ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Ο έρωτας στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής. Αποχαιρέτα τη σοκολάτα που χάνεις

Αν και είμαι της άποψης πως ο έρωτας δε χωρά σε μία ημερομηνία, είθισται η 14η Φεβρουαρίου να είναι αφιερωμένοι στους απανταχού ερωτευμένους. Αφού διαβάσεις «Τι είναι έρωτας» δια στόματος 7 ειδικών επί του θέματος, θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι και την κλιματική αλλαγή. Θα μου πεις και δίκιο θα 'χεις πώς συνδέεται ο Άγιος Βαλεντίνος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου όμως σύντομα η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει πολλές από τις ρομαντικές μας «παραδόσεις».

Τα νησιά «του μέλιτος»

 

Οι χρυσαφένιες παραλίες είναι αγαπημένος προορισμός για τους νεόνυμφους, όμως ρομαντικοί προορισμοί όπως το Μπαλί και οι Μαλδίβες κινδυνεύουν από την άνοδο του επιπέδου των θαλασσών. Η υπερθέρμανση των ωκεανών προκαλεί επίσης τη λεύκανση των κοραλλιών, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μόλυνση και η υπεραλιεία ενδέχεται να συντείνουν στην απώλεια έως και του 90% των υφάλων παγκοσμίως ως το 2050. Η μόλυνση από τα πλαστικά επηρεάζει επίσης πολλές νησιωτικές χώρες, όπως το Βανουάτου και τις Σεϋχέλλες.

Α Paris mon amour

 

Το Παρίσι, η κατεξοχήν πόλη του έρωτα, βλέπει τα τελευταία χρόνια την ατμόσφαιρά του να καλύπτεται από νέφος, κάτι που αναγκάζει τις αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας να απαγορεύουν περιοδικά την κυκλοφορία στη λεωφόρο των Ηλυσίων. Σχεδόν το 85% των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού εκτέθηκαν το 2017 σε επίπεδα μόλυνσης ανώτερα των εθνικών στόχων, σύμφωνα με την Airparif, την κρατική υπηρεσία αρμόδια για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται ετησίως για περίπου 48.000 θανάτους σε όλη τη Γαλλία, καθιστώντας την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα και το αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα του 2016 από τη Γαλλική Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Για ένα κομμάτι σοκολάτα

 

Την ώρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με κουτιά σοκολάτας είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει έλλειψη. Το κακαόδεντρα έχουν ανάγκη από ζεστό κλίμα, αλλά και βροχή και ίσκιο. Οι καλλιεργητές προειδοποιούν ότι η αποψίλωση των δασών και η κλιματική αλλαγή απειλούν την παγκόσμια παραγωγή κακάο. Η Mondelez International, η αμερικανική εταιρεία στην οποία ανήκουν η Milka και η Cadburry, έχει προειδοποιήσει ότι οι περιοχές όπου παράγεται το κακάο ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλες για την καλλιέργειά του τα επόμενα 30 χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, χώρες που αυτή τη στιγμή παράγουν το 60% του κακάο παγκοσμίως.

Τσιν τσιν με σαμπάνια. Για πόσο ακόμα;

 

Οι οινοπαραγωγοί στην Καμπανία της ανατολικής Γαλλίας έχουν δηλώσει ότι οι πιο υψηλές θερμοκρασίες τους αναγκάζουν να μαζεύουν νωρίτερα τα σταφύλια. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αγοράζουν εκτάσεις στη νότια Αγγλία προκειμένου να προετοιμαστούν για τις κλιματικές αλλαγές που ίσως να αλλοιώσουν την ξεχωριστή γεύση της σαμπάνιας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία της γης παγκοσμίως ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2 με 4,9 βαθμούς Κελσίου τον 21ο αιώνα σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στη γεωργία παγκοσμίως.

Στης Βενετίας τα κανάλια

 

Η ιταλική πόλη που είναι διάσημη για τα κανάλια της και τις ρομαντικές βόλτες με τις γόνδολες κινδυνεύει από τις πλημμύρες και τις καταιγίδες, η ένταση των οποίων έχει αυξηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ήδη οι ιταλικές αρχές κατασκευάζουν φράγματα για να προστατεύσουν τη Βενετία από τις πλημμύρες. Μια ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν την αύξηση του επιπέδου των θαλασσών ως και 59 εκατοστά ως το 2100.

Επ πού πας; εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