ΣΑΛΑΤΑ

Οι σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσεις αν έχεις βαρεθεί τη χωριάτικη

Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα από τα πιο διάσημα (και ΑΝΑΙΤΙΑ ακριβά) πιάτα που θα βρεις σε όλες τις ταβέρνες-παραθαλάσσιες και μη, της Ελλάδας. Κακά τα ψέματα, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη σαλάτα και την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, *κυρίως* γιατί η παπάρα που κάνουμε με το ψωμί είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο μεσημεριανό (εκτός αν αυτό περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια ή μπριζολάκια στη σχάρα).

Σε περίπτωση όμως που βαρέθηκες να τρως χωριάτικη (μην στεναχωριέσαι, δεν είσαι προδότης αν σου συνέβη αυτό) μπορείς να δοκιμάσεις μια από τις άλλες δεκάδες συνταγές που υπάρχουν για εξίσου (αλλά και καλύτερες) σαλάτες από την παραδοσιακή μας σαλάτα.

#1

Υλικά

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κεφάλι ραντίτσιο κομμένο σε φέτες

2 φύλλα μαρουλιού χοντροκομμένα

5 ραδίκια κομμένα σε λεπτές φέτες

140 γρ. σαλάμι κομμένο σε μπαστουνάκια

140 γρ. τυρί προβολόνε κομμένο σε μπαστουνάκια

2 φλ. ντοματίνια

1 φλ. βρασμένα φασόλια

Υλικά για τη σως

1 1/2 κ.γ αλάτι

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ ζάχαρη

6 κ.σ μηλόξυδο

6 κ.σ ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

3 κ.σ χυμό λεμονιού

1 κ.γ μουστάρδα

3 κ.σ νερό

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το κρεμμύδι, το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και βάλ’το στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, ανακάτεψέ το και βάλ’το ξανά για 1 λεπτό. Ρίξε τα βρασμένα φασόλια στο μείγμα και άφησέ τα εκεί μέχρι να κόψεις τα υπόλοιπα λαχανικά.

2. Πλύνε και κόψε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, ρίξε αλάτι, φτιάξε τη σως και τέλος ρίξε τα φασόλια μέσα.

#2

Υλικά

1 φιλέτο σολωμού

αλάτι, πιπέρι

6 φλ. φύλλα ρόκας

1/2- 3/4 κεράσια χωρίς κουκούτσι (μπορείς να βάλεις και μαύρα σταφύλια)

400 γρ. βρασμένα παντζάρια κομμένα σε κύβους

1/4 φλ. αμύγδαλα

3 κ.σ φρέσκο δυόσμο

Υλικά για βινεγκρέτ κεράσι

5 κεράσια χωρίς κουκούτσι

2 κ.σ κρεμμυδάκια για στιφάδο ψιλοκομμένα

2 κ.σ κόκκινο ξύδι

1 κ.σ βαλσάμικο ξύδι

αλάτι, πιπέρι

7 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Βγάλε τα κουκούτσια από τα κεράσια και χτύπησέ τα στο μπλέντερ. Ανακάτεψε με τα κρεμμύδια, το κόκκινο και το βαλσάμικο ξύδι και λίγο αλάτι, πρόσθεσε σιγά- σιγά το λάδι και βάλε αλάτι- πιπέρι αναλόγως τη γεύση που θέλεις να πετύχεις.

2. Ψήσε το σολωμό σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά, αφού πρώτα τον αλατοπιπερώσεις και του ρίξεις 1 κ.σ από τη βινεγκρέτ που ετοίμασες.

3. Ανακάτεψε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, πρόσθεσε τη βινεγκρέτ και το σολωμό.

#3

Υλικά

2 κ.σ ανάλατο βούτυρο

12 ραπανάκια κομμένα σε τέταρτα ή στη μέση αν είναι μικρά

αλάτι, πιπέρι

2 φλ. σπανάκι ή ρόκα ή κάλε

1 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κοτόπουλο

1 φλ. βρασμένο μαύρο ρύζι

1 φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος

Υλικά για τη σως

3 κ.σ σόγια σως

1 κ.σ ξύσμα από lime

3 κ.σ χυμό lime

2 κ.σ ζάχαρη

1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο

1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά) ψιλοκομμένη

πιπέρι

Εκτέλεση

1. Για να κάνεις τη σως ανακάτεψε αρχικά τη σόγια σως, το χυμό και ξύσμα από lime και τη ζάχαρη σε ένα μπολ (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη), πρόσθεσε το σκόρδο, την πιπερίτσα και άφησέ τη για 30 λεπτά.

2. Λιώσε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, πρόσθεσε τα ραδίκια και λίγο αλάτι και σώταρέ τα μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 10 λεπτά).

3. Πρόσθεσε 3 κ.σ από τη σως και μετά βάλε το κοτόπουλο και το ρύζι.

4. Βάλε σε μια σαλατιέρα τα πράσινα λαχανικά και πρόσθεσε το μείγμα με το κοτόπουλο και το ρύζι και μετά τη σως.