HACK MY LIFE

Ο σωστός τρόπος και χρόνος να πλένεις το παγούρι σου

iStock

Ίσως ένα από τα πράγματα που αμελούμε είναι το ποσό απαραίτητο είναι να πλένουμε το παγούρι και το μπουκάλι του νερού μας. Ο λόγος; τα συσσωρευμένα μικρόβια κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε.

Συνήθως το νερό που βάζεις από τη βρύση της κουζίνας σου είναι ασφαλές για κατανάλωση, ωστόσο δεν πρέπει να το αφήνεις πολλές μέρες μέσα στο παγούρι/μπουκάλι σου, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η συνθήκη αυξάνει τα βακτήρια. Τα βακτήρια ευδοκιμούν περίπου στους 37 βαθμούς αλλά μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν και σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή περίπου στους 20 βαθμούς. Όσο περισσότερο χρόνο αποθηκεύεται το νερό σε ένα μπουκάλι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο περισσότερα βακτήρια θα αναπτυχθούν. 

Το σημαντικό tip που χρειάζεσαι για την αποφυγή βακτηρίων

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να αποθηκεύεις το μπουκάλι στο ψυγείο ανάμεσα στις χρήσεις που κάνεις. Έχε επίσης κατά νου πως το εξωτερικό μέρος του μπουκαλιού μπορεί να μεταφέρει πολλά μικρόβια είτε το παίρνεις στη δουλειά, στο γυμναστήριο, είτε ακόμα και απλώς όταν το κρατάς στο σπίτι. Και αυτά τα μικρόβια μεταφέρονται εύκολα στο περιεχόμενο του μπουκαλιού, μαζί με βακτήρια από το στόμα κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά. 

Ο σωστός τρόπος και χρόνος να πλένεις το παγούρι σου iStock

Κάθε πότε πρέπει να το πλένεις;

Ιδανικά, το μπουκάλι νερού πρέπει να πλένεται κάθε μέρα, ειδικά αν χρησιμοποιείται καθημερινά. Αν μέσα στο μπουκάλι μπαίνουν άλλα ροφήματα (όπως χυμός ή τσάι), ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη χρήση.

  • Να αδειάζεις πρώτα το μπουκάλι/παγούρι. Πριν από το πλύσιμο, βεβαιώσου ότι δεν έχει μείνει νερό ή υγρά στο εσωτερικό.
  • Χρησιμοποίησε ζεστό νερό και υγρό πιάτων.
  • Αν είναι δυνατό, χρησιμοποίησε μια ειδική βούρτσα για μπουκάλια ώστε να καθαριστεί καλά ο πάτος και τα τοιχώματα.
  • Μην ξεχάσεις το καπάκι. Το καπάκι είναι πολύ σημαντικό γιατί έρχεται άμεσα σε επαφή με το στόμα.
  • Άφησε το μπουκάλι ανοιχτό, ανάποδα, σε καθαρό σημείο για να στεγνώσει φυσικά και να μην το κλείσεις όσο είναι ακόμα υγρό.

 

Φυσικοί τρόποι καθαρισμού (ειδικά αν πρόκειται για παγούρι)

Μία φορά την εβδομάδα μπορείς να κάνεις έναν πιο βαθύ καθαρισμό. Γέμισε το μπουκάλι με ζεστό νερό και λίγο ξίδι, άφησέ το για 15–20 λεπτά και μετά ξέπλυνέ το. Διαφορετικά, χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό.