WATCHLIST

Οι γυναίκες του Γιώργου Καπουτζίδη

Το έκανε πρώτα με τις "Σαββατογεννημένες" - πόνταρε σε μια "ιερή" τριάδα γυναικών/ πρώην συζύγων/πρώην αντίζηλων στην καρδιά ενός άπιστου αρσενικού, που (όταν εκείνος χάνει τη μνήμη του σε ένα ατύχημα) συμμαχούν για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα ενός κερδισμένου  δελτίου Τζόκερ. Κι ωστόσο αν τις "ξεφλούδιζες", αν έβαζες στην άκρη τις αστείες  ατάκες ή τους χαρακτήρες που «ξεχείλωναν» στην κωμική υπερβολή τους, η Καίτη, η Μπία, η Σούλα του Γιώργου Καπουτζίδη δεν ήταν ανόητες καρικατούρες  – κάθε άλλο. Ήταν γυναίκες απλές, σχεδόν καθημερινές. Κορίτσια που είχαν κάνει το λάθος να πιστέψουν τον λάθος άντρα.

Στο “Παρά Πέντε”, οι γυναίκες “του” ήταν μέλος μιας μεγαλύτερης παρέας – πλάσματα ετερόκλητα, κωμικά, αλλόκοτα που πλήρωναν με “μωβ” και κοίταζαν τον ουρανό, όταν ο ταξιτζής τους ζητούσε “ψιλά”. Και πάλι, όμως, αυτές οι γυναίκες – καρτούν, είχαν τόλμη, καρδιά, γενναιοδωρία. Πίστευαν στη φιλία, έβγαζαν τη γλώσσα στους φόβους τους, μάχονταν για να κερδίσει το Καλό.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης αγαπάει τις γυναίκες. Πιστεύει στη χθόνια σοφία τους, στη θηλυκή δύναμή τους, στην επαφή τους με το χώμα-πραγματικότητα. Και σ’αυτή, την τρίτη τηλεοπτική δουλειά του, οι ηρωίδες “του” είναι πιο πραγματικές από ποτέ – τόσο πολύ που σου τρυπάνε την καρδιά.  Γυναίκες “σάρκινες”, αναγνωρίσιμες, ματαιωμένες, φοβισμένες, πολλαπλά “τραυματισμένες” από τις επιλογές τους, χαμένες (με τρόπο πολύ πιο βαθύ και εσωτερικό, από τον πήχη που βάζει το “κοινωνικό κριτήριο” επιτυχίας), οι ηρωίδες της “Εθνικής Ελλάδος”  είναι η ίδια η ζωή. Που ώρες ώρες , όπως στην παρούσα συγκυρία,  μπορεί να είναι δύσκολη, πνιγηρή, βαριά, αδιέξοδη. Αλλά που μπορεί να “αναγεννηθεί” και να ξεκινήσει από το μηδέν – αρκεί να μη φοβηθείς να ξαναμπείς στο παιχνίδι. Γιώργο, σε ευχαριστούμε που μας το θύμισες.

ΣΑΒΒΑΤΟΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ

 

Καίτη Τόνγκα ( Kατιάνα Μπαλανίκα)

Φιλόλογος. Ήταν η πρώτη σύζυγος του Σάββα Κατσίκη. Στρίγγλα, (δεν ήταν αλλά έγινε, μετά το κέρατο του Σάββα – κατά βάθος είχε χρυσή καρδιά) νευρική,  φωνακλού,  εμμονική με τα σωστά ελληνικά, βασανισμένη από μια τάξη αδιάφορων εφήβων και από τον κρυφό, έρωτα του μαθητή Λαζάρου. Δεν άρχιζε μάθημα, αν δεν έβγαζε έξω τον Κρασσά .

EΠΙΚΗ ΑΤΑΚΑ

Καίτη: Υφαντή, τόση ώρα σε κοιτάζω και δεν έχω καταλάβει, τι έχεις ντυθεί σήμερα;

Υφαντή: Αποφάσισα να γίνω γκοθομεταλού κυρία.

Καίτη: Χεβιμεταλού δε σ’άρεσε;

Υφαντή: Όχι.

Καίτη: Πολύ καλά έκανες, γιατί βρεφονηπιοκόμος που δήλωσες δε σε βλέπω!

Υφαντή: Όχι, θα γίνω και βρεφονηπιοκόμος.

Καίτη: Ααα θα κρατάς τα παιδιά των Guns ‘n Roses;

ΜπίαΜπέκου (Eλένη Ράντου)

 

Διάσημη ηθοποιός, πρωταγωνίστρια της καθημερινής σαπουνόπερας Πυρκαγιά, όπου υποδυόταν με τεράστια επιτυχία την πύραρχο Βερόνικα Δεσύλλα- κυνηγό και τιμωρό του Παρανοϊκού Εμπρηστή. Ήταν η δεύτερη σύζυγος του Σάββα. Κοκέτα (με τραγικό γούστο), ελαφρόμυαλη, αμόρφωτη , επιπόλαιη, φοβική αλλά πονόψυχη καιτρυφερή. Βασανιζόταν διαρκώς (εκτός από τον Σάββα) από τύψεις (για τον Σάββα) και από τον σεναριογράφο Τσιτσίγκο, ο οποίος όποτε έπεφτε η θεαματικότητα της σειράς, της εμφάνιζε ένα εξώγαμο. Βασικά, σιχαινόταν το καθημερινό – το θεωρούσε απλώς ένα βήμα, στη μεγάλη πορεία της για την Επίδαυρο.

