ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Eric Clapton και ο Van Morrison έβγαλαν τραγούδι κατά της καραντίνας και του κορονοιού. Ok boomers

Invision/AP Amy Harris

Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι, εγχώριοι και μη, που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την αντίθεσή τους στην καραντίνα, που είναι αρνητές του Covid και εκείνοι που δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να μεταπείσεις κάποιον για τη γνώμη του, ακόμη κι αν πιστεύεις ότι τα επιχειρήματά σου είναι αδιάσειστα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα όταν αυτή η γνώμη γίνεται τυμπανοκρουσία ή τραγούδι, όπως στην περίπτωση του Eric Clapton και του Van Morrison.

Το αμφιλεγόμενο τραγούδι του Eric Clapton, “Stand and Deliver”

Το μελαγχολικό τραγούδι με διάρκεια 4μιση λεπτά γράφτηκε από τον Morrison και ερμηνεύτηκε από τον Clapton. Μία συνεργασία δύο σπουδαίων καλλιτεχνών, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων του Covid19. «Θέλεις να είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος/Ή θέλεις να είσαι σκλάβος/Θέλεις να φοράς αυτές τις αλυσίδες/Μέχρι να μπεις στον τάφο;» διερωτάται ο Eric Clapton στο τραγούδι.

Άλλοι στίχοι λένε ότι «Ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/Το Σύνταγμα, τι αξίζει/Ξέρεις ότι θα μάς καταστρέψουν/Μέχρι να πονέσουμε/Είναι αυτό ένα καθεστώς μονάρχη/Ή απλά ένα κράτος αστυνόμευσης/Προσέξτε άνθρωποι πριν να είναι πολύ αργά». Και κλείνει με το θέμα της μάσκας αναφέροντας ότι και ο Dick Turpin φορούσε μάσκα. Πρόκειται για έναν άντρα που έζησε τον 18ο αιώνα, διέπραττε έγκλήματα και έκρυβε την ταυτότητά του φορώντας μάσκα.

Το φιλανθρωπικό project του Van Morrison

Το φιλανθρωπικό project του περιλαμβάνει 3 ακόμη τραγούδια που περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση (“Born to be Free”, “As I Walked Out” και “No More Lockdown”). Όπως αντιλαμβάνεσαι, τα τραγούδια κρίθηκαν και σκληρά από το κοινό, όπως και από τον Υπουργό Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας, Robin Swann. «Αυτοί οι στίχοι ανακουφίζουν όλους τους συνωμοσιολόγους και εκείνους που κάνουν σταυτοφορίες ενάντια στις μάσκες και τα εμβόλια και θεωρούν ότι είναι μία παγκόσμια συνομωσία που θέλει απλώς να τους στερήσει την ελευθερία», δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone.

Το μόνο θετικό από αυτήν τη συνεργασία είναι ότι τα έσοδα του τραγουδιού θα διατεθούν στον οργανισμό Morrison’s Lockdown Financial Hardship Fund, ο οποίος βοηθά τους μουσικούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του ιού και δεν μπορούν να εργαστούν. «Πρέπει να υψώσουμε ανάστημα και να βρούμε μία διέξοδο μέσα σε αυτό το χάλι. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές και η ζωντανή μουσική δεν πρόκειται να ανακάμψει», ήταν η σύντομη και λιτή δήλωση του Eric Clapton.

Έλα κι εσύ στο Christmas Live Streaming Event του Ladylike, αυτή τη Δευτέρα 21/12 στις 18:00! Μπες στο κανάλι μας στο youtube ή στη σελίδα του Ladylike στο Facebook, πέρνα καλά και κέρδισε τα πιο όμορφα δώρα!