ΦΑΓΗΤΟ

Για φαγητό στη Λακωνική Μάνη: 7 εγγυημένες προτάσεις

Poulos Mezedopwleio/Instagram

Πού θα φας και θα ξαναφάς στην «άγρια» πλευρά της Μάνης. 7 προτάσεις για φαγητό στη λακωνική γη, από Άλικα μέχρι Οίτυλο.

Η Μάνη δεν είναι μόνο ο τόπος καταγωγής μου, αλλά ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη πάνω στη Γη. Ένας τόπος αντιθέσεων. Πώς αλλιώς να πεις ένα αυθεντικά άγριο τοπίο όταν μπορεί να σου προσφέρει τόση ηρεμία.

Το καλό φαγητό αποτελεί βασική προϋπόθεση ευτυχίας στη ζωή και καλοπέρασης ειδικότερα στις διακοπές. Στη Λακωνική Μάνη προτείνω να το αναζητήσεις στα παρακάτω μέρη:

Κυρίμαι

Ξεκινάω με το πιο γκουρμέ της λίστας, το περίφημο εστιατόριο του ιστορικού ξενοδοχείου Κυρίμαι το οποίο δεσπόζει στην άκρη του βράχου του Γερολιμένα με αδιάκοπη θέα στον επιβλητικό Κάβο Γκρόσο. Δεν χρειάζεται να καταλύσεις για να απολαύσεις μανιάτικη φιλοξενία στο πιάτο, είναι όμως χρήσιμο να κάνεις μια κράτηση γιατί είναι περιζήτητο. Το Κυρίμαι, στην υπέροχη βεράντα του απογειώνει τη μαγειρική παράδοση της Μάνης και τα ομολογουμένως λίγα αλλά σπουδαία ντόπια καλούδια με το απαραίτητο twist που φέρει την υπογραφή σεφ υψηλών αξιώσεων. Μην χάσετε τα τα άγρια σπαράγγια με πούδρα αβγοτάραχου Τρικαλινός, τα γιουβαρλάκια σφυρίδας σε ζωμό από φρέσκα όστρακα από το φετινό μενού και φυσικά τις χειροποίητες σπιτικές γκόγκες (φρέσκα ζυμαρικά).

Κυρίμαι, Γερολιμένας, Μάνη

Ματαπάν

Όταν άνοιξε το Matapan, όσοι από εμάς κατεβαίνουμε τακτικά στη Μάνη δεν το πιστεύαμε. Ένα γραφικό wine bar στα Άλικα που πήρε το όνομά του από τον κάβο του Ματαπά, πρωτοφανές για την περιοχή, γι’ αυτό και δεν είναι διόλου υπερβολικό να πεις ότι αναβάθμισε συνολικά το κεφάλαιο Γεύση στη Λακωνική Μάνη. Γιατί διαθέτει κουζίνα πραγματικά προσεγμένη, κελάρι αξιοζήλευτο, αισθητική του χώρου- ζει μέσα σε έναν αυθεντικό μανιάτικο πύργο- και γενικώς έχει ταυτότητα. Μια απαραίτητη και ξεχωριστή στάση για φαγητό στη Λακωνική Μάνη πέρα από τη νόρμα της κλασικής ταβέρνας.

Matapan, Επαρχιακή Οδός Γερολιμένα- Βάθειας, Μάνη 

Κουρμάς

Φυσικά και ο Τάκης παραμένει σταθερή αξία για ολόφρεσκο και ολόσωστα ψημένο ψάρι στο Λιμένι, αλλά ο Κουρμάς είναι πια κι αυτός σημείο αναφοράς στην περιοχή, κάτι που κέρδισε με το σπαθί του. Γιατί δεσπόζει σε μαγευτικό σημείο στο έτσι κι αλλιώς μαγικό Λιμένι (μα πόση ομορφιά ε;) και διαθέτει εκλεκτές γεύσεις με πρώτη ύλη απευθείας από τα ντόπια καΐκια. Αστακομακαρονάδα all the way στον Κουρμά, που πήρε το όνομά του από μια χουρμαδιά που μεγάλωνε μέσα στα βράχια. 

Κουρμάς, Λιμένι, Μάνη

ΜάνηBella

Την καλύτερη περιγραφή για τη φροντισμένη ΜανηBella την δίνουν οι άνθρωποι που την δημιούργησαν: «Είναι καρπός αγάπης, έμπνευσης και φροντίδας. Επιθυμεί να είναι χώρος οικειότητας και απολαύσεων, να σέβεται και να διδάσκεται από τη μανιάτικη παράδοση, να συνεργάζεται με τοπικούς παραγωγούς». Αυτοί είναι μόλις μερικοί από τους στόχους αυτού του τόσο ιδιαίτερου καφέ/εστιατορίου στο Νέο Οίτυλο που σερβίρει από παραδοσιακές πιτούλες και τραβηχτές το πρωί μέχρι μπουζοπούλα (η τοπική γουρουνοπούλα σιγοψημένη στον φούρνο) και τσουχτές (η λόκαλ μακαρονάδα με το αυγό και την καμένη μυζήθρα), ομελέτες με σύγκλινο και τόσα άλλα μανιάτικα ψαγμένα ως το βράδυ.

ΜάνηBella, Νέο Οίτυλο, Μάνη

 

Μπαρμπα Πέτρος

Απαραίτητη στάση για φαγητό θα γίνει και στην Αρεόπολη, την ιστορική «πρωτεύουσα» της Μάνης κάτω από τον ίσκιο του Ταϋγέτου. Μπαίνοντας στο πλακόστρωτο σοκάκι και κατηφορίζοντας, πριν ακόμα φτάσεις στον φούρνο της Μηλιάς, στο δεξί σου χέρι σταματάς και μπαίνεις στην all time classic ταβέρνα του Μπαρμπά Πέτρου για φαγητό μαγειρεμένο. Μπορείς να κάτσεις και σε ένα από τραπεζάκια έξω, αλλά η θέα από την ταράτσα του είναι πολύ δελεαστική για να μην ανέβεις την πέτρινη σκάλα που θα σε οδηγήσει εκεί. Ό,τι και να φας, μην παραλείψεις την παραδοσιακή σαλάτα με το πορτοκάλι και το σύγκλινο. Πολύ ενδιαφέροντα και τα πιάτα ημέρας. 

Μπάρμπα Πέτρος, Αρεόπολη 

Ήταν Καιρός

Από τα δικά μου πιο αγαπημένα μέρη για φαγητό στη Λακωνική Μάνη κι όχι μόνο για το αξιόλογο φαγητό του. Το Ήταν Καιρός συνδυάζει γεύση με προσεγμένο χώρο μέσα έξω και την πιο φιλική εξυπηρέτηση. Οι άνθρωποι που το τρέχουν είναι ντόπιοι, αλλά με ματιά out of the box που λένε και στο χωριό μου λίγο πιο δίπλα. Ο χώρος σε ένα παραδοσιακό, επιβλητικό κτίριο από πέτρα με θέα στους πύργους και τους ελαιώνες είναι ιδανικός για εκδηλώσεις (στην περίπτωση που θες να κάνεις γάμο ή βάφτιση στη Μάνη). Στην κουζίνα επικρατεί δημιουργική διάθεση, αλλά όλα γίνονται με ντόπια υλικά σε πιάτα που γεμίζουν αδρά, ποιοτικά και ποσοτικά. Τα γλυκά στο Ήταν Καιρός είναι ένα έπος.

Ήταν Καιρός, Επαρχιακή Οδός Αρεόπολης- Γερολιμένα, Πύργος Διρού, Μάνη 

Ο Πούλος

Η παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα στα καλύτερά της στο πιο κεντρικό σημείο της Αρεόπολης. Το μεζεδοπωλείο ο Πούλος (με το συμπάθιο που λένε και στο μαγαζί) είναι ένα από τα παρεΐστικα hot spots για φαγητό στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Γιατί τα φτιάχνουν όλα πεντανόστιμα και σε μεγάλες μερίδες. Κι όλα αυτά κάτω από τις πολύχρωμες ομπρέλες του κήπου ή στα τραπεζάκια της πλατείας. Μην πας για μεσημεριανό, είναι κλειστό. Ο Πούλος ανοίγει από τις 17:30 και μετά.

Καπετάν Ματαπά 53, Αρεόπολη, Μάνη