Days Made Of Love
ΓΑΜΟΣ

Οι Days Made Of Love καταγράφουν τους γάμους μέσα από μια ανεπιτήδευτη, ρεαλιστική ομορφιά

Από την ημέρα του γάμου σου θα έχεις να θυμάσαι πολλά πράγματα. Αλλά είναι οι φωτογραφίες που όταν θα τις κοιτάς μετά (και για πολλά χρόνια αργότερα) ξαναζωντανεύουν μνήμες και προκύπτει αυτό το ανεκτίμητο συναίσθημα χαράς για όσα έζησες μαζί με τους αγαπημένους σου. Μέσα από τις φωτογραφίες ανατρέχεις σε μία από τις πιο ξεχωριστές ημέρες της ζωής σου γι’ αυτό και η επιλογή του φωτογράφου, όπως κι αν έχεις επιλέξει να διοργανώσεις τον γάμο σου, είναι μια σημαντική παράμετρος.

Το προφίλ των Days Made Of Love στο Instagram το ακολουθώ χρόνια. Ο λόγος που το ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή, είναι η αισθητική τους. Ο ανεπιτήδευτος τρόπος που καταγράφουν τους γάμους (είτε ψηφιακά είτε αναλογικά) και το πόσο όμορφα και ρεαλιστικά αποτυπώνουν τις στιγμές. Το αποτέλεσμα, άρτιο και άψογο. Μέσα από μία κινηματογραφική και σοφιστικέ πλευρά, δημιουργούν ιστορίες με επίκεντρο τα συναισθήματα του ζευγαριού και των καλεσμένων, ενώ έχουν πάντα ξεχωριστή θέση για τις λεπτομέρειες (από τα κοντινά των λουλουδιών μέχρι το νυφικό φόρεμα και τα απομεινάρια μιας τούρτας).

Είναι η Τζένη και ο Φάνης, το φωτογραφικό δίδυμο, που εδώ και 8 χρόνια ασχολείται με ένα διαφορετικού στιλ wedding photography. Οι φωτογραφικές ιστορίες τους έχει φιλοξενηθεί σε διεθνή περιοδικά, έντυπα και online, όπως Harper’s BAZAAR, ELLE, Over The Moon, BRIDES και the LANE. Η εξαιρετική δουλειά, άλλωστε, πρέπει να αναγνωρίζεται. Συζητήσαμε μαζί τους με αφορμή το αφιέρωμα του LadyLike για τον γάμο. Ακολουθούν τα δικά τους λόγια.

«Ενώ αρχικά δουλεύαμε και οι δύο στο κομμάτι της μόδας, ο Φάνης σαν φωτογράφος και η Τζένη ως στιλίστρια, και ο Φάνης αναλάμβανε μόνο κάποιους γάμους σποραδικά, ήταν πριν από 8 χρόνια περίπου όταν πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε πιο ενεργά στο κομμάτι της φωτογραφίας γάμου. Από την αρχή και συνειδητοποιημένα επιδιώξαμε να διαφοροποιηθούμε όσον αφορά την προσέγγιση και το στιλ μας, κάτι που πετύχαμε με τα χρόνια δουλειάς και μέσω των επιρροών μας. Έτσι διαμορφώσαμε το χαρακτηριστικό μας στιλ φωτογραφίας, το οποίο θα χαρακτηρίζαμε ως ένα mix ανεπιτήδευτου τρόπου καταγραφής πάντα μαζί με μία διαχρονική editorial αισθητική.

Ως ζευγάρι στη ζωή, αλλά και στη δουλειά, ήμασταν από την αρχή διατεθειμένοι να σεβόμαστε ο ένας το χώρο του άλλου και να κάνουμε υποχωρήσεις, αλλά και να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Κάθε συνεργασία άλλωστε θέλει δουλειά για να πετύχει! Στο κομμάτι της δουλειάς αναλαμβάνουμε ξεχωριστές αρμοδιότητες και έχουμε ξεχωριστά tasks ο καθένας ώστε να υπάρχει πάντα οργάνωση.

«Αυτός ο ανεπιτήδευτος τρόπος καταγραφής δεν θα λέγαμε ότι είναι ρίσκο, όσο θέμα επιλογής.»

Δηλαδή, ο καθένας επιλέγει τι του αρέσει και τι είναι αυτό που του ταιριάζει και τον εκφράζει όσον αφορά το στιλ της δουλειάς του και πώς αυτό θα το βγάλει προς τα έξω. Με βάση αυτό, ο φωτογράφος συνεχίζει αυτό που κάνει και το εξελίσσει. Όταν δε έχεις θετική ανταπόκριση από τα ζευγάρια με τα οποία δουλεύεις, τότε αυτό όχι απλά δεν είναι ρίσκο, αλλά είναι επιτυχία!

Days Made Of Love

Όταν επιλέγεις να διαφοροποιηθείς από τον κλασικό τρόπο καταγραφής ενός γάμου τότε αυτομάτως έχει ένα αντίκτυπο στη δουλειά σου, το οποίο γίνεται περισσότερο αισθητό όταν βρίσκεσαι σε αρχικό στάδιο. Έχει να κάνει όμως και με το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και πολλή δουλειά μέχρι να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας, να εξελιχθούμε και να τελειοποιήσουμε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους πιθανούς μας πελάτες και τελικά να καταφέρουμε να εδραιωθούμε, έχοντας και τις οικονομικές απολαβές που μας ικανοποιούν.

Εμπνεόμαστε από διάφορα είδη φωτογραφίας, άλλοτε από τη μόδα, άλλοτε από την καλλιτεχνική φωτογραφία, άλλοτε από την αρχιτεκτονική, αλλά και τον κινηματογάφο. Οι επιρροές αυτές όλες μαζί βοηθούν στο να βλέπεις από μία δική σου οπτική τον χώρο, τους ανθρώπους και την κατάσταση που έχεις να φωτογραφίσεις. Μερικοί από τους αγαπημένους μας φωτογράφους είναι οι Martin Munkacsi, Peter Lindbergh, Richard Avedon, Irving Penn, William Eggleston, Stephen Shore, Martin Parr, και Luigi Ghirri.

Ως επί το πλείστον δουλεύουμε στα ελληνικά νησιά, αλλά πολλές φορές κάθε χρόνο φωτογραφίζουμε γάμους και σε διάφορους προορισμούς εκτός Ελλάδος όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία και άλλους.

Έχουμε σαν προτεραιότητα να χτίσουμε μία καλή σχέση με το ζευγάρι που μας επιλέγει για τον γάμο του, μιας και το συναίσθημα παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο σε αυτή την δουλειά και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει χημεία μεταξύ μας. Αυτό επιτυγχάνεται αφιερώνοντας χρόνο ώστε να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους, αλλά και αντίστοιχα να καταλάβει και το κάθε ζευγάρι τι μπορούμε εμείς να τους προσφέρουμε. Η συνεργασία μας στην ουσία δε διαρκεί μόνο την ημέρα του γάμου, αλλά ξεκινάει μήνες πριν από αυτόν, και ολοκληρώνεται όταν θα παραδώσουμε και τις φωτογραφίες τους.

Το σημαντικό στην αναζήτηση του φωτογράφου είναι να αφιερώσει κανείς χρόνο ώστε να μπορέσει να κατανοήσει το τι προσφέρει ο κάθε φωτογράφος. Να έχει δει ολοκληρωμένο δείγμα της δουλειάς του ώστε να πάρει τη σωστή απόφαση σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του.

Η Τζένη και ο Φάνης / Days Made Of Love

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε αγαπημένη μας φωτογραφία. Είναι πολλές που έχουν γίνει αγαπημένες μας επειδή η κάθε μία έχει μία ξεχωριστή ανάμνηση εκείνης της μέρας.»

Days Made Of Love

Θα μπορούσαμε να πούμε πως μια ιδανική ώρα για τη φωτογράφηση είναι το Golden Hour (χρυσή ώρα) επειδή οι φωτιστικές συνθήκες είναι καλύτερες. Πάντα όμως μπορείς να βρεις εναλλακτική και να προσαρμοστείς.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ίσως είναι η ίδια η ημέρα του γάμου η οποία μπορεί να έχει πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις για τα ζευγάρια, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Μέσα από τη δουλειά έχουμε εκπαιδευτεί ώστε αυτό να μη μας επηρεάζει και προσαρμοζόμαστε γρήγορα, προάγοντας όσο μπορούμε ένα κλίμα ηρεμίας».

Ποιο είναι τελικά το μυστικό για εντυπωσιακές φωτογραφίες; Μου απαντούν:

«Ο ίδιος ο αυθορμητισμός είναι που κάνει το αποτέλεσμα τέλειο!»

Days Made Of Love