TRAVEL

National Geographic: Τα 4 ελληνικά νησιά που προτείνει για διακοπές, εάν είσαι fan των καταδύσεων

Unsplash

Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε νησιά για τις καλοκαιρινές μας διακοπές με βασικό γνώμονα τις παραλίες, τις επιλογές διασκέδασης και φυσικά τη φυσική ομορφιά του εκάστοτε νησίου. Η τελευταία είναι μάλλον και αυτή που μας πείθει, τελικά, να κλείσουμε τα εισιτήρια. Ανάμεσά μας, βέβαια, υπάρχουν και οι water sports lovers, των οποίων η λατρεία για τα θαλάσσια σπορ, έχει απόλυτη προτεραιότητα όταν πρόκειται να επιλέξουν νησί για τις διακοπές της καλοκαιρινής σεζόν.

«Τα ηλιόλουστα, κρυστάλλινα νερά που περιβάλλουν την ηπειρωτική Ελλάδα και πολλά νησιά φιλοξενούν είναι το σπίτι πολλών θαλάσσιων ειδών, ανάμεσά τους οι φώκιες, οι χελώνες και οι σμέρνες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ευκαιρία να κολυμπήσεις ανάμεσα στα ερείπια των πόλεων που βρίσκονται εδώ και χιλιάδες χρόνια κάτω από το νερό και τα αρχαία ναυάγια – είναι ο λόγοι που η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα κάθε δύτη», αναφέρεται στο δημοσίευμα του National Geographic και παρακάτω μαθαίνεις για τους must καταδυτικούς προορισμούς που προτείνει η ομάδα του, είτε είσαι αρχάριος, είτε είσαι έμπειρος στις καταδύσεις.

Γιατί, ωραία η αμμουδιά στις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, αλλά μία βουτιά στον βυθό τους θα σε πείσει για τον υδάτινο πλούτο της χώρας μας. Ετοιμάσου να ανακαλύψεις τον τεράστιο υποθαλάσσιο θησαυρό τεσσάρων ελληνικών νησιών και μίας παραθαλάσσιας περιοχής-έκπληξη.

Ζάκυνθος, ο υποβρύχιος παράδεισος των δυτών στο Ιόνιο

Εάν πρόκειται να επισκεφθείς τα νησιά του Ιονίου φέτος το καλοκαίρι, βάλε ψηλά στη λίστα σου τη Ζάκυνθο. Η παραλία του Γέρακα με τα τιρκουάζ νερά, είναι εκεί όπου οι απειλούμενες χελώνες caretta caretta έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής (Μάιος έως Οκτώβριος) και προσφέρεται για καταδύσεις. Η παραλία αποτελεί μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, το οποίο καλύπτει τον κόλπο του Λαγανά και εκτείνεται ως τις Στροφάδες. Πρόκειται για 2 μικρά νησάκια 50 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Στην ακτή που βρέχει το χωριό Κερί θα βρεις τουλάχιστον 12 καταδυτικές τοποθεσίες. Στη λίμνη Κεριού θα ανακαλύψεις σπηλιές και θα δεις γαρίδες, χταπόδια και αστακούς να κρύβονται στις εσοχές των σκοτεινών βράχων. Αν έχεις τύχη, θα κολυμπήσεις πλάι σε χελώνες Caretta caretta ή φώκιες Monachus Monachus.

νησιά Unsplash

Το Μαραθονήσι που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Κεριού έχει κρυστάλλινα νερά που το καθιστούν ιδανικό νησάκι για καταδύσεις, αλλά και για κολύμβηση με αναπνευστήρα. Η επιλογή δική σου.

Αλόννησος, από τα must νησιά των Σποράδων για τη καταδυτική βουτιά σου

Δικαίως το καταπράσινο νησί των Σποράδων θεωρείται ο κορυφαίος καταδυτικός προορισμός στη Μεσόγειο. Ο βυθός του νησιού είναι ο ορισμός του υποβρύχιου παράδεισου, ενώ τα τιρκουάζ νερά της προτιμά η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Στο νησί εδρεύει το μεγαλύτερο, προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης και ανήκει στον βιότοπο Natura. Η συνολική έκατσή του καταλαμβάνει 2.220 τετρ. χιλιόμετρα γύρω από την Αλόννησο, τα 29 γειτονικά νησιά και τις βραχονησίδες. Ανακηρύχθηκε εθνικό, θαλάσσιο πάρκο το 1992 και φιλοξενεί μια αποικία με περίπου 60 απειλούμενες μεσογειακές φώκιες και 3 είδη δελφινιών.

Στην Αλόννησο, επίσης, βρίσκεται το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας και το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου, το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου που ιδρύθηκε το 2020 προσφέρει μία μοναδική εμπειρία. Το μουσείο περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής. Το ναυάγιο, γνωστό και ως ο Παρθενώνας των ναυαγίων, χρονολογείται μεταξύ των ετών 425 με 420 π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1985 από τον ψαρά, Δημήτρη Μαυρίκη, σε βάθος 25 μέτρων στα ανοιχτά της ακτής της νήσου Περιστέρας. Πλέον είναι κανονικά επισκέψιμο κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν.

Άλλες δημοφιλείς τοποθεσίες καταδύσεων περιλαμβάνουν τη Μπλε Σπηλιά, στο οποίο μπορείς να κολυμπήσεις δίπλα σε κοράλλια, σφουγγάρια, γυμνοβράγχια, σκορπίνες και σφυρίδες.

