ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Antique επέστρεψαν επίσημα. 10 ακόμα ελληνικά συγκροτήματα που θέλουμε να επανενωθούν εδώ και τώρα

Instagram.com/helenapaparizouofficial

Η δισκογραφική επανένωση των Antique είναι πλέον γεγονός. Η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης δημιούργησαν το συγκρότημα Antique το 1999 και μέσα σε 4 χρόνια είχαν καταφέρει να κατακτήσουν την Σκανδιναβία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Κύπρο. To 2001 με το τραγούδι (Ι Would) Die for You, βρέθηκαν στη σκηνή της Eurovision και κατέκτησαν την τρίτη θέση. Οι Antique διαλύθηκαν το 2003 και σήμερα, 19 χρόνια μετά, κυκλοφόρησαν το πρώτο τραγούδι που σηματοδοτεί την επανένωσή τους και μας εμπνέει να σκεφτούμε ποια άλλα ελληνικά συγκροτήματα θα θέλαμε να δούμε ξανά μαζί.

Ανάμεσα στα ελληνικά συγκροτήματα που διαλύθηκαν και πάντα λέγαμε «Κρίμα» γι’ αυτό, ήταν οι Antique. Η αρχή για την επανένωσή τους είχε γίνει το 2019, όταν η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης, εμφανίστηκαν μαζί σε μία επετειακή συναυλία στη Σουηδία. Το έδαφος στρώθηκε και η επανένωση του συγκροτήματος άρχιζε να φαντάζει βέβαιη. Το 2022, η Έλενα Παπαρίζου συναντά ξανά δισκογραφικά τον Νίκο Παναγιωτίδη και ως Antique διασκευάζουν το τραγούδι Τι Τι, την ελληνική έκδοση του Didi του Khaled. Το τραγούδι είχαμε ακούσει αρχικά το 1992 από τον Γιώργο Αλκαίο σε στίχους της Εύης Δρούτσα.

Η διασκευή των Antique αναμειγνύει τους ανατολίτικους ήχους με την δυτική pop, όπως ακριβώς είχαν κάνει και στα πρώτα τους τραγούδια Opa Opa και Δυνατά Δυνατά. Είναι ένα συγκινητικό blast from the past για όσους πέτυχαν την επιτυχία των Antique στην εφηβεία τους ή την πρώτη ενηλικίωσή τους (λέγε μας millennials, θα το δεχτούμε). Κι αυτό το συγκινητικό blast from the past έφερε στα γραφεία του LadyLike την απορία: «Ποια άλλα συγκροτήματα θα θέλατε να επανενωθούν;». Οι απαντήσεις ήρθαν. Κι εγώ ανέλαβα να τις καταγράψω για σένα.

10 ελληνικά συγκροτήματα που θέλουμε να επανενωθούν μετά τους Antique

Hi5

Ας συνεχίσουμε για λίγο την ωδή στην early 00s pop μουσική στην Ελλάδα. Εκεί που στο εξωτερικό υπήρχαν οι Spice Girls και οι Destiny’s Child εμείς είχαμε τις Hi5. Μαρλέν Αγγελίδου, Ειρήνη Ψυχράμη, Φρόσω Παπαχαραλάμπους, Shaya και Νάνσυ Στεργιοπούλου ήταν οι νικήτριες της ελληνικής εκδοχής του talent show/ reality show Popstars το 2003. Κριτές του show ήταν οι Νίκος Μουρατίδης, Πάνος Θεοφανέλης και Έλενα Κατραβά.

Το συγκρότημα που είδαμε να δημιουργείται από το μηδέν, είχε διάρκεια ζωής 2 χρόνια και τρία album. Μπορεί να διαλύθηκαν όταν έκλεισε η δισκογραφική τους στην Ελλάδα, αλλά εμείς ακόμα και σήμερα τραγουδάμε Ξέρω τι Ζητάω, κάνοντας παράλληλα όποια κίνηση θυμόμαστε από το videoclip. Μήπως να το ξανασκεφτείτε κορίτσια;

One

Εδώ δεν χρειάστηκε καμία κριτική επιτροπή, αλλά ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους, για να δημιουργηθεί ένα boyband ελληνοκυπριακό, που θύμιζε την ελληνόφωνη εκδοχή των Backstreet Boys και των N’ Sync. Οι One δημιουργήθηκαν το 1999 κι αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, Φίλιππο-Κωνσταντίνο Φίλιππου, Δημήτρη Κουτσαβλάκη, Αργύρη Ναστόπουλο και Πάνο Τσερπέ.

