ΣΙΝΕΜΑ

Ο δημιουργός του “Get Out” ετοιμάζει ταινία για τον σεξισμό και τις γυναίκες. Λογικά και πάλι τρόμου

Ο Jordan Peele δεν είναι ένας απλός σκηνοθέτης. Κάθε δημιουργία του είναι και ένα κοινωνικό μήνυμα. Το 2017 μάς συγκλόνισε με την ταινία “Get Out”, αποτυπώνοντας τον τρόμο του ρατσισμού κατά των μαύρων. Ταινία που δυστυχώς παραμένει επίκαιρη. Και ταινία που κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου ενώ ήταν υποψήφια για Α’ Ανδρικό, Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία.

Το 2018, έναν χρόνο μετά το “Get Out”, είδαμε το “Us”, την ταινία που παρουσιάζει με σκληρό τρόπο το σύστημα της ταξικής ιεραρχίας. Όπως καταλαβαίνεις, κάθε του ταινία είναι και μία κοινωνική κραυγή. Αυτό αποδεικνύει και με το project που ετοιμάζει αυτήν την περίοδο. Το Sinkhole είναι «μία ταινία που σε βάζει σε σκέψεις και πραγματεύεται ερωτήματα για τη γυναικεία τελειότητα και ταυτότητα».

Η πλοκή βασίζεται σε ένα σύντομο διήγημα της συγγραφέως Leyna Krow (2016), όπου και παρουσιάζεται η ιστορία μίας οικογένειας, η οποία μετακομίζει στο σπίτι των ονείρων της. Στην πίσω αυλή, υπάρχει μία καταβόθρα που έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει σπασμένα πράγματα. Μήπως μπορεί να διορθώσει και έναν ελαττωματικό άνθρωπο;

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι το πώς εμπνεύστηκε την ιστορία η Krow. Συμμετείχε σε μία ομάδα γραφής όπου τους δόθηκε το θέμα «Παντρεύτηκα ένα τέρας». Έπρεπε να γράψουν μία σύντομη ιστορία. Η Krow θέλησε να εξερευνήσει τη γυναικεία τελειότητα και το πώς η κοινωνία και οι κουλτούρες προάγουν την ιδέα της γυναίκας ως ατελή ή ελαττωματική. Με τον Jordan Peele στο τιμόνι και μία τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία που είναι γραμμένη από γυναίκα για τις γυναίκες, ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα.

Ο σκηνοθέτης πάντως είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να βάλει λευκό πρωταγωνιστή σε ταινία του, γιατί αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη δει. Από εμάς είναι ναι.

Ο σκηνοθέτης Jordan Peele AP Photo / Chris Pizzello