Αμοργός: Ανάμεσα στα νησιά που θα ζήσεις μία από τις καλύτερες, εμπειρίες κατάδυσης

Η Αμοργός που αποτέλεσε τον τόπο των γυρισμάτων της cult ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη Luc Besson του 1988, The Big Blue, βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά που θα σου χαρίσουν τον ενθουσιασμό της ελεύθερης κατάδυσης στις Κυκλάδες. Τα κέντρα καταδύσεων που υπάρχουν στα 2 λιμάνια του νησιού (Κατάπολα και Αιγιάλη) θα σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις τις αμοργιανές θάλασσες που είναι γεμάτες από υφάλους, ναυάγια και θαλάσσια ζωή. Η ορατότητα των κρυστάλλινων νερό τους, θα σε ανταμείψει.

Ένα από τα καλύτερα σημεία καταδύσεων βρίσκεται, επίσης, στην παραλία του Αγίου Παύλου. Εκεί υπάρχει το «μαργαριτάρι» των καταδύσεων που δεν είναι άλλο από το Σπήλαιο της Νικουριάς. Ένα ανοιχτό σπήλαιο «διακοσμημένο» με σφουγγάρια σε μοβ, κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις και κοράλλια. Το σπήλαιο αποτελεί βιότοπο για σπειροειδή σκουλήκια και μικρο-θαλάσσια ζωή.

Σε μόλις 1 ώρα από την Αμοργό με καραβάκι, θα βρεθείς στο νησάκι Κίναρος με τη μοναδική μόνιμη κάτοικό του, την κυρά Ρηνιώ. Εκεί θα ανακαλύψεις το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Manina 3 που βυθίστηκε τον Μάρτιο του 1981. Η κορυφή του πλοίου είναι ορατή πάνω από το νερό και το πάνω κατάστρωμα έχει μέγιστο βάθος 15μέτρα. Πλέον, το βυθισμένο πλοίο έχει μετατραπεί σε τεχνητό ύφαλο που φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών, σφουγγάρια και κοράλλια.

Στις Αλυκές της Θάσου θα εξερευνήσεις ένα λατομείο 2.500 ετών

Σε απόσταση 6 μιλίων από την πόλη της Καβάλας, βρίσκεται ένα από τα πιο πράσινα, ελληνικά νησιά. Η Θάσος με το παρατσούκλι το Σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου, είναι στην κυριολεξία ένας φυσικός παράδεισος. Στην αρχαιότητα, αυτό το νησί ευημερούσε χάρη στη φυσική αφθονία λευκού μαρμάρου και χρυσού. Η ακτή της παραλίας Μάρμαρο (ή αλλιώς σαλιάρα) αποτελείται από αναρίθμητα, μικροσκοπικά, λευκά θραύσματα μαρμάρου, τα οποία έχουν δημιουργήσει ψιλή άμμο. Περιμετρικά της νοτιοανατολικής ακτής, θα βρεις τον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής, όπου για αιώνες γινόταν εξόρυξη μαρμάρου. Μέρος αυτού του λατομείου που μετρά 2.500 χρόνια ύπαρξης, είναι βυθισμένο κάτω από τη θάλασσα δημιουργώντας μια μοναδική, υποβρύχια εμπειρία.

Η παραλία Άγιος Αντώνιος στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, είναι ιδανική τοποθεσία για κολύμπι και κατάδυση για τους αρχάριους δύτες. Για τους πιο έμπειρους δύτες, η Γκιόλα της Θάσου, εκεί όπου κρύφτηκαν υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ανάμεσα στα must καταδυτικα spots του νησιού. Η Γκιόλα που μοιάζει με φυσική πισίνα περιβάλλεται από βράχια δημιουργώντας το Δάκρυ της Αφροδίτης. Πλέον, αποτελεί ενδιαίτημα για σκορπιούς (ψάρι της Μεσογείου), ανεμώνες και θαλάσσιες χελώνες.

Και μία worthy περιοχή στην Πελοπόννησο. Εκεί που θα ανακαλύψεις μία βυθισμένη πόλη

Ωραία και τα νησιά, αλλά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Παυλοπέτρι, την πανάρχαια βυθισμένη πολιτεία της Λακωνίας. Στα ρηχά νερά του κόλπου των Βατίκων, λοιπόν, δεσπόζουν τα ερείπια της βυθισμένης πόλης Παυλοπέτρι, ηλικίας 5.000 ετών. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη, αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Η αρχαία, βυθισμένη πόλη είναι καλύτερα προσβάσιμη από τις παραλίες της Πούντας στη νότια Πελοπόννησο.

Οι ψυχαγωγικές καταδύσεις απαγορεύονται στο Παυλοπέτρι. Επομένως ο μόνος τρόπος για να δεις την προστατευόμενη από την UNESCO τοποθεσία είναι η κολύμβηση με αναπνευστήρα. Αν και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου για να καταλάβεις τη διάταξη της πόλης από τα υποβρύχια απομεινάρια, το Παυλοπέτρι, το οποίο άκμασε για περίπου 2.000 χρόνια πριν κατακτηθεί από τη θάλασσα, αντιπροσωπεύει μια από τις πρώτες οργανωμένες, ευρωπαϊκές πόλεις με γειτονιές και εμπορικά κέντρα σε διάφορα σημεία.