Πήγαν κι αυτοί στη Eurovision σαν τους Antique, το 2002 και εκπροσωπώντας την Κύπρο με το Gimme κατέκτησαν την 6η θέση. Το πρώτο πλήγμα ήρθε όταν ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου αποχώρησε για να ακολουθήσει σόλο καριέρα κι αντικαταστάθηκε από τον Δήμο Μπέκε. Το τελευταίο τους album ήταν το Μετά από Χρόνια που είναι και το πρώτο που δεν υπογράφει ο Γιώργος Θεοφάνους για το συγκρότημα.

Τα καλά νέα είναι πως οι One (σαν σε παράλληλη πορεία με τους Antique) έχουν ήδη επανενωθεί για κάποια live, ενώ έχουν παρουσιάσει κι ένα νέο τραγούδι το 2020, το Billy Bam Bam. Τους θέλουμε όμως συνέχεια μαζί, με albums, με video clip που θα τους δείχνουν μοιραίους να κάνουν τα ψιθυριστά τους φωνητικά, με τα όλα τους. Ευχαριστούμε.

Ημισκούμπρια

Οι Δημήτρης Μεντζέλος, Μιθριδάτης και Πρύτανης ήταν τα Ημισκούμπρια που ιδρύθηκαν το 1996 και παρέμειναν ενεργοί μέχρι το 2016, οπότε και διαλύθηκαν. Ο Μιθριδάτης και ο Δημήτρης Μεντζέλος γνωρίστηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή του τελευταίου στο Space FM το 1992. Αρχικά δημιούργησαν το συγκρότημα οι Αδιάφθοροι με τη συμμετοχή του φίλου τους Sick. Το 1995, αφού ο Sick κατατάχτηκε στον στρατό, ο Πρύτανης αποφάσισε να προσχωρήσει στα Ημισκούμπρια. Τα Ημισκούμπρια, το όνομα των οποίων αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που στα δύσκολα ελίσσεται όχι σαν χέλι αλλά σαν σκουμπρί, ήρθαν κι έφεραν μαζί τους τον σατιρικό τους στίχο.

Ο δίσκος 30 Χρόνια Επιτυχίες κυκλοφορεί το 1996, ενώ ακολουθεί Ο Δίσκος Που Διαφημίζετε που έγινε πλατινένιος, και ο δίσκος Στενές Επαφές Με 3ς Τύπους και πολλά άλμπουμ ακόμα. Τα Ημισκούμπρια έγιναν σύντομα ένα πολύ δημοφιλές συγκρότημα που έγραψε ακόμα και στίχους για τίτλους αρχής ελληνικής σειράς (10 λεπτά κήρυγμα) αλλά και διαφημίσεις της εποχής Το δέκατο και τελευταίο άλμπουμ τους Η Απλή Μέθοδος Των Τριών, κυκλοφόρησε το 2006 και 10 χρόνια μετά διαλύθηκαν κι επίσημα.

«Δεν νομίζω ότι θα γίνονταν ξανά ένα τα Ημισκούμπρια γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικά για μένα που, όπως σεβόμαστε την αρχή και την πορεία τους, πρέπει να σεβαστούμε και το φινάλε τους. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη διάλυση, απλά θεωρώ ότι έκλεισε ένας κύκλος. Σταματήσαμε να συνεργαζόμαστε τα μέλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Ημισκούμπρια δεν προχωρούν. Μπορεί να μη συνεχίζουν να δημιουργούν καινούργιο υλικό, αλλά έχουν τόσο υλικό που ο άλλος μπορεί να τα ακούει για πάντα», είχε πει ο Μιθριδάτης στην εκπομπή Open Weekend. Η ελπίδα όμως, ως γνωστόν, πεθαίνει πάντα τελευταία.

Ελληνικά συγκροτήματα που θέλουμε να επανενωθούν: Τα κακά κορίτσια

Ήταν στο The Chart Show που τις είδαμε πρόσφατα ξανά μαζί στη σκηνή και κάπως γλυκαθήκαμε. Το γυναικείο pop συγκρότημα Τα Κακά Κορίτσια σχηματίστηκε το 1989 στην Πάτρα. Το συγκρότημα αποτελείται από τις Ανθή Γιακουμέλου, την Μαρία Σταρένιου και την Άντζελα Μαυρωτά, η οποία είναι η στιχουργός και συνθέτης των τραγουδιών τους. Ξεκίνησαν την πορεία τους με μία μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (δεύτερη θέση με το Μείνε Εδώ) και συνέχισαν με επιτυχίες όπως το Ήρθες Πάλι, Ξαναγεννήθηκα και Μου λείπει. Το 2011 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Απαγορευμένος Καρπός και ξεκίνησαν να απέχουν από τη δημοσιότητα.

