LIFE
SPONSORED

Οι διακοπές στην πόλη μπορούν να σου μείνουν αξέχαστες

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

«Θα κάτσω σπίτι, θα αράξω σπίτι, από δω μέσα δεν πρόκειται να βγω», τραγουδούσε κάποτε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και κάθε που έρχεται ο Αύγουστος γίνεται ο ύμνος μου. Εκεί που όλοι συζητούν «που θα πάμε διακοπές;», εγώ χαμογελώ και λέω από μέσα μου «στο μπαλκόνι μου». Γιατί τα συστατικά κάθε ωραίου καλοκαιριού για μένα περιλαμβάνουν ένα βασικό συστατικό. Ηρεμία. Την ηρεμία των τουριστικών προορισμών τη βρίσκω στις αρχές του καλοκαιριού και την ηρεμία της πόλης στην καρδιά του Αυγούστου.

Το μπαλκόνι μου είναι το σημείο του σπιτιού μου που φροντίζω περισσότερο και που απολαμβάνω λιγότερο. Γι’ αυτό και στις διακοπές μου, φροντίζω να το εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ. Πρωινό; Στο μπαλκόνι. Διάβασμα; Στο μπαλκόνι. Θερινές συζητήσεις με φίλους; Στο μπαλκόνι. Η μόνη απαραίτητα συνοδεία για να ξεκινήσει η μέρα μου όμορφα με διάθεση να κάνω όλα τα παραπάνω; Φυσικά ενας παγωμένος Nescafé Frappé.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ξυπνάω, αφουγκράζομαι λίγο τα τζιτζίκια έξω από το παράθυρο, να ανακοινώνουν ότι όλα είναι εντάξει κι έχουμε καλοκαίρι ακόμα και κατευθύνομαι απευθείας στην κουζίνα. Η απόλαυση του καφέ για μένα, ξεκινά με το που ανοίγω το κουτί και το δυνατό του άρωμα γαργαλά τα ρουθούνια μου. Κι αν λατρεύεις κι εσύ τον Nescafé Frappé, κράτα σημειώσεις για την τέλεια παρασκευή του: 2 κουταλάκια του γλυκού Nescafé, 1 δάχτυλο νερό σε θερμοκρασία δωματίου, χτύπημα με το μίξερ με ιδιαίτερη χάρη (πατώ το on – off περίπου 10 φορές και ανεβοκατεβάζω το μίξερ στο κέντρο του ποτηριού), 3-4 παγάκια και κρύο νερό με σταθερή ροή στο πλάι του ποτηριού και voila (αν δεν τον πίνεις σκέτο, όπως εγώ θυμήσου να βάζεις πρώτα τη ζάχαρη της αρεσκείας σου και μετά ακολούθησε τις οδηγίες μου και θα με θυμηθείς). Ο κρεμμώδης αφρός του παγωμένου Nescafé Frappé είναι εκεί και περιμένει την πρώτη ρουφηξιά μου. Το μέρος όπου τον απολαμβάνω τελικά, νομίζω δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι το μπαλκόνι μου.

καλοκαίρι στην πόλη Nescafé Frappé Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Γιατί να παραμείνεις στην πόλη για διακοπές;

Τι κακό με βρήκε, θα αναρωτηθείς και υποστηρίζω το concept Αύγουστος στην πόλη; Το υποστηρίζω γιατί έχω δει τα προτερήματά του, θα σου απαντήσω. Το καλοκαίρι άλλωστε για μένα, δεν είναι μπάνια και παγωτά, είναι απλά το να μπορώ να αδειάσω το κεφάλι μου από κάθε πίεση της καθημερινότητας και να απολαμβάνω κάθε λεπτό και ώρα της ημέρας. Κι αυτό, το καλοκαίρι στην πόλη μου το προσφέρει απλόχερα. Το πρώτο και ανεκτίμητο προτέρημα των διακοπών στην πόλη είναι η κίνηση των αυτοκινήτων που πέφτει κατακόρυφα. Όπου κι αν θέλω να βρεθώ, οι μεγάλες αποστάσεις της Αθήνας καλύπτονται σε χρόνο dt. Κάπως έτσι, κάθε πρωί μου ξεκινά με Nescafé Frappé, καλό πρωινό και χάραξη των πλάνων μου για την υπόλοιπη ημέρα.

