POP CULTURE

Οι cult χαρακτήρες της ελληνικής τηλεόρασης που λατρέψαμε

Unsplash/Pexels

Κι αν είναι cult μην τους φοβάσαι. Απλά κάνε tv tiglon και συνέχισε να σκρολάρεις!

Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης είναι γεμάτη από αγαπημένες κωμικές και δραματικές σειρές. Σειρές που πήγαν κόντρα στα στερεότυπα και άλλες που έγραψαν ιστορία με τους cult χαρακτήρες τους. Παρακάτω λοιπόν κάνουμε ένα ζάπινγκ στους πιο cult ρόλους που πέρασαν ποτέ από την ελληνική TV.

Ο cult «καμένος» – Λάζαρος (Είσαι το ταίρι μου)

Ο Άρης Σερβετάλης άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα στην ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία, ως Λάζαρος στην κωμική σειρά του Mega Είσαι το Ταίρι μου. Ο τηλεοπτικός αυτός γίγαντας ήταν ένας μαέστρος του φλερτ με βαμμένη μοϊκάνα. Ένας πανεπιστήμονας της ζωής με pet ένα ιγκουάνα. Οι ατάκες του περιθωριακού Λάζαρου θα παίζουν για πάντα στο κεφάλι μας.

O cult αναρχικός – Χάρης Στέκας (Βαρβαρότητες)

Η Βαρβάρα (Χρύσα Ρώπα) είναι μια νέα γυναίκα, που συνήθισε να ζει μοναχικά, όταν εισβάλει στη ζωή της ο Χάρης (Βλαδίμηρος Κυριακίδης) ισχυριζόμενος πως είναι ξάδερφός της. Ο Χάρης θα μείνει στο ίδιο σπίτι μαζί της, φέρνοντας στη ζωή της Βαρβάρας, τον «άρρωστο» Λευτέρη (Χάρης Γρηγορόπουλος) και αμέτρητα ευτράπελα και «Βαρβαρότητες».

Αν και η σειρά προβλήθηκε για μία σεζόν (1993) και δεν έχει προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη, ο Χάρης Στέκας ήταν αυτός που «ξεπέταξε» τον Κυριακίδη στο ευρύ κοινό. Η φράση «αρρώστια» του Χάρη Στέκα, είχε περάσει ακόμα και μέσα στη Βουλή και μέχρι σήμερα παραμένει σλόγκαν, ανάμεσα στους κύκλους τηλεορασάκιδων.

Το cult λαμόγιο – Ακάλυπτος (Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή)

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Γιώργος Παρτσαλάκης έγιναν τα απόλυτα ινδάλματα, κάθε άντρα παντρεμένου τηλεθεατή μεταξύ 1997-2000. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή δύο παντρεμένων φίλων, του Μάκη και του Ανδρέα.

Ο Ανδρέας λατρεύει την πλούσια ζωή και τις γυναίκες, αλλά είναι πάντα απένταρος και δανείζεται χρήματα από τον κολλητό του και όχι μόνο.  Επειδή δεν πληρώνει ποτέ τα χρέη του, αποκτά το παρατσούκλι «Ακάλυπτος». Σε αντάλλαγμα ωστόσο ο Ανδρέας καλύπτει τον Μάκη, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει τον έρωτα σε μία εξωσυζυγική σχέση. Ο Ακάλυπτος ήταν ο γυναικάς, ο ωραίος, ο γλεντζές, ο Βαλκάνιος που πιστόλιαζε τα χρέη του.

O cult μπάτσος – Στάθης Θεοχάρης (Καλημέρα Ζωή)

Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων προβολής της σειράς Καλημέρα Ζωή, περισσότεροι από 1.000 ηθοποιοί έλαβαν μέρος σε αυτή. Ο αείμνηστος Γιώργος Βασιλείου ήταν από αυτούς που έμειναν από την αρχή μέχρι το τέλος προβολής της. Ο ηθοποιός ενσάρκωσε τον αστυνόμο Στάθη Θεοχάρη, όπως κανένας άλλος δεν θα μπορούσε. Μπινελίκια, χαστούκια, σφαλιάρες, ξύλο και άγιος ο Θεός. Ζοχάδας και θερμοκέφαλος, o Βασιλείου έδωσε στο όρο «μπάτσος» σάρκα και οστά στην ελληνική τηλεόραση.

Ο cult serial killer – Ευλογητός (Λάμψη)

Η Λάμψη ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια σειρά στην ελληνική τηλεόραση. Η σειρά παιζόταν στον ΑΝΤ1 σχεδόν καθημερινά. Η πρεμιέρα της ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 και το τελευταίο στις 29 Ιουλίου 2005. Συνολικά προβλήθηκαν 3.457 επεισόδια σε 14 χρόνια. Ο Ευλογητός ήταν και παραμένει, ο μασκοφόρος (κυριολεκτικά) vigilante της ελληνικής τηλεόρασης. Ο μανιακός δολοφόνος που είχε βάλει σκοπό της ζωής του να καθαρίσει τον κόσμο από τα πάσης φύσεως κτήνη και κακοποιά στοιχεία. Ο low budget εξοπλισμός του (βόμβα με ξυπνητήρι) και οι σκηνές δράσης του παραμένουν αξεπέραστες. Ο Νίκος Φώσκολος χάρισε στον Κώστα Τερζάκη, ένα ρόλο που παρόλο δεν είδαμε ποτέ το πρόσωπό του, έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Η cult (και αθυρόστομη) λαχαναγορίτισσα – Γιαγιά Τζούλια (Μπαμπά μην τρέχεις)

Ο πλέον αριστοφανικός ρόλος στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Η γιαγιά δούλευε στα νιάτα της στην λαχαναγορά, εξού και έβριζε σαν λαχαναγορίτισσα. Αν και τα «μπιμπ» έπεφταν βροχή στις ατάκες της αθυρόστομης γιαγιάς, δεν στέρησαν στο ελάχιστο από την ερμηνεία της Τιτίκας Σαριγκούλη, που της χαρίζει επάξια μια θέση στο τηλεοπτικό πάνθεο του cult.

Η cult απατημένη σύζυγος – Σωσώ (Εγκλήματα)

Οι συστάσεις περιττές. Τα Εγκλήματα είναι η κορυφαία μαύρη κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης. Η τεράστια επιτυχία της βασίστηκε σε ένα all star καστ ηθοποιών και σε ένα καλογραμμένο και κοφτερό σενάριο. Κάθε χαρακτήρας της σειράς έχει τις δικές του groupies, όλοι όμως υποκλίνονται μπροστά στη δύναμη της εκδίκησης μιας απατημένης γυναίκας. Η Καίτη Κωντσταντίνου υποδύεται το ρόλο της καριέρας της δίνοντας σάρκα και οστά στην πιο dark but fun περσόνα της ελληνικής TV.

Παππούς Αριστείδης (Εγκλήματα)

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ωστόσο το ίδιο απολαυστικό, η περίπτωση του παππού Αριστείδη. Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, υποδύεται στα Εγκλήματα τον πατέρα του Αχιλλέα (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) και της Κορίνας (Μαρίνα Καβογιάννη). Αν και υποτίθεται ότι ζει με άνοια, τους δουλεύει όλους ψιλό γαζί και κάνει τα δικά του, χωρίς να τον πολυαπασχολούν. Απλά θεός.

Ο cult χωριάτης – Φατσέας (Καφέ της χαράς)

Ο αγράμματος γαμπρός του Δημάρχου Κολοκοτρωνιτσίου, Περίανδρου Πόποτα. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κάνει τον Φατσέα τον απόλυτο δολοφόνο της ελληνικής γλώσσας και γραμματικής με ατάκες όπως: «Ήμουν λάβρα ερωτευμένος με την Σταυρούλα» , «Eγώ έχω πάντα την Εύβοια της τύχης», «Όπερ έδει πήδηξεν, μ’ αγαπάς ακόμη» και «Εξαπανέκαθεν».

Ο cult πλούσιος – Ντίμης Τσιμισκής Χόφμαν (Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη)

Ο διάσημος, εκκεντρικός, εκατομμυριούχος Ντίμης Τσιμισκής Χόφμαν, ήταν ο «αλλού βαρούν τα τύμπανα αλλού γίνεται ο γάμος» -χαρακτήρας της σειράς Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη. Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης  Αποστόλου δεν δίστασαν μάλιστα να επαναφέρουν στη ζωή τον πρόεδρο των πρότυπων γυναικείων φυλακών, για ένα guest στην Τούρτα της Μαμάς. Ποιος τηλεοπτικός χαρακτήρας το έχει ξανακάνει αυτό; Όχι πες!

O cult ρουφιάνος – Χλαπάτσας (Της Ελλάδος τα παιδιά)

«Θα σου δείξω εγώ, θα δεις τι θα πάθεις». Μέσα από τη σειρά Της Ελλάδος τα Παιδιά γνωρίσαμε τον πιο cult τηλεοπτικό ρουφιάνο. Οι ιστορίες της σειράς εκτυλίσσονται στο Γραφείο Ενημέρωσης της Αεροπορίας στο οποίο υπηρετούν τρεις ζωηροί σμηνίτες (Νίκoς Αλεξίoυ, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Σαββιδάκης), οι οποίοι με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να λουφάρουν. Ο σμήναρχος Επαμεινώνδας Κάκαλος (Γιάννης Μπέζος) με τη βοήθεια του Τρύφωνα Σπιουνέα aka Χλαπάτσα (Δημήτρης Φραγκιόγλου), προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα στα ελληνικά στρατά. Και δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά.

Ο cult Καζανόβας – Ζάχος Δόγκανος (Εκείνες και εγώ)

Ο Γιάννης Μπέζος ένα κεφάλαιο από μόνος του για την ελληνική τηλεόραση. Από τον Γιάννη στους Απαράδεχτους, τον Αλέξανδρο Θεοτοκάτο στο Άκρως Οικογενειακό και τον Διονύση Μαυροτσούκαλο από το Ευτυχισμένοι Μαζί, ο Γιάννης Μπέζος, έχει χτίσει το δικό του πιστό φαν κλαμπ τηλεθεατών.

Στη σειρά Εκείνες Εγώ, παίρνει σκυτάλη από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και υποδύεται έναν καρδιοκατακτητή αλλά αμετανόητο εργένη, Ζάχο Δόγκανο. Γοητευτικός, καταφερτζής, νάρκισσος και κατά βάση τσιγκούνης, ο Ζάχος Δόγκανος είναι ο απόλυτος Δον Ζουάν της ελληνικής τηλεόρασης. Η οικιακή βοηθός Δεβόρα με τα… δημιουργικά, σπαστά ελληνικά της, επίσης στα δυνατά επίσης χαρτιά cult χαρακτήρων της ελληνικής τηλεόρασης.

O cult νεοέλληνας –  Θανάσης Καλημέρης (Κάτι τρέχει με τους δίπλα)

«Καλησπέρα, Καλημέρης. Θανάσης Καλημέρης». Από τις συστάσεις και μόνο καταλάβαμε πως η περίπτωση του Θανάση Καλημέρη, δεν θα περάσει απαρατήρητη από την ελληνική τηλεόραση. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μαζί με τους Κλέωνα Γρηγοριάδη, Δήμητρα Ματσούκα και Ελευθερία Βιδάκη πρωταγωνίστησαν στη σειρά του Mega, όπου παρακολουθήσαμε πολλά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και των αντιλήψεων στα τέλη του 20ου αιώνα.

