Ο δεκάλογος που πρέπει να αποστηθίσεις πριν βρεθείς στη Δονούσα
- 8 ΑΥΓ 2025

Στη Δονούσα θα βρεθείς για ξεκούραση και θα την αγαπήσεις για την ανεπιτήδευτη απλότητά της. Τη φυσική ομορφιά της και τα καταγάλανα, δροσερά νερά, που σου μαγεύουν το μυαλό και τα σκέφτεσαι ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αν έχεις βρεθεί στη Δονούσα, ξέρεις πως μόλις πατήσεις το πόδι σου στο λιμάνι ο χρόνος επιβραδύνεται και η χαλάρωση ξεκινά.
Η ευκολία του συγκεκριμένου νησιού, αν και απέχει περίπου 7 ώρες από την Αθήνα, είναι οι πολύ κοντινές αποστάσεις και χάρη στα συνεπέστατα δρομολόγια του μικρού τοπικού λεωφορείου, του μικρού καϊκιού με το περίφημο Δονούσα Μάγισσα και το ταξί, οι παραλίες και άλλα σημεία του νησιού προσεγγίζονται με ευκολία. Δεν θα χρειαστείς αμάξι.
Η χώρα του νησιού θα σου θυμίσει ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό βγαλμένο από τα 60s με λίγες αλλά καλές επιλογές για να φας την πιο νόστιμη Πάστα Φλώρα και τυρόπιτα από το φούρνο, να πάρεις το σουβλάκι σου αμέσως μετά τη βουτιά ή να ευχαριστηθείς τσίπουρα, με θέα το Αιγαίο. Τι χρειάζεται να ξέρεις προτού πας; Ακολουθεί ένας μικρός δεκάλογος για να αποστηθίσεις πριν βρεθείς κάποια στιγμή στη Δονούσα.
Να έχεις μαζί σου ξηρά τροφή για τις γάτες του νησιού
Οι γάτες της Δονούσας έχουν καταμετρηθεί, στην πλειοψηφία τους είναι στειρωμένες και φροντίζονται μέσω του Δονούσα Cats Project. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησαν η Helga και ο Christian πριν 10 χρόνια, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού με τη βοήθεια εθελοντών. Οι γάτες όμως δεν θέλουν κυνήγι για φωτογραφίες. Χρειάζονται την έμπρακτη βοήθειά σου ξεκινώντας από το πιο απλό: Μπορείς να έχεις μαζί σου ξηρά τροφή ή να προμηθευτείς από το νησί μικρές κονσέρβες.
Αν τύχει και πηγαίνεις προς Νάξο μπορείς, επίσης, να γίνεις ο συνοδός τους αν χρειάζονται να μεταφερθούν στον κτηνίατρο. Και φυσικά να προμηθευτείς μία από τις τέλειες tote bags που φτιάχνει η ομάδα με σκοπό να καλυφθούν οι τροφές και τα ιατρικά έξοδα. Αν είσαι τυχερή μπορεί και να σε αφήσουν να τους δώσεις ένα χάδι.
Άσε το μαγιό στην πετσέτα
Είναι ένα νησί που σε προτρέπει να κάνεις γυμνισμό, πάντα με αντηλιακή προστασία. Ώρα για απελευθέρωση.
Ψάξε το ηλιοβασίλεμα, αλλά όχι στα προφανή μέρη
Κι όμως το πιο ωραίο σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα δεν είναι ακριβώς στην ομώνυμη μικρή ταβέρνα πάνω από την παραλία του Σταυρού. Προτείνουμε να περπατήσεις μέχρι το λιμάνι και έπειτα να συνεχίσεις ευθεία για να δεις τον ήλιο να πέφτει μες στη θάλασσα. Ακόμη ένα καλό σημείο είναι ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού προς την παραλία Κέδρος. Μπορεί και να πετύχεις την Πράσινη Αχτίδα του Ρομέρ.
Για τα πιο τέλεια τηγανητά αυγά στον Κέδρο
Αν θέλεις να ευχαριστηθείς βουτιές σε μία κοντινή από τη χώρα παραλία με διάφανα καταγάλανα νερά, πάρε το μονοπάτι για τον Κέδρο. Αφού κάνεις μια γρήγορη πρωινή βουτιά, αξίζει να φας μια μερίδα τηγανητά αυγά με ντοματούλα και τυρί στο ένα και μοναδικό beach bar του νησιού.
Εφοδιασμός για την παραλία
Λαχανικά και φρούτα από τον Κάμπο, το μανάβικο του νησιού και λαχταριστές, χειροποίητες πίτες από τον Παναή (τον φούρνο λίγο πιο δίπλα). Ο εφοδιασμός για τις παραλίες της Δονούσας είναι απαραίτητος. Μην ξεχάσεις το νερό.
Δεν έχει Wi-fi ή σήμα
Παρά μόνο σε ελάχιστα μέρη του νησιού. Άφησε τα stories για την Αθήνα.
Κάνε μια στάση στο Κύμα για τσίπουρα
Στο παντοπωλείο «Κύμα» θα πιάσεις το βράδυ τραπέζι για να τσουγκρίσετε με την παρέα σου και να δώσετε ραντεβού για του χρόνου.
Πάρε το μονοπάτι για το Λιβάδι
Τα καλά σηματοδοτημένα και χαρτογραφημένα μονοπάτια του νησιού είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις καλύτερα τη Δονούσα. Έτσι λοιπόν μπορείς να κατέβεις μέχρι το Λιβάδι μέσα από ένα μονοπάτι 20-25 λεπτών από το χωριό Μερσίνη. Θα συναντήσεις μία απίστευτη παραλία με ψιλή χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά. Αρκεί να μην φυσάει.
Για ζουμερά μπιφτέκια στον Μήτσο στην Καλοταρίτισσα
Θα μπεις στο τοπικό λεωφορείο με τελικό προορισμό την Καλοταρίτισσα. Θα κολυμπήσεις στο Σαπουνόχωμα αν σου αρέσει βότσαλο και θα φτάσεις μέχρι την Τρυπητή (μια μικρή παραλία που θα προσεγγίσεις μέσα από ένα εύκολο μονοπάτι). Ενδιάμεσα θα βρεις την Καλοταρίτισσα και τα πιο νόστιμα ζουμερά μπιφτέκια στην ταβέρνα του Μήτσου.
Πάρε από το σπίτι κρασί και κάτσε στο μικρό πλάτωμα στην πλατεία
Θα βρεις επιλογές (λίγες) και ως προς την βραδινή διασκέδαση. Προτείνουμε όμως να εκμεταλλευτείς τις μικρές γωνιές που θα βρεις στη χώρα με θέα το απέραντο γαλάζιο και να ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί με την παρέα σου. Αξίζει περισσότερο.
Κάνε save το καλοκαίρι σου με τη ΔΕΗ – ενέργεια που ακολουθεί τον δικό σου ρυθμό!