καλοκαίρι στην πόλη Nescafé Frappé Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Το δεύτερο καλό που συνδυάζεται με το πρώτο, είναι ότι γίνομαι τουρίστας στην πόλη μου και παντού βρίσκω την άπλα και τον χώρο που μου χρειάζεται (και την απαραίτητη ασφάλεια μαζί γιατί ακόμα έχουμε μια πανδημία) για να δω τα εκθέματα ενός μουσείου όπως το Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ή για να επισκεφθώ την αγαπημένη μου Ακρόπολη. Καμία ουρά εδώ, αφού το καλοκαίρι στην πόλη ανήκει ολοκληρωτικά σε εκείνους που την προτιμούν.

Το ίδιο και οι παραλίες της Αθήνας, που έχουν ησυχάσει από την πολυκοσμία του Ιουλίου και με περιμένουν για βουτιές ως άλλοι μικροί κρυμμένοι παράδεισοι. Χωρίς την ταλαιπωρία της κίνησης και χωρίς το τακ τακ της ρακέτας, όλα γίνονται πολύ πιο ειδυλλιακά.

καλοκαίρι στην πόλη Nescafé Frappé Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Εντός του σπιτιού και του φανταστικού μπαλκονιού μου, τα πράγματα έρχονται στον ρυθμό που πρέπει. Η εποχή των διακοπών είναι αυτή που ουσιαστικά προλαβαίνω να κάνω όλα όσα ήθελα όλο τον χρόνο. Θα διαβάσω τα βιβλία που με περιμένουν σε μια στίβα δίπλα στο κομοδίνο μου, θα περιποιηθώ τις γλάστρες μου, θα φροντίσω να «απολογηθώ» στο κατοικίδιό μου για τις ώρες της καθημερινότητας που περνάω μακριά του με έξτρα αγάπη και χάδια. Θα ξεκουραστώ σωματικά και πνευματικά.

καλοκαίρι στην πόλη Nescafé Frappé Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

καλοκαίρι στην πόλη Nescafé Frappé Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Η απουσία της κίνησης των αυτοκινήτων αλλά και της ανθρώπινης βοής της πόλης επιφυλάσσει μια έκπληξη σε όσους προτιμούν το καλοκαίρι σε αυτήν σαν εμένα. Η Αθήνα είναι γεμάτη και με πουλιά και με τζιτζίκια και με τριζόνια και τα ακούω κάθε μέρα στο μπαλκόνι μου. Η φύση είναι παντού γύρω μας, αρκεί να της δώσουμε σημασία και το να απολαμβάνεις τους ήχους της στην πόλη είναι πραγματικά αξία ανεκτίμητη.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Το καλοκαίρι στην πόλη δεν σημαίνει μοναξιά

Το καλύτερο απ’ όλα, σε αντίθεση με όποια ιδέα είχα πριν δοκιμάσω το concept «διακοπές στην πόλη μου», είνα ότι δεν υπάρχει καμία μοναξιά. Οι φίλοι επιστρέφουν ή ετοιμάζονται να φύγουν για τις διακοπές τους, ενώ όλο και κάποιοι θα παραμείνουν στην πόλη λόγω υποχρεώσεων ή επιλογής. Και το μπαλκόνι μου γίνεται τόπος τέτοιων συναντήσεων και γεμίζει με καλοκαιρινές ιστορίες.

καλοκαίρι στην πόλη Nescafé Frappé Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/24Media

Ένα κέρασμα με έναν παγωμένο Nescafé Frappé είναι αρκετό και η χαρά μοιράζεται. Η ανεμελιά του καλοκαιριού πίνεται γουλιά γουλιά από το παγωμένο ποτήρι σου κι είναι ίδια, είτε είσαι στην πόλη είτε στο νησί. Κι αυτό είναι που χρειάζεται το καλοκαίρι, ανεμελιά. Κάνε το καλοκαίρι σου, λοιπόν, να μετράει τον Αύγουστο στην πόλη σου.