ΠΟΤΑ

Οι Απόκριες είναι εδώ και τα καλύτερα πάρτι έχουν άρωμα Νέας Ορλεάνης

Αν κάποιος σου ζητούσε να περιγράψεις τις Απόκριες, οι λέξεις που θα επέλεγες θα ήταν, κέφι, χορός, μασκαρέματα και καρναβάλι. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για ξέφρενη διασκέδαση, πριν από την κατανυκτική περίοδο της Σαρακοστής που θα μας οδηγήσει μέχρι το Πάσχα.

 

Πρακτικά, καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ, με τα διασημότερα από αυτά, να αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και το απόλυτο γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Το καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο, το καρναβάλι της Βενετίας και αυτό της Νέας Ορλεάνης, είναι διεθνούς φήμης καρναβάλια, κατά τη διάρκεια των οποίων διοργανώνονται πολύχρωμες παρελάσεις. Τα κοστούμια, οι μάσκες, τα άρματα, ο χορός και το κέφι είναι τα απαραίτητα και τα κοινά στοιχεία που συναντάμε σε καθένα από αυτά τις Απόκριες.

 Απόκριες στο καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης – Mardi Gras

Η Νέα Ορλεάνη εκτός από γενέτειρα της τζαζ με τη χαρακτηριστική αποικιακή αρχιτεκτονική στις όχθες του Μισσισσιπή, έχει και μια μακρά καρναβαλική παράδοση. Η γαλλική καθολική παράδοση της Νέας Ορλεάνης, ονομάζει το καρναβάλι Mardi Gras. Το γιορτάζει με παρελάσεις, πριν και ανήμερα της Mardi Gras (Λιπαρή ή Χοντρή Τρίτη). Ακολουθεί η Τετάρτη της Στάχτης, οπότε και ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής. Είναι το αντίστοιχο της ορθόδοξης, Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας.

Οι Απόκριες είναι εδώ και αυτό είναι το ποτό που θα σε συνοδεύσει στα πάρτι Erika Goldring/Getty Images

Οι Απόκριες είναι εδώ και αυτό είναι το ποτό που θα σε συνοδεύσει στα πάρτι Erika Goldring/Getty Images

Η προέλευση του Mardi Gras μπορεί να εντοπιστεί στη μεσαιωνική Ευρώπη, περνώντας από τη Ρώμη και τη Βενετία τον 17ο και 18ο αιώνα στον Γαλλικό Οίκο των Βουρβόνων. Από εδώ, το παραδοσιακό γλέντι του «Boeuf Gras», ή παχύ μοσχαριού, ακολούθησε τη Γαλλία στις αποικίες της.

Στις 2 Μαρτίου 1699, ο Γαλλοκαναδός εξερευνητής Jean Baptiste Le Moyne Sieur de Bienville έφτασε σε μια περιοχή, 60 μίλια νότια της Νέας Ορλεάνης και το ονόμασε «Pointe du Mardi Gras». Το 1703, ο μικροσκοπικός οικισμός του Fort Louis de la Mobile γιόρτασε το πρώτο Mardi Gras της Αμερικής.

Η Νέα Ορλεάνη ιδρύθηκε το 1718 από τον Bienville. Μέχρι τη δεκαετία του 1730, το Mardi Gras γιορταζόταν ανοιχτά στη Νέα Ορλεάνη, αλλά όχι με τις παρελάσεις που γνωρίζουμε σήμερα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1740, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, ο Marquis de Vaudreuil, δημιούργησε κοινωνικές χοροεσπερίδες, οι οποίες έγιναν το πρότυπο για τους χορούς της Mardi Gras της Νέας Ορλεάνης του σήμερα.

Το 1875, ο Κυβερνήτης Warmoth υπέγραψε τον «νόμο Mardi Gras», καθιστώντας τη μέρα επίσημη αργία στη Λουιζιάνα. Κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα περισσότερα καρναβαλικά γκρουπ του Mardi Gras, αναπτύχθηκαν μέσα από ιδιωτικά κοινωνικά κλαμπ με συγκεκριμένες πολιτικές συμμετοχής. Όλα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τα μέλη τους, με τους κάτοικους της Νέας Ορλεάνης να το αποκαλούν «το μεγαλύτερο δωρεάν show στη Γη».

Οι Απόκριες είναι εδώ και τα καλύτερα πάρτι έχουν άρωμα Νέας Ορλεάνης

Οι Απόκριες είναι εδώ και τα καλύτερα πάρτι έχουν άρωμα Νέας Ορλεάνης

Απόκριες και πάρτι με άρωμα Νέας Ορλεάνης

Πώς μπορείς να φέρεις το πνεύμα του Mardi Gras στα μέτρα σου; Η απάντηση κρύβεται σε μια εξίσου παλιά, αλλά κλασικής αξίας συνταγή.

Το Southern Comfort, ένα απαλό κεχριμπαρένιο ποτό με γεύση μοναδική και ευχάριστο άρωμα. Ένα ποτό που κρύβει μέσα του το δυνατό πνεύμα του whiskey. Η ιστορία του ξεκινάει εδώ και 140 χρόνια στις όχθες του Μισισίπι, στο λιμάνι της Νέας Ορλεάνης. Εμπνευστής του ο M. W. Heron, ένας νεαρός ιδιοκτήτης μπαρ, ο οποίος στη δεκαετία του 1980, τελειοποίησε μία μυστική συνταγή. Το Southern Comfort, είχε μόλις γεννηθεί. H συνταγή του αποτελείται από 100 διαφορετικά συστατικά και ο ακριβής συνδυασμός τους παραμένει μυστικός έως και τις μέρες μας. Έγινε το ποτό που ταυτίστηκε απόλυτα με το αδέσμευτο και αυθεντικό πνεύμα του αμερικάνικου Νότου. Ταυτόχρονα παρουσιάσθηκε ως μια εναλλακτική επιλογή από τα «βαριά» whiskey του 1800. Η παράδοση και η συνέπεια στην ποιότητα, κατατάσσουν το Southern Comfort ανάμεσα στα δημοφιλέστερα ποτά του κόσμου.

Ο μοναδικός συνδυασμός γεύσεων του Southern Comfort οφείλεται στην καλά ισορροπημένη ανάμειξη των βασικών συστατικών: Whiskey, φρούτα και μπαχαρικά. Λόγω των έντονων πλούσιων αρωμάτων του, η πλούσια γεύση του έχει χαρακτηριστικά που θυμίζουν whiskey, λικέρ ακόμα και μαύρο ρούμι. Όσο για το πώς μπορείς να απολαύσεις ένα Southern Comfort, οι επιλογές σου είναι πολλές. Σκέτο ή με cola, με σόδα ή ginger ale, με χυμό πορτοκάλι, με tonic και lime, είναι μόνο μερικές από αυτές.

  • Southern Tonic

(50ml Southern Comfort & top up με Tonic, garnish με μία φέτα lime)

  • Southern Yuzu

(50ml Southern Comfort & top up με OZ Yuzu-Cucumber Soda, garnish με μία φέτα lime)