Ο καφέ-φραπέ, ατέλειωτη ευχαρίστηση και το prive καραόκε. Η νεαρή σύζυγος-τρόπαιο και η ερωτική επιθυμία για την κουλτουρίαρα γειτόνισσα. Όλα χρωμάτισαν υπέροχα, τον μικροαπατεώνα χαρακτήρα του Θανάση Καλημέρη, τον οποίο ο Χαραλαμπίδης απογείωσε.

Η cult γιαγιά – Θεοπούλα (Στο Παρά Πέντε)

Η Σοφία Μπαξεβάνη (Ειρήνη Κουμαριανού) και η Θεοπούλα Τζίνη (Έφη Παπαθεοδώρου), ήταν το αλάτι και το πιπέρι της σειράς του Mega. Απελευθερωμένες από υποχρεώσεις, οι δύο γιαγιάδες του Παρά Πέντε ήθελαν να ζήσουν το δικό τους «live fast die never» χαρίζοντας αξέχαστες τηλεοπτικές στιγμές γέλιου. Η Θεοπούλα ξεχωρίζει για την αντιπάθειά της για την κοντή της νύφη, την ακόρεστη σεξουαλική της επιθυμία, τις τάσεις για χουλιγκανισμό και τις αμίμητες ατάκες της.

H cult γεροντοκόρη – Ματίνα Μανταρινάκη (Κωνσταντίνου και Ελένης)

Το «ταπεινό χαμομηλάκι» της ελληνικής τηλεόρασης. Η δεσποινίς Ματίνα Μανταρινάκη (Καλλιρόη Μυριαγκού) ήταν η ντροπαλή γειτόνισσα στο Κωνσταντίνου και Ελένης, που καθόλη τη διάρκεια της σειράς πάλευε μάταια να βρει τον έρωτα. Βολεμένη στο Δημόσιο, με πατέρα άρρωστο στο σπίτι, η καρικατούρα της ονειροπαρμένης «γεροντοκόρης», δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα.

Η cult Ρωσίδα – Μαρούσκα (Δυο Ξένοι)

«Για όλα φταίει η Μαρούσκα» συνήθιζε η δηλώνει η Ντένη Μαρκορά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. H Καλλιόπη Ταχτσόγλου, υποδύθηκε με τον δικό της αξέχαστο τρόπο τη Ρωσίδα οικιακή βοηθό της Ντένης Μαρκορά (Ντίνα Κώνστα) στη σειρά Δύο Ξένοι του Mega.

Με έναν ανεξήγητο τρόπο Ντένη – Μαρούσκα συνεννοούνταν μιλώντας η καθεμία στη γλώσσα της. Μέχρι να έρθει η Ζωίτσα (η μαμά της Μαρίνας ντε) να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στο σεναριακό εύρημα των Ρήγα – Αλεξάνδρου.

Η cult ρομαντικιά – Ελεονόρα Τουρλουφίδη (Αυθαίρετοι)

Οι Αυθαίρετοι ήταν η δεύτερη σειρά που εμφανίστηκε στην ιδιωτική τηλεόραση και αναμφίβολα μια από τις πιο πετυχημένες σειρές των ’90s. Οι Αυθαίρετοι προβλήθηκαν στο Mega τις τηλεοπτικές περιόδους 1989-1990 και 1990-1991. Ήταν μια κωμωδία που εξιστορούσε την αντιπαλότητα δύο οικογενειών και τις περιπέτειές τους. Κυρίως όμως, σάρκαζε την αρνητική συμπεριφορά και το mentalité του νεοέλληνα. Χρήστος Βαλαβανίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Βάσια Τριφύλλη, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Θέμης Μάνεσης, Ισαβέλλα Βλασιάδου και Ηρώ Μουκιου, δίνουν σάρκα και οστά στην τηλεοπτική εκδοχή του νεοέλληνα της εποχής ΠΑΣΟΚ. Η Βάνα Παρθενιάδου, υποδύεται τη ρομαντική και αλαφροίσκιωτη, Ελεονόρα Τουρλουφίδη.

Ο «από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» χαρακτήρας της σειράς.