ΣΟΥΡΕΑΛ ΣΤΙΓΜΗ

O Nicolas Cage θυμάται να είναι στη μήτρα και να βλέπει «πρόσωπα» στο σκοτάδι. Τρέλες ή μήπως όχι;

@2023 Charles Sykes/Invision/AP Images

Ο Nicolas Cage πρόσφατα επέστρεψε στον κινηματογράφο μέσα από τον ρόλο του Δράκουλα που ενσάρκωσε για την ταινία του Chris McKay, Renfield στο πλευρό του Nicholas Hoult. Στο πλαίσιο αυτό έχει παραχωρήσει μερικές ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, όπου εκτός από το να μιλά για την κωμωδία τρόμου στην οποία πρωταγωνίστησε, φανερώνει και κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Μία από αυτές τις εξομολογήσεις του Nicolas Cage που προκαλούν έκπληξη, έλαβε χώρα στην εκπομπή The Late Show with Stephen Colbert. O παρουσιαστής τον υπέβαλε στο δικό του ερωτηματολόγιο, το Colbert Questionert, στο οποίο ρωτά έναν συνδυασμό απλών και βαθυστόχαστων ερωτήσεων τους καλεσμένους του. Όταν τον ρώτησε, λοιπόν, για την πρώτη του ανάμνηση, ο Nicolas Cage αποκάλυψε ότι θυμάται να είναι στη μήτρα της μητέρας του.

Ναι, καλά το διάβασες. Ο Nicolas Cage ισχυρίστηκε ότι θυμάται τη μήτρα και τον εαυτό του έμβρυο σε αυτήν. «Άσε με να σκεφτώ. Άκου, ξέρω ότι αυτό ακούγεται τραβηγμένο και δεν ξέρω αν είναι αληθινό ή όχι, αλλά μερικές φορές νομίζω ότι μπορώ να πάω πίσω σε αναμνήσεις από τη μήτρα και νιώθω ότι μπορώ να δω πρόσωπα στο σκοτάδι ή κάτι τέτοιο», είπε ο Nicolas Cage.

«Το ξέρω ότι ακούγεται υπερβολικά αφηρημένο, αλλά με κάποιον τρόπο μοιάζει σαν μάλλον να συνέβη αυτό», εξήγησε στη συνέχεια. Ο παρουσιαστής τον ρώτησε ψύχραιμα αν αυτά τα «πρόσωπα» ήταν μαζί του στη μήτρα και ο ηθοποιός εξήγησε ότι νομίζει ότι ο εγκέφαλος του ως μωρό άκουγε ήχους από το εξωτερικό της μήτρας και προσπαθούσε να βάλει πρόσωπο σε κάθε φωνή.

«Τώρα που δεν είμαι πια στη μήτρα, θα πρέπει να υποθέσω ότι ήταν μάλλον φωνητικές δονήσεις που προσπαθούσα να εκλογικεύσω κάπως σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πίσω όλα αυτά. Δεν ξέρω. Αυτό έρχεται στο μυαλό μου. Εδώ δεν ξέρω αν όντως θυμάμαι να είμαι στη μήτρα, αλλά αυτή η σκέψη περνά από το μυαλό μου», σημείωσε ο Nicolas Cage.

Η υπαρξιακή συζήτηση με τον ηθοποιό περιλάμβανε και την ερώτηση του παρουσιαστή για το τι πιστεύει ότι μας συμβαίνει αφού πεθάνουμε. Ο Nicolas Cage είπε ότι νομίζει ότι ο «ηλεκτρισμός» στα σώματά μας συνεχίζει να ζει ακόμα κι αφού αυτά πεθάνουν.

«Κανείς δεν ξέρει στ’ αλήθεια, εγώ δεν ξέρω. Λένε ότι ο ηλεκτρισμός είναι για πάντα, αιώνιος. Ότι η σπίθα συνεχίζει. Θέλω να πιστεύω ότι όποια σπίθα γίνει ζωή στο σώμα μας, αφού αυτό φύγει, εκείνη συνεχίζει να υπάρχει. Αν αυτός ο ηλεκτρισμός έχει συνείδηση ή όχι, ποιος μπορεί να το πει με σιγουριά;», εξήγησε ο Nicolas Cage.

Η έρευνα που περίπου στηρίζει τα όσα λέει ο Nicolas Cage

Για τον ηλεκτρισμό με συνείδηση ή χωρίς, δεν μπορώ να σου πω κάτι, αλλά για το θέμα της μνήμης πριν τον τοκετό έχει υπάρξει σχετική, επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με έρευνα του 2022, τα μωρά διαμορφώνουν μνήμες ήδη από την 34η εβδομάδα της κύησης, τότε που σύμφωνα με τους συγκεκριμένους επιστήμονες, ξεκινά η απόκτηση γνώσεων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infant Behaviour & Development, συμπέρανε ότι τα μωρά ξεκινούν να αποκτούν αναμνήσεις και να μαθαίνουν νωρίτερα απ’ όσο νομίζαμε. Μέχρι τώρα, οι έρευνες ανέφεραν ότι η διαδικασία της μάθησης μπορεί να ξεκινά από τις 37 εβδομάδες της κύησης κι έπειτα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέτρηση καρδιακών παλμών, μία μικρή αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό που τους υποδήλωνε πότε ένα έμβρυο θυμόταν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε από τις μέλλουσες μητέρες να διαβάσουν ένα άγνωστο στις ίδιες νανούρισμα δύο φορές την ημέρα μεταξύ της 28ης και 34ης εβδομάδας κύησης. Ταυτόχρονα ηχογραφήθηκε και μία άγνωστη γυναίκα να διαβάζει το ίδιο νανούρισμα και η ηχογράφηση αυτή έπαιζε κατά τη διάρκεια των ερευνών. Αυτό συνέβη για να εξασφαλιστεί ότι τα έμβρυα δεν ανταποκρίνονταν απλά στον οικείο ήχο της φωνής της μητέρας τους. Αν ο καρδιακός ρυθμός των εμβρύων όταν άκουγαν το νανούρισμα μειωνόταν, αυτό λειτουργούσε ως απόδειξη ότι αναγνώριζαν τις λέξεις που τους έλεγαν.

Οι ερευνητές, προς μεγάλη ανακούφιση μάλλον του Nicolas Cage που αναγνωρίζει πόσο περίεργα είναι όλα όσα λέει, βρήκαν ότι στις 34 εβδομάδες τα έμβρυα ξεκίνησαν να αντιδρούν όταν άκουγαν το νανούρισμα. Η αντίδραση κρατούσε μέχρι τις 38 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι και 4 εβδομάδες αφού η μαμά τους διάβαζε καθημερινά το νανούρισμα.