LIFE

O άντρας πίσω από τη Wonder Woman

Λένε πως πίσω από έναν σπουδαίο άντρα κρύβεται πάντα μια γυναίκα. Στην περίπτωση του William Moulton Marston κρύβονται τρεις. Η γυναίκα, η ερωμένη του και η Wonder Woman.

Ακόμα κι αν δεν ξέρεις το όνομα του Marston, γνωρίζεις τουλάχιστον ένα από τα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκε στην ζωή του: τον ανιχνευτή ψεύδους και την Wonder Woman. Τι θα πει δεν διάβαζες κόμιξ μικρή; Σίγουρα έχεις ακουστά την Wonder Woman. Όχι γιατί ήταν μια μελαχρινή κουκλάρα που κυκλοφορούσε με πολύχρωμα κορμάκια, πολεμούσε τους κακούς με το μαγικό της λάσο και είχε πάντα φροντισμένο μαλλί. Την έχεις ακουστά γιατί, πολύ απλά, είναι γυναίκα. Στον ανδροκρατούμενο κόσμο των κόμιξ αυτό από μόνο του είναι αρκετό.

Το νέο βιβλίο της Jill Lepore, Η κρυφή Ιστορία της Wonder Woman, επιχειρεί να ρίξει φως στην ζωή του δημιουργού της αθάνατης Αμαζόνας. Οι αποκαλύψεις βροχή: ο κύριος Marston το είχε επίσημα δίπορτο. Δίπορτο γιατί στο ένα χέρι κρατούσε την κυρά του και στο άλλο την Olive Byrne. Επίσημα γιατί όχι μόνο η σύζυγός του ήξερε την ύπαρξη της Olive, αλλά γιατί δεν είχε κανένα πρόβλημα να ζουν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Οι δυο γυναίκες μεγάλωναν μαζί τα παιδιά τους, φαινομενικά με μεγάλη επιτυχία. Η Olive μάλιστα ξεκίνησε να γράφει άρθρα περί “σωστής διαπαιδαγώγησης” στο περιοδικό που εργαζόταν, βασισμένα στη ζωή τους. Μιλάμε Σουηδία, όχι αστεία.

 

Σε ένα από αυτά τα άρθρα ο M.C. Gaines, εκδότης του Σούπερμαν, διαβάζει  πως ο Marston θεωρεί τα κόμιξ καλή επιρροή για τα παιδιά και έτσι αποφασίζει να τον προσλάβει. Στην πράξη ο Marston, ενθουσιώδης φεμινιστής με ιδιαίτερη αγάπη στις Σουφραζέτες, διαπιστώνει πως τα κόμιξ είναι γεμάτα βία, κυριαρχία και αρσενικά. Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασίζει να δημιουργήσει μια ηρωίδα της οποίας η δύναμη θα προέρχεται από την αγάπη, με σκοπό να πείσει τα κορίτσια πως μπορούν να κάνουν τα πάντα. Μέχρι και να σώσουν το κόσμο. Κάπως έτσι γεννιέται η Wonder Woman.

Η ιστορία του κόμικ

Για να μην γίνουν ποτέ υποχείρια των αντρών, εκείνη και οι άλλες Αμαζόνες βρήκαν καταφύγιο στο Νησί του Παραδείσου. Όταν ο Αμερικάνος αξιωματικός Steven Trevor συγκρούει το αεροπλάνο του στον κοντινότερο κοκοφοίνικα, η Wonder Woman αναλαμβάνει να τον γυρίσει πίσω από εκεί που ήρθε, γιατί το Νησί του Παραδείσου είναι αποκλειστικά νησί θηλέων. Στην πορεία τον ερωτεύεται (τι έκπληξη!)  και δεν επιστρέφει ποτέ.

Η Wonder Woman μπορεί να ηττηθεί μόνο αν κάποιος άντρας της περάσει αλυσίδες. Όσο βρίσκεται δεμένη, οι δυνάμεις της εξαφανίζονται. Γι’ αυτό και όλα τα τεύχη που έγραψε ο Marston από το 1941 έως το 1947 τελειώνουν με την ηρωίδα να σπάει τα δεσμά της και να επιστρέφει για να κατατροπώσει τους κακούς. Οι αλυσίδες δεν μπήκαν τυχαία στην υπόθεση: ο Marston εμπνεύστηκε από τις γυναίκες που διαμαρτύρονταν δεμένες μπροστά από τον Λευκό Οικό μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Πες ό,τι θες για την προσωπική του ζωή, αλλά ο τύπος ήξερε να χρησιμοποιεί συμβολισμούς.

 

Η Wonder Woman ήταν μια πολύ αμφιλεγόμενη ηρωίδα στα 40’s. Η Αμαζόνα που εξανάγκαζε τους ανθρώπους να πουν την αλήθεια με το μαγικό της λάσο, είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια εξαιτίας της εξόφθαλμης σεξουαλικότητάς της, αλλά και του “προκλητικού” κοστουμιού της. Η συνειδητή ή ασυνείδητη σύνδεση που μπορεί να έκαναν οι αναγνώστες με το bondage, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η στολή της ήταν επηρεασμένη από την ερωτική pin up τέχνη, για την οποία ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως ο Marston.

Και ναι, καταλαβαίνω πως σου είναι δύσκολο να πιστέψεις πως μια γυναίκα που παίζει ξύλο ημίγυμνη και παράτησε τα πάντα για ένα γκόμενο δημιουργήθηκε ως φεμινιστικό πρότυπο. Υπήρχαν άλλωστε κι εκείνοι οι οποίοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο απλά για soft πορνό (θα ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Superman ήταν φασίστας και ο Batman κακώς “παίζει” με τόσα οπλα). Αλλά για να πούμε την αλήθεια, ο Steven ήταν θνητός και βλάκας, αν τον άφηνε μόνο του θα είχε σκοτωθεί από το πρώτο τεύχος.

 

Διάβασε ακόμα στο LadyLike:

Τι έχει σήμερα η τηλεόραση;

Πώς μεταφέρθηκε “Το κορίτσι που εξαφανίστηκε” από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη

Αυτά είναι τα καλύτερα άλμπουμ του φθινοπώρου