ΕΠΙΚΗ ΑΤΑΚΑ

Μπία : Που απέναντι ; Πώς θα περάσουμε απέναντι ;

 Σούλα : Με βάρκα, με σχεδία, με κάτι..

Μπία : Θα παγώσουμε.

Σούλα : Δεν πειράζει, θα ανάψουμε φωτιά να ζεσταθούμε…

Μπία : Φωτιά αποκλείεται. Δεν το επιτρέπει η πορεία μου στο χώρο, ως πύραρχος..

Αθανασία – Σούλα Καραγιαννίδου, δηλαδή σενιόρα Σούλα (Ράνια Σχίζα)

 

Η τρίτη σύζυγος. Καπάτσα, σκληρή και υπολογίστρια, έμπορος τουριστικών ειδών με δικό της μαγαζί το Μοναστηράκι βασανιζότανμόνο από το Χοσέ, τον τρελούτσικο Ουρουγουανό υπάλληλό της που πήγαινε εκατό χρόνια «νυχτεριδινό», αλλά μάθαινε ελληνικά από την τηλεόραση, με δάσκαλο τον Σημίτη. (Γι’αυτό και ο Χοσέ την προδοσία, την έλεγε «πορδοσία»).

ΕΠΙΚΗ ΑΤΑΚΑ

Σούλα : Έλα Χριστέ και Παναγία! Σε καλούν να παρουσιαστείς!

Χοσέ: Στην τηλεόραση ;

Σούλα : Στον στρατό!

Χοσέ: Ποιοι άλλοι θα ΄ναι ;

Σούλα: Τι λες παιδάκι μου ; Σε καλούν να πας στρατό.

Χοσέ : Τι ώρα ;

Σούλα : Παρά τέταρτο, Τον άλλο μήνα. 

Χοσέ : Ποια μέρα; Γιατί τον άλλο μήνα έχει γενέθλια η Χουανίτα. Στη 21.

Σούλα : Την επομένη. Στις 22.

Χοσέ : Ωχ τώρα πρέπει να παίρνω κι άλλο δώρο….

Σίσσυ (Βασιλική Ανδρίτσου)

Η μακιγιέζ της Πυρκαγιάς και φίλη της Μπίας. Δυναμική, «αντράκι» και γλωσσού. Άντεχε τα πάντα, εκτός από τη βλακεία.

Τάμμυ(από το ποτάμι;) ή αλλιώς Αδαμαντία Τσανάκα (Μαρία Ανδρούτσου)

Ηθοποιός της Πυρκαγιάς. Εντελώς αφασική, εξ’ού και με τη βοήθεια της Σίσσυς εξελέγη βουλευτής (άντε καλέ, η πρώτη χαζή ήταν που μπήκε στη Βουλή;). Επίσης, μέχρι σήμερα, έχει δική της σελίδα στο fb, όπου συνεχίζει να δέχεται αμέτρητα αιτήματα φιλίας, από fans που παρακολουθούν στενά τη δουλειά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη! #tbt

ΕΠΙΚΗ ΑΤΑΚΑ

Τάμμυ: Κυρία Μπία, έσπασε ο θερμοσίφωνας και πλημμύρισε το σύμπαν! Έχω και τα γενέθλιά μου σήμερα, ήθελα να σας καλέσω, αλλά πού… δεν έχω πού να μείνω!

Μπία (πλαντάζοντας στο κλάμα): Δυστυχισμένο πλάσμα!!! Τα πόσα κλείνεις;

Τάμμυ: Τα εικοσιεφτάμισι…

ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

 

Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου– Σμαράγδα Καρύδη

Κληρονόμος μια τεράστιας περιουσίας – ίσως η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο – από τότε που έχασε τον πατέρα της και τον αγαπημένο της σε αεροπορικό δυστύχημα, η Ντάλια «κατοικούσε» στον δικό της κόσμο, που τον αποτελούσαν δυό δίδυμες υπηρέτριες (που εκείνη νόμιζε πως είναι μία), ένας βοηθός και αμέτρητες τηλενουβέλες . Η πραγματικότητα την ξάφνιαζε και την ενθουσίαζε, το κυνήγι των κακών ήταν για κείνη ένα συναρπαστικό παιχνίδι και τα χρήματα ένα βαρετό αξεσουάρ. Οι απορίες της για τον κόσμο των απλών ανθρώπων (π.χ πόσα είναι τα Πατήσια και σε πόσα άλλα χρώματα βγαίνει το φαγκρί ) έγραψαν ιστορία στη σειρά.

ΖουμπουλίαΑμπατζίδου– Ελισάβετ Κωνσταντινίδου

Γέννημα του Αχλαδοχωρίου Σερρών, γυναίκα του Χαράλαμπου, μάνα της Άννας και –βασανισμένη –  συμπεθέρα του «Δράκουλα», φίλη της Φρόσως και της Φωφώκας. Πιστή χριστιανή, (όταν δεν έλυνε σταυρόλεξα, διάβαζε βίους αγίων), τρυφερή και δοτική μάνα, μια δουλευταρού, ακατέργαστη γυναίκα του χωριού,καλόκαρδη και διαρκώς φοβισμένη (Ιιιιιι!). Ευτυχώς, είχε πάντα πιο πολύ θάρρος απ’όσο νόμιζε. 

Αγγέλα Ιωακειμίδου – Αγγελική Λάμπρη

 

Ηθοποιός. Ένα παρορμητικό, οξύθυμο αγοροκόριτσο, μαγκάκι κι έτοιμο για καυγά – έκανε πάντα πολύ θόρυβο για να κρύψει τον φόβο, την μοναξιά και την τρυφερή καρδιά της.

Αμαλία Αντωνοπούλου – ΖέταΜακρυπούλια

Για τα μάτια του κόσμου, η εγγονή της διαχειρίστριας της πολυκατοικίας όπου έμενε ο Σπύρος – μια κούκλα με έφεση στις γκάφες και ντοπιολαλιά, με έντονο το χαρακτηριστικό παλαιοελλαδίτικο «νι» και «λι». Στην εξέλιξη της σειράς, αποδείχτηκε ένα καλό κι αγαθό πνεύμα με έφεση στις πλάκες. (Αλλιώς δεν περνάει η αιωνιότητα μωρέ Σπύρο…)

Σοφία Μπαξεβάνη (Ειρήνη Κουμαριανού) και Θεοπούλα Τζίνη (Έφη Παπαθεοδώρου)

Δυό υπερδραστήριες σούπερ γιαγιάδες, που έπαιζαν ντραμς, πινγκ πόνγκ, γκολφ, πήγαιναν στο γήπεδο και στο σχολείο, κυνηγούσαν δολοφόνους και μας μάθαιναν ότι δεν έχει σημασία πότε θα πεθάνεις – σημασία έχει να ζεις.

ΜαριλέναΔορκοφίκη– Ελένη Κρίτα

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας της Αθήνας –  του προξένου Ιάσονα Δορκοφίκη, με το όνομα. Κολωνακιώτισα. Βουδίστρια. Φαρμακόγλωσσα. Υπέροχα ξιπασμένη.

Φρίντα Παπαπαρασκευά – Μελίνα Κυριακοπούλου

Η ξαδέλφη και συμπαρουσιάστριά του Φώτη στον  «Tηλε- Βόα».  Φιλόδοξη, αδαής, ατάλάντη και αποφασισμένη να ανελιχθεί στην πυραμίδα του τηλεοπτικού σταρ σίστεμ, με κάθε τρόπο. Γνωστή φυσιογνωμία.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Νίκη Αγγελίδη– Σμαράγδα Καρύδη

Πρώην διεθνής του χάντμπολ και νυν άνεργη overqualified σχεδιάστρια, χωρισμένη (επειδή ο άντρας της την παράτησε για ένα νεότερο, «καλύτερο» μοντέλο,), ζορισμένη από την κρίση (επειδή ο ως άνω πρώην σύζυγος πληρώνει διατροφή όποτε το θυμάται) και μητέρα δυό παιδιών : μιας κόρης στην εφηβεία και ενός μικρού αγοριού, που είναι καθηλωμένο σε καροτσάκι. Στα 40 της, πια, η Νίκη, δεν θέλει πια να κάνει όνειρα όταν κοιμάται – προτιμά να τα ζει με τα μάτια ανοιχτά…

Φρόσω Αγγελίδου– Κωνσταντίνα Μιχαήλ

Αδελφή της Νίκης, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, μητέρα – επίσης-  δυό παιδιών, παντρεμένη με έναν άντρα ρατσιστή, με φασίζουσα συμπεριφορά, (τον οποίο κοιμίζει τα βράδυα για να παίζει μπιρίμπα με τις αλλοδαπές γειτόνισσές της), η Φρόσω φοβάται. Φοβάται την αναίτια βία, όσα δεν καταλαβαίνει, τον παλιό κόσμο της που καταρρέει, τον άλλο που παίρνει τη θέση του . Αλλά πιο πολύ φοβάται μήπως μείνει για πάντα φοβισμένη.

Φοίβη Παπαδάτου– Κατερίνα Παπουτσάκη

Όμορφη, διάσημη, ηθοποιός-σταρ, ζει σε ένα υπέροχο σπίτι, περιτριγυρισμένη από τα αρυτίδωτα εξώφυλλά της, δεσμευμένη σε ψευτο-ιδανικές σχέσεις που δεν γρατζουνίζουν την επιφάνεια, αλλά δείχνουν πολύ ωραίες κάτω από τα φώτα. Και είναι απόλυτα δυστυχισμένη.

Βλέπουμε τηλεόραση στο Ladylike:

H Shonda Rhimes ξέρει να “κάνει τηλεόραση” για γυναίκες

10 αγαπημένες μουρμούρες του Μηνά και της Βούλας