ΓΕΥΣΗ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει τη συνταγή για την πιο χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα

Stelios Parliaros

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας προτείνει την πιο γλυκιά χριστουγεννιάτικη συνταγή μαρμελάδας που θα συνοδεύσει ιδανικά το πρωινό, τον καφέ και κάθε σπιτικό γλυκό.

Ο σπουδαίος, Έλληνας pastry chef Στέλιος Παρλιάρος, κάθε εβδομάδα του Δεκέμβρη, θα μοιράζεται με το κοινό του LadyLike τις συνταγές του για τα πιο ξεχωριστά γλυκά που αξίζει να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτές τις γιορτές.

Αυτή τη φορά ετοιμάζουμε την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα, αλά Στέλιος Παρλιάρος.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ για 2½ κιλά
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 1 ώρα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 45΄

Υλικά

  • 500 γρ. πορτοκάλια, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά
  • 500 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους (καθαρό βάρος)
  • 200 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 5 τεμ. γαρύφαλα
  • 4 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισα
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα αλά Στέλιος Παρλιάρος – Εκτέλεση

Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια σε μικρές λωρίδες, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα υγρά που θα βγάλουν όταν τα κόψουμε. Προσθέτουμε τα μήλα, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε όλα τα μυρωδικά, εκτός από τη βανίλια, σε ένα τουλπάνι (για να μπορέσουμε έπειτα να τα αφαιρέσουμε εύκολα).

Δένουμε το τουλπάνι σαν πουγκί και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος με ένα μαχαίρι και το ανοίγουμε στα δύο. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό της για να μαζέψουμε τα μαύρα, αρωματικά σποράκια.

Ρίχνουμε τα σποράκια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και το κομμένο κλωναράκι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια, τα φουντούκια και τα κράνμπερις και συνεχίζουμε το βράσιμο, έως ότου τα μήλα γίνουν κάπως διαφανή, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο.

Προσθέτουμε έπειτα το χυμό λεμονιού και το πιπέρι, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη και ελέγχουμε εάν η μαρμελάδα έχει δέσει, βάζοντας λίγη σε ένα πιάτο και δημιουργώντας με το δάχτυλό μας διάδρομο. Αν μένει ανοιχτός, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann ενώνουν τις δυνάμεις τους

Κι αν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι το φετίχ σου ή το επόμενο χόμπι σου, κάνε δώρο στον εαυτό σου το ελληνογαλλικό βιβλίο «Μαζί | Ensemble» του Στέλιου Παρλιάρου και του chef της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Jean-Marie Hoffmann, που περιλαμβάνει 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Έξτρα κίνητρο: τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.