Όπως είπε η Άντζελα Μαυρωτά τον Ιανουάριο του 2018 για τη διάλυσή του γκρουπ, που ποτέ δεν ήταν ουσιαστική διάλυση: «Τα πράγματα άλλαξαν μετά από αυτή τη δεκαετία. Με τον τρόπο που λειτουργούσε πλέον το σύστημα στις δισκογραφικές και στη δημοσιότητα γενικά, ήταν κάτι που έπαψε να μας εκφράζει. Ήταν κάτι που νιώθαμε ότι φεύγει πριν από εμάς και ότι εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε».

Το 2019 εμφανίστηκαν στην εκπομπή Καλό Μεσημεράκι και το 2022 στο The Chart Show. Και στις δύο εμφανίσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν νέα τραγούδια κι αποκάλυψαν ότι κάνουν ακόμα επιλεκτικές εμφανίσεις ως συγκρότημα. Μήπως ήρθε η ώρα;

Μπλε

Οι Μπλε κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο 20 το 2016. Αν είμαστε ακόμα πιο ακριβείς οι Μπλε κυκλοφόρησαν το πρώτο και τελευταίο τους άλμπουμ με την αρχική του σύνθεση το 1996. Οι Μπλε μπορεί να συνεργάστηκαν τα περισσότερα χρόνια της ύπαρξής τους με τη Τζώρτζια Κεφάλα, αλλά για όσους είχαν τρελαθεί στο δεύτερο μισό των 90s με τον δίσκο Ενοχές, Μπλε είναι πάντα και η φωνή της Θεοδοσίας Τσάτσου.

Το συγκρότημα με την τελευταία του σύνθεση αποτελούν ο Γιώργος Παπαποστόλου (manager, σύνθεση, φωνή, φωνητικά), ο Γιώργος Παρώδης (στίχοι), η Νατάσα Αλεξίου (βιολί) και η Τζώρτζια Κεφαλά (φωνή). Μήπως να επέστρεφαν στη δισκογραφία εντάσσοντας και τη Θεοδοσία Τσάτσου στη σύνθεσή τους; Το είχαν κάνει άλλωστε το 2016 γιορτάζοντας τα 20 χρόνια τους.

Ελληνικά συγκροτήματα που θέλουμε να επανενωθούν: Βόρεια Αστέρια

Το 1997 μία παρέα που ξεκίνησε ως graffiti crew στη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από τους Μικρό Κλέφτη, Λεξ, Τζαμάλ, Ζήνων και Mondi σχηματίζουν τους Βόρεια Αστέρια ή Βορ.Ας.

Στην αρχική δομή του συγκροτήματος συμμετείχε ο 3D, ο Des και ο Aldo. Από το 1999 έγραφαν μόνοι τους τα τραγούδια τους και τα πρώτα 5 άλμπουμ τους κυκλοφόρησαν ελεύθερα το 2003. Μέχρι το 2010 κυκλοφόρησαν 7 ακόμα άλμπουμ. Η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά και πρώτη με την αιγίδα μίας δισκογραφικής εταιρείας, της ανεξάρτητης Ηχοκρατορία, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010 με τίτλο 5 Αστέρων.

Μπορεί τα μέλη του γκρουπ να συνεχίζουν τη σόλο πορεία τους, αλλά μας έχουν λείψει εκείνες οι καλύτερες μέρες, αυτές που δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Ξύλινα Σπαθιά

Στοιχεία pop, rock και electronica συνδύαζε στον ήχο του το συγκρότημα Ξύλινα Σπαθιά, που προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη, χρωμάτισε με αυτόν τη δεκαετία του 1990. Από το 1993 μέχρι και τη διάλυσή τους το 2003, τα Ξύλινα Σπαθιά κυκλοφόρησαν 5 album (4 studio κι 1 Live) και τι album.

