WATCHLIST

Οι Καταπληκτικές Γυναίκες της ζωής μας

Το πρώτο πράγμα που ακούς όταν πατάς play στο trailer της ταινίας ''Καταπληκτικές γυναίκες'' είναι η φωνή της υπέροχης Annette Bening· ''Οταν γεννήθηκες σου είπα ότι η ζωή ήταν σπουδαία, αλλά και άγνωστη. Περιλάμβανε ζώα και πόλεις και μουσικές. Θα ερωτευόσουν, θα ζούσες με πάθος, με ουσία αλλά τώρα είναι 1979 και τίποτα δεν έχει σημασία'' λέει χαρακτηριστικά η ηρωίδα της στον γιο της.

Κάπου εκεί νιώθεις ένα σφίξιμο στην καρδιά, όχι γιατί είναι κάτι που σου έχει πει και εσένα η μαμά σου (ενδεχομένως δεν έχεις ακούσει κάτι τόσο ποιητικό, γιατί ξέρεις ζεις στην πραγματικότητα και όχι σε ταινία), αλλά γιατί αυτά τα λόγια περιγράφουν τόσο απλά και όμορφα τι σημαίνει αυτή η γυναίκα (και όχι μόνο) στη ζωή σου.

Οι γυναίκες της ζωής σου, εκείνες που βρίσκονται στο πλευρό σου από την πρώτη στιγμή που άνοιξες τα μάτια σου και πήγες σχολείο, έκλεψες στο τεστ, κρύφτηκες στο δωμάτιο τους, τσακώθηκες και έκλαψες μαζί τους, εμπνεύστηκες από τη δύναμή τους και ένιωσες περήφανη για τις επιτυχίες τους- αυτές οι γυναίκες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι γυναίκες;

Η μαμά σου

Είναι η πρώτη γυναίκα που γνωρίζεις, εκείνη που σε κράτησε για πρώτη φορά αγκαλιά και σου υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει ποτέ κανέναν να σε πειράξει. Είναι επίσης εκείνη που θα σου κρατήσει το χέρι στα δύσκολα, όταν καταλάβετε και οι δύο ότι κανείς δεν μπορεί να κρατήσει αυτή την υπόσχεση και εκείνη που θα κατηγορήσεις πολλές φορές για αυτό που είσαι (ενώ βαθιά μέσα σου θα ξέρεις ότι χωρίς εκείνη δεν θα ήσουν τίποτα). Είναι αυτή που, όπως η Dorothea του Mike Mills, θα αφήσει στην άκρη τον εγωισμό της, θα παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να σε βοηθήσει και θα κάνει τα πάντα να βρει τον τρόπο να σταθεί στο πλευρό σου- ακόμα και έμμεσα.

Η κολλητή σου

Πώς λέει το ρητό; ”Δεν μπορούμε να διαλέξουμε την οικογένειά μας, για αυτό διαλέγουμε τους φίλους μας”, κάπως έτσι ρίχνουμε όλο μας το βάρος στον άνθρωπο που μπαίνει στη ζωή μας και θρονιάζεται σε αυτή, κερδίζοντας μέρα με την μέρα την εμπιστοσύνη και την αγάπη μας. Δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς τις κολλητές μας· είτε έχεις μόνο μια που είναι ”το person σου”, όπως έλεγε και η Meredith, είτε ανήκεις σε μια παρέα γυναικών, αυτή η σχέση είναι απίστευτα σημαντική για την εξέλιξή σου ως άνθρωπος.

Είναι εκείνες που σε έχουν δει στα χειρότερά σου, σου έχουν υπενθυμίσει πόσο σημαντική είσαι και έχουν σταθεί χαρούμενες στο πλευρό σου όταν κατάφερες κάτι. Επίσης είναι εκείνες που σε βγάζουν από το δίλημμα στα δοκιμαστήρια και oh, my αυτό και αν είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία!

Η μεγάλη σου αδερφή

Θέλεις να της μοιάσεις από την πρώτη στιγμή που καταλαβαίνεις τον εαυτό σου- θέλεις να γίνεις τόσο cool όσο εκείνη, να ακούσεις τη μουσική που ακούει και να φορέσεις κρυφά το κραγιόν που της αρέσει. Αν έχεις αρκετά χρόνια διαφοράς μαζί της, στο μυαλό σου μοιάζει ΤΕΡΑΣΤΙΑ, και όλες οι επιλογές της είναι ώριμες και αξιοζήλευτες- κατά βάθος όμως θέλει να μπει στη θέση σου και να είναι η μικρή, που δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Θα τσακωθείτε, θα κάνετε μούτρα η μία στην άλλη και ενδεχομένως να πείτε σκληρά λόγια, αλλά θα είστε πάντα εκεί, no matter what, να στηρίζετε και να αγαπάτε η μία την άλλη.

Η γιαγιά σου

Η αρχή όλων- η γιαγιά μας είναι εκείνη που τα ξεκίνησε όλα, σαν άλλη θεότητα μοιάζει ταυτόχρονα θαραλλέα, σοφή και εύθραυστη. Η αγκαλιά της, οι ιστορίες από το παρελθόν, τα μυστικά που κρατούσατε από την μαμά σου και οι σοκολάτες που σου έβαζε κρυφά στο χέρι όταν έφευγες από το σπίτι, όλα δημιουργούν ένα απίστευτο καταφύγιο. Τις περισσότερες φορές δεν την καταλαβαίνεις και δεν συμφωνείς με αυτά που λέει, είναι όμως η απόδειξη ότι η ζωή συνεχίζεται και είναι στο χέρι μας να εξελιχθούμε μέσα σε αυτήν.

Η μέντοράς σου

Για κάποιο λόγο αυτή η γυναίκα έχει τη λιγότερη αναγνώριση από όλες τις άλλες. Είναι εκείνη που θα σου πει την αλήθεια- όσο και αν πονάει και θα σε ρίξει στα δύσκολα όχι γιατί θέλει το κακό σου αλλά γιατί ξέρει ότι για να επιβιώσεις πρέπει να μάθεις και τη σκληρή πλευρά της ζωής. Είναι επίσης εκείνη που θα σταθεί στο πλευρό σου αλλά κυρίως θα σταθεί περήφανη πίσω σου καθώς θα σε βλέπει να πετυχαίνεις τους στόχους σου.

Κάπως έτσι, αυτές οι γυναίκες μπλέκονται στη ζωή μας και ζούμε μαζί τους επιτυχίες, αποτυχίες και όμορφες στιγμές. Αυτό ακριβώς το feeling βγάζουν και οι ηρωίδες του Mike Mills, η 55χρονη single μαμά Dorothea, η Abbie, που ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο σε νεαρή ηλικία και η Julie, η κολλητή που έχει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του έφηβου Jamie. Όλες τους μοιάζουν με τις γυναίκες της ζωής μας και είναι όλες τους καταπλητικές.

Η ταινία ”Καταπλητικές Γυναίκες” έρχεται στην Ελλάδα από την Feelgood Entertainment στις 9 Μαρτίου.