WATCHLIST

«Ο αδελφός μου»: Μια ταινία μικρού μήκους λέει την αλήθεια για τα ΑμεΑ

IMDB

Μέσα σε λίγα λεπτά ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το πόσο «φιλόξενες» είναι οι πόλεις για τα άτομα με αναπηρία.

«Ο αδελφός μου» συγκινεί

Το 2018 ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς Το Νησί, παρουσίασε μία ταινία μικρού μήκους τριών λεπτών με τίτλο «Ο αδελφός μου».

Στόχος να στηλιτεύσει την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια.

Η ταινία αποτελεί την «ακτινογραφία» της σκληρής, αλλά πραγματικής εικόνας της πόλης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Κυρίως, λόγω της συμπεριφοράς άλλων πολιτών που δεν σέβονται και περιφρονούν τα δικαιώματα ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Το βίντεο μπορεί να γυρίστηκε στα Χανιά, όμως τα ίδια προβλήματα συναντά κανείς σε πολλές πόλεις.

Η ταινία ξεκινά με ένα οργισμένο αγόρι που παραμονή Χριστουγέννων, προκαλεί το απόλυτο χάος με ένα σιδερένιο λοστό σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Στο μεσοδιάστημα, ξεδιπλώνεται η αληθινή ιστορία αυτής της οργισμένης αντίδρασης, με ένα νεαρό κορίτσι σε αναπηρικό καροτσάκι να αδυνατεί με τον συνοδό του να κινηθεί στην πόλη.

Η  πραγματική ιστορία

Ο αδελφός μου ήταν μια ιδέα της Αλεξάνδρας Μανουσάκη, η οποία βίωσε μαζί με την αδελφή της, μια παρόμοια εμπειρία στα Χανιά.

Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μετακόμισε στην Κρήτη από την Νέα Υόρκη με σκοπό να αναλάβει το οινοποιείο των γονιών της. Όταν βρέθηκε στα Χανιά, η αδελφή της, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, ήθελε να της δείξει την πόλη, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ:

«Έχοντας μεγαλώσει στις ΗΠΑ, ήξερα ότι εκεί υπάρχουν νόμοι, κανόνες και σεβασμός στα Άτομα με Αναπηρία. Φθάνοντας στα Χανιά κατάλαβα πόσο διαφορετικά και δύσκολα είναι τα πράγματα για τα ΑμεΑ έχοντας και την εμπειρία με την αδελφή μου. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να κάνω κάτι».

Σεβάσου τη ζωή

Αυτό το «κάτι» ήταν για την Αλεξάνδρα Μανουσάκη η δημιουργία της διαδικτυακής καμπάνιας #RespectLife (www.respectlife.gr).  Βασικός στόχος; Nα διαδώσει τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην προσπάθεια τους να κινηθούν στην πόλη.

Αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν ράμπες και θέσεις στάθμευσης αναπήρων. Επιχειρήσεις εστίασης που απλώνουν παντού τραπεζοκαθίσματα. Εμπορικές επιχειρήσεις τα εμπορεύματά τους.

Έτσι η Αλεξάνδρα, το Οινοποιείο Μανουσάκη, η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής (Pancretan Association of America (PAA)) και η Indigo View Productions ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Δημιουργήσαν μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ανάδειξη αυτού του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για την παραγωγή της ταινίας στράφηκαν στην κοινότητα μέσω crowd sourcing και η ανταπόκριση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Ο Αδελφός μου γυρίστηκε τελικά με τη συμμετοχή πάνω από 80 εθελοντών και τη στήριξη τοπικών καταστημάτων των Χανίων. Παίχτηκε σε φεστιβάλ όπως στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ένα μήνυμα που μας αφορά όλους

«Το μήνυμα που στέλνω προσωπικά είναι ότι ο κάθε ένας μπορεί να κάνει κάτι για να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Να τσεκάρουμε τον εαυτό μας. Να κάνουμε τα απλά, να τηρούμε τους νόμους. Να μην παρκάρουμε όπου βρούμε, να μην καταλαμβάνουμε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους κάνοντας δυσκολότερη την ζωή των ΑμεΑ», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ η κ. Μανουσάκη.

«Είναι μια ταινία που μας ζητάει να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες, να σκεφτόμαστε πέρα από τη δική μας ευκολία. Να μοιραζόμαστε την κοινότητα μας και τους δρόμους μας με ίσους όρους για όλους. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλάζοντας συνήθειες και δημιουργώντας καλύτερα πρότυπα. Αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μας αφορά όλους», σημειώνουν  από τη μεριά τους οι παραγωγοί.