ΣΠΙΤΙ

Οι κανόνες του home wellness και πώς να τους ακολουθήσεις

Unsplash

Έχουμε εξοικειωθεί πολύ με τον όρο ευεξία. Έχουμε εμπεδώσει πια ότι πρέπει να φροντίζουμε εξίσου το σώμα και το πνεύμα μας για να νιώθουμε πραγματικά καλά. Το wellness είναι πλέον μέρος της ζωής μας και επηρεάζει θετικά κάθε ώρα της μέρας μας αν βάλουμε σκοπό να το πετύχουμε: Από τη διατροφή μας μέχρι τις συνήθειες του ύπνου μας. Κι αν το σώμα μας είναι ο «ναός» για την ψυχή μας που φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, τι γίνεται με τον «ναό» που φιλοξενεί αυτό το σώμα; Μιλάω για το σπίτι μας. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για έναν νέο όρο, το home wellness.

 

Πώς μπορεί να επηρεάσει η κατάσταση του σπιτιού σου τη φυσική και ψυχική σου κατάσταση; Με πολλούς τρόπους. Από τη θερμοκρασία του σπιτιού σου μέχρι τον αέρα που αναπνέεις σε αυτόν, όλα σε επηρεάζουν. Μαζί επηρεάζουν και την πολύτιμη ευεξία σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλεις το home wellness στη ζωή σου.

Με τον όρο home wellness εννοούμε την προσπάθεια να δημιουργήσεις ένα υγιές και ισορροπημένο σπίτι. Όπως κάνεις με το σώμα σου, έτσι και με το σπίτι σου θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να είναι το ιδανικό περιβάλλον για να μπορείς να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να διασκεδάσεις και να ανθίσεις. Ο τρόπος να το πετύχεις αυτό, είναι μέσα από μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις.

Κανόνες του home wellness: Εν αρχή είναι ο αέρας

Ο χειμώνας έρχεται και μαζί του έρχεται και η αύξηση στον χρόνο που περνάς μέσα στο σπίτι σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι ο αέρας που βρίσκεται έξω από αυτό είναι αυτός ο οποίος είναι επιβαρυμένος, αλλά ο αέρας στο σπίτι μας δεν είναι τόσο καθαρός όσο νομίζαμε τελικά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, που έχει κάνει σχετική έρευνα, οι συγκεντρώσεις ρύπων στον αέρα του σπιτιού μας είναι συχνά 2 με 5 φορές υψηλότερη από ότι στην εξωτερική ατμόσφαιρα.

home wellness

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, η κακή ποιότητα αέρα μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμένα μάτια, μύτη και λαιμό, πονοκεφάλους, ζαλάδες και κόπωση, αλλά και πιο σοβαρά, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αν ζεις σε σπίτι με υγρασία, καλό είναι να μάθεις ότι η μούχλα δεν είναι κάτι που απλά «χαλάει» την αισθητική σου, αλλά είναι κι ένας σημαντικός ρύπος στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.

Οι αφυγραντήρες συχνά είναι μία λύση στο πρόβλημα της υγρασίας, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μοντέλα που συμβάλουν και στη δημιουργία μίας απόλυτα καθαρής ατμόσφαιρας. Οι αφυγραντήρες Inventor, είναι η λύση που χρειάζεσαι. Τρανταχτό παράδειγμα ο αφυγραντήρας Combo της Inventor, που διαθέτει την τεχνολογία Ultraviolet Τύπου C, για να εξασφαλίσει την απόλυτα καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου.

Ακόμα μπορείς να επενδύσεις στον αφυγραντήρα Comfort που διαθέτει ενσωματωμένο Ιονιστή για να απομακρύνει τους ρύπους, τη σκόνη, τις οσμές και κάθε επιβλαβές σωματίδιο από την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Επιπλέον για να γνωρίζεις συνεχώς την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σου, μπορείς να επιλέξεις αφυγραντήρα και αυτόνομο καθαριστή αέρα AtmosphereXL, πάλι από την Inventor που εντοπίζει και τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα και σε ενημερώνει για την ποιότητά του.

Κράτα τα πράγματα minimal

Μιλώντας για τον αφυγραντήρα Combo της Invertor έρχομαι στον επόμενο κανόνα του home wellness. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον μινιμαλισμό. Ο μινιμαλισμός στον χώρο σου δεν σε περιορίζει όπως ίσως πίστευες, απλά σου προσφέρει ελευθερία και μειώνει τις αποσπάσεις που δημιουργεί ένας χώρος γεμάτος με αντικείμενα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Human Factor ο μινιμαλισμός στα αντικείμενα που έχεις στο σπίτι σου, εκτός από λιγότερους παράγοντες που γεμίζουν σκόνη κι άρα επιβαρύνουν τον αέρα που αναπνέεις στο σπίτι σου, δημιουργεί επίσης κι ένα χαλαρωτικό περιβάλλον για τα μάτια και τον εγκέφαλό σου. Ο μινιμαλισμός συμβάλει στον τρόπο με τον οποίο αποσυμπιέζεσαι μετά από μία γεμάτη έγνοιες ημέρα.

