έχει ήδη προηγηθεί, η Pixar θα φροντίσει να μας διαλύσει ψυχολογικά και με το “Soul”.

Πρεμιέρα: Ιούνιος 2020

Ghostbusters: Afterlife

Μία οικογένεια δύο παιδιών και μίας μητέρας μόνης καταφθάνει σε μία μικρή πόλη. Σιγά-σιγά θα ανακαλύψουν όλοι μαζί ότι έχουν σχέση με την ορίτζιναλ ομάδα από τις ταινίες “Ghostbusters” και ότι ο παππούς τους έχει αφήσει πίσω μια κρυφή κληρονομιά. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Jason Reitman σκηνοθετεί και γράφει, ενώ μαζί με την Coon θα δούμε τον Paul Rudd και τον Finn Wolfhard (Stranger Things). Θα εμφανιστούν επίσης η Sigourney Weaver, ο Bill Murray και ο Dan Aykroyd.

Πρεμιέρα: Ιούλιος 2020

Tenet

Ο Christopher Nolan επιστρέφει με ένα κατασκοπικό θρίλερ υπερφυσικού στοιχείου, με τον John David Washington στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το τρέιλερ είναι αρκετά κρυπτικό για να μας αφήνει στη γνωστή νολανική θολούρα, καταλαβαίνουμε αρκετά ωστόσο για να συμπεράνουμε ότι ο χαρακτήρας του Washington είναι ένας πράκτορας που βιώνει τον χρόνο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μετά την επιτυχία του με το “Dark Knight”, ο σκηνοθέτης απολαμβάνει τις λευκές σελίδες που του παρέχει η Warner Bros. για τις ταινίες του, τη δυνατότητα δηλαδή να γυρίζει ό,τι θέλει, όπως το θέλει με το μπάτζετ που θέλει.

Πρεμιέρα: 16 Ιούλιος

Bill & Ted Face the Music

Η σειρά ταινιών “Bill & Ted” ξεκίνησε το 1989 και ακολουθεί δύο κολλητούς φίλους με μεγάλες φιλοδοξίες, πολύ τεμπέληδες για να τις εκπληρώσουν. Στην τρίτη συνέχεια, ο Bill και ο Ted είναι πια μεσήλικες μπαμπάδες που προσπαθούν ακόμα να συνθέσουν εκείνο το τραγούδι που θα τους κάνει διάσημους.

(Επίσης, ο John Wick είναι αλλόκοτος ξυρισμένος).

Πρεμιέρα: Αύγουστος 2020 (για την Αμερική)

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Το Conjuring Universe είναι το δεύτερο franchise τρόμου με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του μέσου, πίσω μονάχα από τη σειρά ταινιών του “Godzilla”. Εκτός απροόπτου που δεν μπορούμε να φανταστούμε, δεν υπάρχει περίπτωση το “Devil Made Me Do It” να απογοητεύσει στο box office. Ειδικά από τη στιγμή που δίνει την αφήγηση πίσω στον Ed και τη Lorraine Warren.

Η πλοκή θα εμπνευστεί από την πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής που ένας ύποπτος για φόνο θα φέρει ως επιχείρημα υπεράσπισης και δικαιολογίας τον δαιμονισμό. Πρόκειται για την υπόθεση του Arne Cheyenne Johnson που δικάστηκε για τη δολοφονία του σπιτονοικοκύρη του μετά από – όπως ισχυρίστηκε – την αποτυχημένη προσπάθεια ενός εξορκισμού.

Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 2020

Halloween Kills

Το “Halloween” του 2018 έκανε τη Laurie Strode μια γυναίκα με αποστολή. Να αφανίσει μια για πάντα τον Michael Myers. Η ταινία του David Gordon Green αγνόησε το άστατο timeline των προηγούμενων sequels, λειτούργησε ως απευθείας συνέχεια του φιλμ του 1978 και έγινε μια ιστορία για το τραύμα γενεών και το μετατραυματικό σοκ.

Εκτός από το “Halloween Kills”, ο σκηνοθέτης θα ετοιμάσει ακόμα μία ταινία στο franchise, ολοκληρώνοντας έτσι μελλοντικά μια δική του τριλογία.

Πρεμιέρα: Οκτώβριος 2020

The Eternals

Από την Angelina Jolie και τη Salma Hayek ως τον Richard Madden και τον Kit Harington, η Marvel φέρνει φρέσκο αίμα και συνεχίζει το Phase 4 που θα έχει ήδη ξεκινήσει με το “Black Widow”. Οι Eternals έχουν πολιτιστικούς δεσμούς με την αρχαία Ελλάδα και είναι παντοδύναμα αθάνατα πλάσματα που έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση του κόσμου και της ανθρωπότητας.

Πέρα από τη θέση του στο πάνθεον της Marvel και το εντυπωσιακό του καστ, το “Eternals” έχει την προσοχή μας και για την Chloé Zhao. Τη σκηνοθέτη που μας χάρισε το “The Rider”, μία από τις καλύτερες ταινίες του 2017.

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου

Dune

Ο οραματικός Denis Villeneuve είναι ο κατάλληλος σκηνοθέτης για το κινηματογραφικό “Dune”, τη μεταφορά της εποποιίας επιστημονικής φαντασίας που έγραψε ο Frank Herbert το 1965. Πέρα από την ταινία του David Lynch το 1984, το βιβλίο έχει μπει πολλές φορές σε στάδιο προπαραγωγής αλλά κανένα πρότζεκτ ως τώρα δεν είχε στεριώσει.

Το “Dune” περιστρέφεται γύρω από τις απόπειρες ελέγχου του πλανήτη Arrakis, ενός αφιλόξενου μέρους που έχει τεράστια αξία ως μοναδική πηγή μιας πολύτιμης ουσίας, και εξερευνά την αλληλεπίδραση της πολιτικής, της θρησκείας, της οικολογίας, της τεχνολογίας και τον ρόλο του ανθρώπου μέσα σε αυτές.

Ο Villeneuve έχει συγκεντρώσει το μεγάλο καστ των Timothée Chalamet, Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Dave Bautista και Zendaya, ενώ ανυπομονούμε περισσότερο για την εικονογραφία που θα επιλέξει ο οσκαρικός πια Διευθυντής Φωτογραφίας. Roger Deakins (Blade Runner 2049).

Πρεμιέρα: Δεκέμβριος 2020