ΦΑΓΗΤΟ

Νηστίσιμη συνταγή με μελιτζάνες με καβούρι. Δεν έχεις ιδέα για τι νοστιμιά μιλάμε

Ποιος είπε πως τα σαρακοστιανά είναι βαρετά; Ποιος είπε πως οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ποιος είναι αυτός, να έρθει να τα πει μπροστά μου όσο εγώ (ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης, δηλαδή) ετοιμάζει μελιτζάνες με καβούρι και ντοματίνια και μοσχοβολάει ο τόπος.

Μη βάζεις όρια στη γεύση. Να είσαι ανοιχτή σε δοκιμές. Αυτή η συνταγή θα μπει στο top5 των σαρακοστιανών συνταγών. Είναι εύκολη ως προς την εκτέλεση, απαιτεί λίγα υλικά που έχεις κατά πάσα πιθανότητα στην κουζίνα σου (βγάζω το καβούρι εκτός) και η προετοιμασία δεν είναι χρονοβόρα καθώς το πιο μπελαλίδικο κομμάτι είναι αυτό του χαράγματος της μελιτζάνας.

 

Πέρα από τα υλικά της συνταγής στον πάγκο της κουζίνας δεσπόζουν και δύο μπουκάλια ούζο ΜΙΝΙ. Δεν υπάρχει κάτι πιο ταιριαστό για να συνοδεύσει το φαγητό σου. Γεμίζεις με ούζο τα ποτήρια, προσθέτεις νερό και στο τέλος βάζεις κι ένα παγάκι. Με αυτή τη σειρά θα το κάνεις ώστε μην κρυσταλλώσουν τα έλαια του γλυκάνισου.

 

Η συνταγή θα σου θυμίσει τις μυρωδιές στο σπίτι της γιαγιάς σου, όταν πήγαινες διακοπές και ξεχνούσες να γυρίσεις. Τότε, που σε περίμενε να γυρίσεις το μεσημέρι για να σε σερβίρει. Τότε, που ήθελε να σε περιποιηθεί και σου έφτιαχνε το φαγητό που ζητούσες από την προηγούμενη. Μνήμες, γεύσεις και μυρωδιές. Τι άλλο να ζητήσεις;

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

4 μελιτζάνες φλάσκες

200 γρ. ντοματίνια

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

4 καβούρια καθαρισμένα

χυμός από 1 λεμόνι

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

φρέσκια ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Χαράζουμε στη μια πλευρά σε σχήμα V για να δημιουργήσουμε εσοχή για γέμισμα.

Προσθέτουμε κρεμμύδι, ντοματίνια και σκόρδο στην εσοχή. Στη συνέχεια βάζουμε αλάτι και πιπέρι και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 40′. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα ένα καβούρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20′.

 

Σερβίρουμε όσο οι μελιτζάνες είναι ακόμα ζεστές, γαρνίροντας με ελαιόλαδο και φρέσκια ρίγανη.

Μία γεύση πολύ ιδιαίτερη. Μία συνταγή που θα κάνει πάταγο άμα τη εμφανίσει. Για χρόνια θα λένε πως είναι μία από τις σπεσιαλιτέ σου και για χρόνια θα χαμογελάς με νόημα σηκώνοντας το ποτήρι με το ούζο για να ευχαριστήσεις. Πιες στην υγειά μας. Μία δοκιμή θα σε πείσει. Εμείς, μιλάμε με αποδείξεις. Άδειασαν τα πιάτα.

Και πριν σε αφήσω θα σε μάθω να φτιάχνεις GreekGroni με βάση το ούζο ΜΙΝΙ.

GreekGroni

 

50ml ούζο

50ml χυμό μανταρίνι, φυσικό

20ml χυμό λεμόνι, φυσικό

70ml νερό

30γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Φρέσκα φύλλα βασιλικού

Λεπτές φέτες αγγούρι

Πάγο

Χοντρό αλάτι

Σε βαθύ ποτήρι βάζουμε πρώτα το ούζο, στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό φρούτων και το νερό. Τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό, λίγο χοντρό αλάτι, το αγγούρι και τον πάγο

 

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο www.minisarakosti.gr.