ΤΑΙΝΙΕΣ

My Year Of Dicks: Η ταινία για το παραμύθι της παρθενιάς που διεκδικεί Όσκαρ

Vimeo

Κάθε χρόνο, στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ, υπάρχει μια στιγμή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καταφέρνει να ξεχωρίσει. Και οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ 2023, με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Allison Williams και Riz Ahmed, είχαν σίγουρα μια τέτοια στιγμή. Αφορμή; Ο τίτλος μιας ταινίας.

«My Year of Dicks», είπε ο Ahmed, ανακοινώνοντας τους υποψηφίους για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Στη συνέχεια χαμογέλασε και η αμήχανη παύση του, προκάλεσε γέλια από στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα Τύπου. Τα χαμόγελα έγιναν γέλια, όταν ο Ahmed συνεχίζοντας διάβασε τον επόμενο υποψήφιο στην ίδια κατηγορία,  με τον εκκεντρικό τίτλο An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It. Μετά από μια σύντομη παύση, η Williams εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή, χαριτολογώντας:  «Κανένα σχόλιο».

H 25λεπτη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, με τον γλαφυρό τίτλο, έκανε την Sara Gunnarsdóttir, την πρώτη Ισλανδή γυναίκα σκηνοθέτιδα, που κερδίζει μια υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ. Αυτή είναι επίσης η πρώτη υποψηφιότητα Όσκαρ και για την συγγραφέα και σεναριογράφο Pamela Ribon, η οποία έρχεται με περγαμηνές από την Disney, με τίτλους όπως Moana και Ralph Breaks the Internet. Το My Year of Dicks, είναι βασισμένο στα απομνημονεύματα της Ribon, με τίτλο Notes to Boys (And Other Things I Shouldn’t Share in Public) και είναι εμπνευσμένο από τις προσωπικές της εμπειρίες ενηλικίωσης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Δομημένη σε πέντε κεφάλαια, που διαδραματίζονται σε είδη που κυμαίνονται από παραμύθι για βρικόλακες έως ταινίες τρόμου, η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα 15χρονο κορίτσι που ονομάζεται Pam, το οποίο προσπαθεί να χάσει την παρθενιά του, αναζητώντας τον «Τhe one» σε μια μικρή πόλη στο Τέξας. Η Ribon, παραθέτει τις πραγματικές της επιστολές και χρησιμοποιεί βίντεο του εφηβικού της εαυτού.

Εν μέσω σχολίων σχετικά με τα φαβορί και τις εκπλήξεις των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ, ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας My Year of Dicks στο Twitter μοιράστηκε το εξής μήνυμα:

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες για την υποψηφιότητα και για αυτήν την ευκαιρία να μοιραστούμε μια τόσο δύσκολη προσωπική ιστορία, ένα εφηβικό θαύμα με παγκόσμιο κοινό. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε».

Σε επόμενο tweet του λογαριασμού διαβάζουμε:

«Αν η ανακοίνωσή του τίτλου της ταινίας μας, μπορεί να χαρίσει τόσα χαμόγελα (Ευχαριστούμε, Riz και Allison!), ανυπομονούμε να δούμε τι θα συμβεί όταν δείτε την ταινία».

Για να το διαπιστώσεις η ίδια μπορείς να παρακολουθήσεις το My Year of Dicks πριν από τα Όσκαρ 2023, την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο παρακάτω βίντεο: