VIRAL

Η γυναίκα του Milo Manara δεν κάνει πια (μόνο) σεξ

Stefania D'Alessandro/WireImage

O Milo Manara είναι ενδεχομένως ο πιο διάσημος ερωτικός σκιτσογράφος στον κόσμο. Η – όχι πάντα – χιουμοριστική προσέγγιση και τελικά απεικόνιση του έρωτα μέσα από τα μολύβια του, έχει κάνει τον ίδιο διεθνώς γνωστό, και τα σκίτσα του ευρέως αναγνωρίσιμα. Μέσα στην πανδημία όμως, ο Milo Manara εμπνεύστηκε και τελικά ζωγράφισε για κάτι πολύ διαφορετικό: τον έρωτα των γυναικών για τη ζωή και συγκεκριμένα τον αγώνα τους για να την κερδίσουν πίσω.

 


 

«Ζω στην ύπαιθρο, οπότε βίωσα τον πρώτο περιορισμό αρκετά. Ήμουν σε θέση να κινηθώ και πάνω απ ‘όλα ήμουν σε θέση να συνεχίσω να σχεδιάζω. Γνώριζα καλά ότι ήμουν πιο τυχερός από πολλούς άλλους ανθρώπους. Αυτή η τύχη δεν με εμπόδισε να αισθανθώ αλληλεγγύη για εκείνους που υπέφεραν περισσότερο και ήταν κοντά σε αυτήν την ασθένεια», λέει ο ίδιος ο σκιτσογράφος για την έμπνευσή του.

Με μια ματιά στo Instagram του Milo Manara, βλέπει πια κανείς ανάμεσα στα καλλιτεχνικά γυμνά και την αποθέωση του ερωτισμού του γυναικείου σώματος, να δεσπόζουν ατρόμητες νοσοκόμες, κουρασμένες χορεύτριες, ηθοποιοί και καλλιτέχνες που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν εξαιτίας των απανωτών lockdowns στη χώρα.

 

«Αυτή η σειρά με υδατογραφίες περιλαμβάνει 25 σκίτσα, που είναι και σκέψεις. Λένε: «Σας σκέφτομαι και σας ευχαριστώ». Ανεβάζαμε ένα νέο σκίτσο κάθε δυο μέρες και πολύ γρήγορα ξεκίνησα να λαμβάνω μηνύματα ευγνωμοσύνης απ’ όλο τον κόσμο. Γιατροί, νοσοκόμες…», λέει ο Manara γεμάτος ενθουσιασμό για την αποδοχή που έχουν τα έργα του.

Οι εκδόσεις Feltrinelli, συγκέντρωσαν 25 από αυτά τα πιο «κοινωνικά σκίτσα» του Milo Manara με τις «ηρωίδες» του Lockdown και εξέδωσαν μια συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι ώστε να χρηματοδοτηθούν τρία νοσοκομεία στην Ιταλία. Στη συνέχεια, όλα τα σχέδια δημοπρατήθηκαν από τη γκαλερί Huberty & Breyne προς όφελος της πολιτικής προστασίας στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. «Πιστεύω ότι έχουμε συγκεντρώσει περίπου 70.000 ευρώ, τα οποία έχουν διανεμηθεί βάσει των αναγκών. Είναι πολύ σπουδαίο προνόμιο για κάποιον που ξέρει να ζωγραφίζει λίγο, να συνεχίζει να μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις του και να παίρνει σαν αντάλλαγμα μηνύματα ευγνωμοσύνης. Κι εγώ πήρα πολλά από παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Κίνας, και τα κράτησα όλα!», λέει ο σκιτσογράφος.

Να, λοιπόν, που η τέχνη μπορεί να σε κάνει καλά.

#διπλής