ΣΙΝΕΜΑ

Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2020 #επιΜένουνΣινεμά. Τα ανακουφιστικά νέα της ημέρας

Η άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκινά σιγά σιγά και σταδιακά θα περάσουμε στην κανονικότητα. Επανέρχονται οι μικρές επιχειρήσεις (επιτέλους και τα κομμωτήρια) και αργότερα θα ανοίξουν τα μαγαζιά εστίασης. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι θα περάσουμε το πρώτο καλοκαίρι χωρίς φεστιβάλ, συναυλίες, παραστάσεις και μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Το υποψιαζόμασταν ότι τα πράγματα θα φτάσουν εκεί γιατί πάνω από όλα η ασφάλεια και η προστασία μας, για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο. Αλλά αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ψυχολογία μας και καλούμαστε να περάσουμε ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι και ένα φθινόπωρο με αλλαγές. Ευτυχώς, πάντα υπάρχει φως στο τούνελ και μόλις προσγειώθηκαν μερικά καλά νέα. Και αφορούν στις Νύχτες Πρεμιέρας 2020.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2020 επιΜΕΝΟΥΝ Σινεμά

Οι Νύχτες Πρεμιέρα περιλαμβάνουν το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, κάνουν την πρωτεύουσα πιο ενδιαφέρουσα και μαζεύουν τους σινεφίλ όλης της χώρας στις αίθουσες. Μπορεί να χάσαμε τα φεστιβάλ των Καννών και όλου του κόσμου (λες και θα πηγαίναμε), αλλά ο αγαπημένος ελληνικός θεσμός θα δώσει δυναμικά το «παρών».

Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Λουκά Κατσίκα

«Όταν η πραγματικότητα χτυπά σκληρά την πόρτα, οι καιροί δεν ευνοούν τους ονειροπόλους. Όμως για μερικούς από εμάς (και στοιχηματίζω ότι είμαστε πολυπληθείς) δεν υπήρχε ποτέ άλλη επιλογή. Έτσι και τώρα. Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των κοινών μας αγωνιών και δυσκολιών, σε πείσμα των αντίξοων ημερών που ζούμε, ονειρευόμαστε ότι επιστρέφουμε στην πολύτιμη σταθερά μας, που δεν είναι άλλη από το σινεμά και τη συλλογική εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας. Αυτή τη σταθερά και αυτή την εμπειρία αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπιστούμε ως Φεστιβάλ, φέτος περισσότερο από ποτέ».

«Θα το κάνουμε ασφαλώς στον βαθμό που κάτι τέτοιο θα αποβεί εφικτό και με αυστηρή μας προτεραιότητα την ασφάλεια όλων. Θα είναι μια προσπάθεια φιλότιμη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή, όμως, είναι να ονειρευόμαστε και να συνεχίζουμε. Το χρωστάμε στους θεατές μας και σε εμάς τους ίδιους».

Τι θα γίνει με το Athens Open Air Film Festival 2020;

Το μεγάλο πολιτιστικό καλοκαιρινό δρώμενο δουλεύει έτσι ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Σκοπός είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς να χάσουμε υπέροχες κινηματογραφικές βραδιές. Μένουμε συντονισμένοι και περιμένουμε τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες του Athens Open Air Film Festival 2020.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2020

Είναι παράδοση να ξεκινάμε τη σεζόν με τις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας. Καινούριες αλλά και παλιές ταινίες φιλοξενούνται στις αίθουσες των αγαπημένων κινηματογράφων της πόλης και δίνουμε ραντεβού με φίλους για να μοιραστούμε σινεφίλ στιγμές. Οι φετινές ημερομηνίες του Φεστιβάλ είναι 23 Σεπτεμβρίου- 4 Οκτωβρίου 2020, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλά. Ωστόσο, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του κοινού, τηρώντας τους αντίστοιχους κανόνες.

Πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες

Είδαμε συναυλίες και θα δούμε φεστιβάλ στην ψηφιακή εκδοχή του, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι Νύχτες Πρεμιέρας όμως θα έχουν και αυτήν την επιλογή για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή φροντίζουν άτομα ευπαθών ομάδων. Θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα με ένα μέρος του φεστιβάλ, σε υψηλό επίπεδο ψηφιακής διάδρασης.

Αν χρειαστεί, θα γίνει εξ ολοκλήρου ψηφιακά

Ακολουθώντας το παράδειγμα των φεστιβάλ που θα γίνονται την Άνοιξη, οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι προετοιμασμένες για μία εξ ολοκλήρου διεξαγωγή μέσω της πλατφόρμας της. Δεν θα λείψουν οι δράσεις, συζητήσεις και η κλασική εισαγωγή από σκηνοθέτες και διάδραση με το κοινό.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.

«Μέχρι να ξανανταμώσουμε στις αγαπημένες μας κινηματογραφικές αίθουσες, υπαίθριες και μη, σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη»!