Πώς τα σκέφτηκα όλα αυτά από έναν αφυγραντήρα; Ο αφυγραντήρας Combo της Invertor για τον οποίο σου μίλησα πριν διαθέτει μεγάλο δοχείο νερού ώστε να μην τον αδειάζεις συχνά, αλλά μπορεί να γίνει τόσο μικρός ώστε να τον αποθηκεύεις εύκολα στη ντουλάπα σου και να πάψει να «γεμίζει» το σαλόνι σου όταν δεν τον χρειάζεσαι ή όταν θέλεις να κάνεις χώρο για τους φίλους σου που θα μαζευτούν στο σαλόνι για επιτραπέζια παιχνίδια.

Κράτα τα πραγματικά απαραίτητα αντικείμενα μπροστά σου και χάρισε στο σπίτι σου και στον εαυτό σου ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.

Κανόνες του home wellness: Κεφάλαιο ιδανική θερμοκρασία

Ο καιρός και το κλίμα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στις αλλαγές θερμοκρασίας που βιώνεις εκτός του σπιτιού αλλά εντός του σπιτιού μπορείς να έχεις τον έλεγχο και να βιώνεις τα ευεργετικά αποτελέσματα του να ζεις σε ένα σπίτι ζεστό και φιλικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της υγείας, η ιδανική θερμοκρασία του σπιτιού σου θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 26 βαθμών Κελσίου.

home wellness

Ως γνωστόν, αν το σπίτι σου έχει υγρασία μπορεί το θερμόμετρο να δείχνει 20 βαθμούς, αλλά τα δικά σου δόντια να χτυπάνε μεταξύ τους. Και δεν είναι καιρός για υπερβολές στην κατανάλωση ρεύματος, έτσι δεν είναι;

Οι αφυγραντήρες Inventor έχουν τη λύση, χάρη στο σύστημα Flash Dry. Πρόκειται για μία σειρά από έξυπνες λειτουργίες, όπως είναι η Έξυπνη Αφύγρανση, η Αυτόματη Λειτουργία Ανεμιστήρα και το Wi – Fi, που απομακρύνουν την υγρασία και μειώνουν το κόστος που θα απαιτούσε διαφορετικά η θέρμανσή του. Πρακτικά αυτό που θα νιώσεις είναι την αίσθηση της θερμοκρασίας στο σπίτι σου να αυξάνεται κατά δύο βαθμούς.

Άσε τα παπούτσια έξω

Έχεις καθαρίσει τον αέρα του σπιτιού σου και το οπτικό σου πεδίο, ενώ νιώθεις ότι το σπίτι σου είναι ζεστό κατά τα πρότυπα του home wellness. Πες μου τώρα, ποιος είναι ο λόγος να λερώσεις το πάτωμα; Όσο καθαρά κι αν πιστεύεις ότι είναι τα παπούτσια σου. Το 50% των Αμερικανών φορά τα παπούτσια του μέσα στο σπίτι και νομίζω ότι τα δικά μας στατιστικά δεν θα απέχουν κατά πολύ.

home wellness

Τα παπούτσια μεταφέρουν μέσα στο σπίτι μας τοξίνες που «δηλητηριάζουν» την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, αλλά οτιδήποτε έχουμε πατήσει στον διάβα μας μέχρι εκεί. Βγάλε τα παπούτσια έξω και βάλε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα και τον ιονιστή που λέγαμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Κανόνες του home wellness: Ο θόρυβος μπορεί να περιμένει

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο βλάπτει σοβαρά την υγεία και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητές μας ακόμα και μέσα στο σπίτι. Ο θόρυβος μπορεί να ταράξει τον ύπνο μας, να προκαλέσει καρδιαγγεακά και ψυχοσωματικά προβλήματα, να μειώσει την απόδοσή μας και να αλλάξει την κοινωνική μας συμπεριφορά. Κοινώς, οφείλεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο ησυχίας μέσα στο σπίτι σου.

Αν εκμεταλλευτείς αυτή την ησυχία δε για να κάνεις διαλογισμό ή γιόγκα και να απαλλαγείς από το στρες της ημέρας, τότε ακόμα καλύτερα. Πώς θα το κάνεις όμως αυτό με τόσες ηλεκτρονικές συσκευές σε λειτουργία στο σπίτι σου και μάλιστα όταν κάποιες από αυτές έιναι απαραίτητες για να πετύχεις το home wellness; Δεν ξέρω για τις άλλες συσκευές, αλλά τουλάχιστον με τους αφυγραντήρες Inventor δεν θα έχεις τέτοια προβλήματα. Με την αθόρυβη λειτουργία που προσφέρουν απολαμβάνεις το ιδανικό και ήσυχο περιβάλλον γύρω σου για όσο θες.

Ο αφυγραντήρας, λοιπόν, αποδεικνύεται σύμμαχος στους κανόνες του home wellness και εν όψει χειμώνα μάλλον τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να διαλέξεις τον δικό σου. Η Inventor, νο1 εταιρεία σε πωλήσεις αφυγραντήρων, εδώ και χρόνια είναι μία εγγυημένη λύση και μπαίνοντας στο Inventor.ac θα δεις όλα τα μοντέλα της. Πριν σε αφήσω, θα σου πω κάτι που πραγματικά αξίζει να ξέρεις πριν κάνεις την επόμενη Inventor αγορά σου. Με κάθε αφυγραντήρα Inventor που αγοράζεις, στηρίζεις μαζί και τα Κοινωνικά Πολυϊατρεία του Χαμόγελου του Παιδιού.