WATCHLIST

Οι 6 ταινίες για να δει όποιος σιχαίνεται τα Xριστούγεννα

Για τον περισσότερο κόσμο η εποχή των Χριστουγέννων είναι μία περίοδος χαράς, αγάπης και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών. Αν όμως είσαι από αυτούς που διβάζοντας την παραπάνω πρόταση αισθάνθηκες μια κάποια αδιαθεσία και μία απροσδιόριστη αίσθηση αλλεργικής αντίδρασης στην ζαχαρένια καλοσυνάτη διάθεση, τότε διαβάζεις το σωστό κείμενο.

Ναι, ταινίες σαν το κλασσικό “Μια Υπέροχη Ζωή” ή ακόμα και το “Home Alone” θα ξαναπαιχτούν στην τηλεόραση για χιλιοστή φορά και θα πέσεις πάνω τους κατά τη διάρκεια ενός βαριεστημένου ζάπινγκ, θες δε θες, αλλά… μη σε νοιάζει, έχεις επιλογή! Αυτές είναι οι τέλειες ταινίες­ αντίδοτο για την Χριστουγεννιάτικη υπερβολή της εποχής των a la carte ευχών:

1. GREMLINS (1984)

 

Αυτή η αγαπημένη κωμωδία τρόμου έχει μείνει στην ιστορία για την κλασσική πια ατάκα: “Μην τα ταίσετε πριν τα μεσάνυχτα!” Αλλά πολύς κόσμος ξεχνάει ότι η ταινία διαδραματίζεται κατά την περίοδο των γιορτών, συνδυάζοντας μικρά σιχαμένα πλασματάκια που σκοτώνουν γλυκές γριούλες με οικογενειακές μαζώξεις και Χριστουγεννιάτικους εορτασμούς. Στην σκηνή ορόσημο που εξηγεί απόλυτα γιατί η ταινία είναι πρώτη στη λίστα μας, η Kate, η κοπέλα του πρωταγωνιστή εξηγεί υπέροχα γιατί σιχαίνεται τα Χριστούγεννα:

 2. Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει (Die Hard ­ 1989)

 

Ποιός καλύτερος συμβολισμός για τα Χριστούγεννα από έναν νεκρό τρομοκράτη με σκουφί Αι­ Βασίλη και μια μπλούζα που γράφει “Tώρα έχω και αυτόματο. Ho, Ho, Ho” με αίμα! Μία από τις καλύτερες περιπέτειες της τελευταίας τριακονταετίας, η ταινία που έκανε σταρ τον Bruce Willis, τα έχει όλα: Χριστουγεννιάτικο σετινγκ, τρελούς Γερμανούς τρομοκράτες κι ατελείωτους πυροβολισμούς και εκρήξεις!

3. The Nightmare Before Christmas (1993)

 

O Tim Burton είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτεχνικής ιδιοφυίας κι αυτό το stop­motion κινούμενο σχέδιο είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά του ταλέντου και της σκοτεινής θεματολογίας που ο ‘διαφορετικός’ δημιουργός αγαπά. Ένα instant Χριστουγεννιάτικο classic (αλλά και του Halloween, για το Αμερικάνικο κοινό) αυτή η ταινία παραγωγής Disney, αποτελεί ότι πιο αντι­Disney μπορείς να δεις. Νεκροζώντανοι, σκελετοί και εφιάλτες ζωντανεύουν μια φανταστική ιστορία λανθάνοντα ρομαντισμού που η μαμά σου δεν θα καταλάβει ποτέ.

4. Ο Άι Βασίλης είναι … λέρα (Bad Santa ­ 2003)

 

Με έναν ελληνικό τίτλο που θα ζήλευε ακόμα και η …Αννίτα Πάνια, αυτό ο ‘κακός’ Άγιος Βασίλης του Billy Bob Thornton είναι ένα αθυρόστομο ρεμάλι, το ένα μισό ενός πρωταγωνιστικού ζεύγους απατεώνων που μεταμφιέζονται ως ο αγαπημένος των παιδιών και ο καλικάντζαρος βοηθός του, με σκοπό να ληστέψουν όσο πιο πολλά πολυκαταστήματα γίνεται. Ζενιάλ!

5. Πολυθρόνα για Δύο (Trading Places ­1983)

 

Aυτή η κλασσική σάτιρα του John Landis από το μακρινό 1983, περιέχει κάποιες ‘γιορτινές’ σκηνές που μπορούν να χαλάσουν τη διάθεση ακόμη και του μεγαλύτερου φαν των Χριστουγέννων! Σε μία από αυτές, ο Dan Aykroyd που έχει μεταμφιεστεί σε Santa για να ‘χωθεί’ στο Χριστουγεννιάτικο πάρτυ του γραφείου και τρώει έναν ολόκληρο σολωμό μέσα στο λεωφορείο, τύφλα από το αλκοόλ. Το διαχρονικά επίκαιρο μήνυμα της ταινίας έχει να κάνει με την ευκολία που «τα ράσα κάνουν τον παπά» κι ένας αλήτης του δρόμου μπορεί να πάρει την θέση ενός γιάπι και τούμπαλιν, χωρίς ν’ανοίξει … μύτη!

6. Batman Returns (1992)

 

Άλλος ένας Burton στη λίστα μας ­όχι τυχαία­ η συνέχεια του original Batman, για πολλούς ακόμα καλύτερη ταινία από τον προκάτοχο του, διαδραματίζεται μέσα στις γιορτές με μόνο το στολισμένο Gotham City να θυμίζει … Χριστούγεννα. Όλοι αυτοί οι παρανοικοί χαρακτήρες που καταλήγουν εγκληματίες, από την κυρία με τις γάτες Σελίνα Κέιν που μεταμορφώνεται σε Catwoman και τον Πινγκουίνο με τα παιδικά τραύματα να έχουν κοινό παρανομαστή εκκίνησης της ‘κακίας’ τους τη μοναξιά που νοιώθουν τις γιορτές. Τυχαίο; Δε νομίζω.

 

Merry Christmas to everyone!