Το αυθεντικό line up των Ξύλινων Σπαθιών αποτέλεσαν οι: Παύλος Παυλίδης (φωνή, κιθάρα), Βασίλης Γκουνταρούλης (πλήκτρα, samplers), Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο) και Πάνος Τόλιος (τύμπανα, κρουστά 1993-1997). Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παύλος Παυλίδης αποχωρεί από τα Μωρά στη Φωτιά και πάει στο Παρίσι για σπουδές. Εκεί μαζί με τον φίλο του, Νίκο Καντάρη δημιουργούν το studio Brancaleone, όπου ο Παυλίδης ηχογραφεί τα πρώτα του demos.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μαζί με τα μέλη του συγκροτήματος δουλεύουν το υλικό που είχε ετοιμάσει στη Γαλλία. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους έρχεται το 1993, λέγεται Ξεσσαλονίκη και τα τραγούδια του Αδρεναλίνη, Τραίνο φάντασμα, Ρόδες, Σιωπή και φυσικά το Ο Βασιλιάς της σκόνης, ξεχωρίζουν και παραμένουν αγαπημένα ως σήμερα.

Η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται με άλμπουμ όπως το Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου, που γίνεται πλατινένιο, το Μια ματιά σαν βροχή που γίνεται χρυσό, το Ένας κύκλος στον αέρα, και το cd single Τροφή για τα θηρία. Το 2003 κυκλοφορεί το άλμπουμ Live, ενώ αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά διαλύθηκαν και τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν ο καθένας τον δικό του μουσικό δρόμο.

Ο Παύλος Παυλίδης, είχε μιλήσει στο ΟΝΕΜΑΝ και τον Κώστα Μανιάτη για την τελευταία συναυλία τους ως συγκρότημα. «Ήταν στα Μέγαρα. Θυμάμαι τη φοβερή χειμωνιάτικη λιακάδα, ήταν μια λαμπρή ημέρα. Και με θυμάμαι να λέω στη σκηνή “αυτή είναι η τελευταία συναυλία των Ξύλινων Σπαθιών”. Και μία που με ρωτάς συχνά και για τις ιστορίες πίσω απ’ τα τραγούδια, το τραγούδι που περιγράφει το αίσθημα εκείνου του τέλους είναι το Όλα όσα αγάπησα.

Αισθάνθηκα ότι ήταν σαν ένα καράβι το οποίο άραξε εκεί, και κάθε φορά που περνάω δίπλα από εκείνο το ξενοδοχείο που είναι επάνω στη θάλασσα, μέσα μου έχω την αίσθηση ότι από κάτω είναι ένα αόρατο καράβι αραγμένο, για πάντα εκεί, το οποίο είναι τα Ξύλινα Σπαθιά», είχε πει.

Πολύ θα θέλαμε αυτό το καράβι να σάλπαρε ξανά.

Ελληνικά συγκροτήματα που θέλουμε να επανενωθούν: Τρύπες

Από το 1983 μέχρι το 2001 οι Τρύπες ήρθαν να αλλάξουν τη σχέση μας με τη μουσική και να μας βάλουν να τραγουδάμε στίχους που έμοιαζαν με ποίηση. Το συγκρότημα σχηματίστηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο, ενώ εντάχθηκαν σε αυτό και οι Μιχάλης Κανατίδης και Κώστας Φλωροσκούφης αρχικά. Τον Κανατίδη στη συνέχεια αντικατέστησε σταδιακά ο Μπάμπης Παπαδόπουλος Ο πρώτος τους δίσκος ηχογραφήθηκε στο ιστορικό studio του Νίκου Παπάζογλου, Αγροτικόν. Κυκλοφόρησε το 1985 από τη νεοσύστατη Ano Kato Records κι έφερε επανάσταση. Ο Κώστας Φλωροσκούφης αποχώρησε κατά τις ηχογραφήσεις κι αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Τόλιο. Στη συνέχεια στη σύνθεση του γκρουπ εντάχθηκε και ο Ασκληπιός Ζαμπέτας ως δεύτερος κιθαρίστας.

Οι Τρύπες έκαναν το «μπαμ» στο ευρύ κοινό με το τέταρτο άλμπουμ τους, με τίτλο Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια. Τελευταίο άλμπουμ τους ως συγκρότημα ήταν το Μέσα στη Νύχτα των Άλλων, που κυκλοφόρησε το 1999. Το 2001 ωστόσο ο Γιάννης Αγγελάκας αποφασίζει να ακολουθήσει μία σόλο πορεία κι οι Τρύπες διαλύθηκαν αφήνοντας όμως ανοιχτές κάποιες μεγάλες τρύπες στην καρδιά μας. Ναι, τον απολαύσαμε και σόλο τον Γιάννη Αγγελάκα, αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να ξεπεράσουμε αυτό το γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη που άλλαξε για πάντα τη σχέση μας με το ελληνικό ροκ.

Νάμα

Υπάρχει χώρος για ένα ελληνικό ποπ, ροκ και τζαζ μουσικό συγκρότημα. Μεταξύ του 1992 και του 2009 υπήρχε και τον χώρο αυτόν τον κατέλαβε το συγκρότημα Νάμα. Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Αριστείδης Παυλής (σύνθεση και ενορχήστρωση) και η Ιφιγένεια Παπουτσά (στίχοι και φωνητικά).

Το τραγούδι Οδυσσέας ήταν η πρώτη μεγάλη τους επιτυχία από το ντεμπούτο άλμπουμ τους που είχε τίτλο το όνομα του συγκροτήματος, ενώ από το Νάμα ΙΙ που ακολούθησε ξεχώρισε το Πρίγκηπας Αλήτης. Ακολουθεί ένας δίσκος με διασκευές, αλλά και το Νάμα ΙΙΙ απ’ όπου ξεχώρισε το τραγούδι Ζωή Παράσταση. Το 2002 κυκλοφορεί το Νάμα ΙV και βραβεύονται στην πρώτη απονομή των βραβείων Αρίων, ενώ το 2005 συνθέτουν και τραγουδούν το διασκεδαστικό Ψαράκι τους. Η πορεία τους συνέχιζε σταθερή μέχρι το 2008 που κυκλοφόρησε το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Το φως και η αρχή.

Όσο για το όνομα Νάμα; «Μου φάνηκε μια πολύ καλή ιδέα. Την υποστηρίζω μέχρι σήμερα γιατί δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς (γέλια)! “Νάμα” στη γλώσσα μας, σημαίνει το νερό της πηγής. Αυτή η “καθαρότητα” και το “πηγαίο”, χαρακτηρίζει τη μουσική μας, αλλά και εμάς τους ίδιους σαν ανθρώπους. Γενικά ο τρόπος που συνεργαζόμαστε, αλλά και που ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό μας είναι “καθαρός”. Ο ήχος μας είναι ελεύθερος, ανανεωμένος. Αυτή είναι και η νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει», έλεγε σε συνέντευξή της η Ιφιγένεια Παπουτσά. Μήπως αυτή την καθαρότητα, να μας την προσφέρουν και πάλι;

Ελληνικά συγκροτήματα που θέλουμε να επανενωθούν: Φίλοι για πάντα

Με reality show ξεκινήσαμε με τέτοιο θα κλείσουμε κιόλας. Ο Λορέντζο Καριέρε γνωρίζει τον Γιώργο Ελευθέρα το 2001 στο reality show The Bar. Στην συνέχεια μαζί και με τον αδελφό του Γιώργου, Νίκο Ελευθέρα έγιναν οι Φίλοι για πάντα και τα κομμάτια του δίσκου τους τραγουδήθηκαν από όλους. Παρά την επιτυχία τους σύντομα διαλύθηκαν μετά την αποχώρηση του Λορέντζο Καριέρε. Όχι τόσο για πάντα τελικά.

Οι Φίλοι για πάντα συνέχισαν από τα αδέρφια Ελευθέρα με εμφανίσεις αν και δεν άλλαξαν το όνομά τους σε «Αδέρφια για πάντα». Ο Γιώργος Ελευθέρας είχε μιλήσει για τη διάλυση του συγκροτήματος στην εκπομπή Παιδιά από σπίτι.

«Με τον Λορέντζο το “Φίλοι για πάντα” δεν χαλάει μέσα μας. Οι στιγμές φιλίας είναι χαραγμένες μέσα μας. Βρισκόμαστε που και που. Όχι τόσο πολύ τώρα γιατί κι ο Λορέντζο έχει άλλες δουλειές, εγώ έχω άλλες δουλειές. Απλώς αποχώρησε. Δεν θα μπορούσε πηγαίναμε από εδώ κι από εκεί, είχε την οικογένεια, τα παιδιά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ε τα παιδιά θα μεγάλωσαν, δεν θα μεγάλωσαν; Μήπως τώρα ήρθε η ώρα για το επικό reunion, 21 χρόνια μετά το The Bar;