ΦΑΓΗΤΟ

Ντάκος με μανιτάρια κρασάτα και ντομάτα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση και comfort food από ένα πακέτο με κριθαλοκούλουρα στο ντουλάπι της κουζίνας. Καταβρέχεις με λίγο νερό, τρίβεις ολόφρεσκη ντομάτα και φέτα και περιχύνεις με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη. Το αρχαίο μυστικό των Κρητικών, από την Μινωική εποχή, που τους επέτρεπε να παραμένουν χορτάτοι, θαλασσοπόροι γαρ, ακόμη και στο πιο μακρινό ταξίδι. Και το May-Day συστατικό της σύγχρονης Ελληνίδας, όταν δεν υπάρχει ψωμί στο σπίτι ή για να στήσει από το τίποτα έναν υπέροχο μεζέ.

 

Σαν το εκλεκτό πιάτο που στήσαμε στο πι και φι, μόνο με δύο υλικά, ντομάτα και μανιτάρια και στέρεη, λαχταριστή βάση κριθαλοκούλουρας Κρητών Άρτος. Τα λαχταριστά μανιτάρια, πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η βασίλισσα του καλοκαιριού ντομάτα, γεμάτη από το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο σβήνουν στο κρασί και αρωματίζονται με ελαιόλαδο και ρίγανη. Το αποτέλεσμα απλώνεται με μεγαλοπρέπεια στο παξιμάδι και το πιάτο είναι έτοιμο. Σκέτο έργο τέχνης.

 

Υλικά

  • 500γρ. καστανά μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, ρίγανη

 

Προετοιμασία

  1. Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει καλά. Σοτάρουμε τα μανιτάρια να πάρουν χρώμα για 3-4′ λεπτά. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  2. Σβήνουμε τα μανιτάρια με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες.
  3. Αφήνουμε το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μαραθούν οι ντομάτες.
  4. Σερβίρουμε πάνω σε κριθαροκουλούρα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο αν θέλουμε.

 

Tip: Μην πλένεις ποτέ τα μανιτάρια κάτω από τρεχούμενο νερό. Οι λαχταριστοί μύκητες είναι σαν σφουγγάρι, με αποτέλεσμα να τραβήξουν υγρασία που θα βγει στο τηγάνι και θα κάνει το καυτό λάδι να πιτσιλάει. Για τον ίδιο λόγο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βάζεις τα μανιτάρια στο σκεύος αφού κάψει καλά. Έτσι θα ξέρεις πως δεν θα τραβήξουν πολύ λάδι.

 

 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τέσσερις λαχταριστές συνταγές, μεταξύ αυτών και τον ντάκο με κρασάτα μανιτάρια και ντομάτες, με έμπνευση από την Κρήτη: