ΣΥΝΤΑΓΗ

Μπίρα: Μην την πιείτε… φάτε τη!

Στη Νέα τη Φιλαδέλφεια υπάρχει μία πολύ ωραία μπιραρία, που είναι αδύνατον να μην την έχεις ακουστά ακόμη και αν δεν έχεις πάει. Εν Αιθρία λέγεται, μάλιστα. Έχει πολύ χρώμα, δροσούλα που χρειάζεται τώρα το καλοκαίρι, νόστιμο φαγητό (και πρωινό με 3 ευρώ παρακαλώ) και μεγάλη ποικιλία από μπίρες. Για την ακρίβεια περισσότερες από 100 draft και συσκευασμένες.

Και τώρα που λέμε για μπίρες, θα σου πω ένα μυστικό. Ναι σε εσένα που δεν το έχεις πολύ με την μαγειρική. Και σε σένα που το έχεις και θες να εμπλουτίσεις λίγο το ρεπερτόριό σου. Την μπίρα δεν μπορείς μόνο να την πιεις (ή να λουστείς με αυτή, που αυτό κάπου το έχεις ξανακούσει δεν μπορεί), μπορείς και να την φας. Οξύμωρο, αλλά ναι.

 

Ο σεφ του Εν Αιθρία Άγγελος Αρβανίτης αποκάλυψε στο LadyLike τις πιο τέλειες συνταγές με μπίρα. Και μας έδωσε και μπόνους μερικά μαγειρικά μπιροtips.

Γενικά τώρα που οι καιροί είναι κάπως δύσκολοι, η φαντασία πρέπει να δουλεύει περισσότερο και η έμπνευση να έρχεται από το πιο απλά πράγματα. Την επόμενη φορά που θα σου έχουν ξεμείνει μερικά κουτάκια στο ψυγείο λοιπόν, χρησιμοποίησε τα για να φτιάξεις τα πιο μεθυστικά πιάτα έβερ.

Tips για μαγειρική με μπίρα:

* Με κόκκινο κρέας είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείται καπνιστή ή μαύρη μπίρα ενώ αν μαγειρεύουμε κιμά ή λουκάνικα είναι πάντα καλύτερη η ξανθιά μπίρα καθώς έχει μία πιο ουδέτερη γεύση.

* Όταν μαγειρεύουμε μπίρα σε σάλτσα είναι καλό να μην την αφήνουμε να βράσει πολύ καθώς μπορεί να πικρίζει.

* Όποιο κρέας κι αν μαριναριστεί σε μπίρα είναι πιο εύπεπτο.

* Η μπίρα έχει την ιδιότητα να «σπάει» τις ίνες και να μαλακώνει το χοιρινό όταν μαρινάρεται μέσα σε αυτή.

* Για να υπολογίσουμε τις επιπλέον θερμίδες στο φαγητό αρκεί να δούμε τις θερμίδες που έχει η μπίρα. Πάντα οι μοναστηριακές μπίρες έχουν τις περισσότερες.

Tempura με μπίρα

* 500 ml ξανθιά μπίρα

* 1 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη

* 500 γρ. αλεύρι καλαμποκιού

* 100 γρ. για όλες τις χρήσεις

* 1 κουτ. της σούπας soya sauce

Προσθέτουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το αλάτι. Αφού ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το αλάτι μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Tip: Τηγανίζοντας κάτι με το κουρκούτι αυτό πετυχαίνουμε εξαιρετική κρούστα, άψογη υφή και τρομερή γεύση. Προτείνεται με ολόκληρες γαρίδες ή φιλετάκια κοτόπουλου

Σιρόπι μπίρας

* 500 ml ξανθιά μπίρα

* 500 γρ. ζάχαρη

* Μισό πορτοκάλι

* 1 φύλλο δάφνης

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να δένει σα σιρόπι γλυκού.

Tip: Μπορεί να συνοδέψει μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας είτε φούρνου είτε τηγανητό. Ακόμα και κοτόπουλο επίσης αν προστεθεί σε ένα κέικ με φρούτα ανοίγει νέους γευστικούς ορίζοντες! Δοκιμάστε το!

 

Ψωμί με μπίρα

* 1 κουτάκι μπίρα 330 ml

* 1 πρέζα αλάτι

* 1 πρέζα ζάχαρη

* 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Έπειτα πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.

Tip: Μέσα στο ζυμάρι μπορούμε να προσθέσουμε υλικά της αρεσκείας μας (π.χ. τομάτα λιαστή, θυμάρι, ελιές κ.λπ.)

Χοιρινό κότσι με μπίρα Weiss

Παίρνουμε το χοιρινό κότσι με την πέτσα του. Το σοτάρουμε καλά σε ένα τηγάνι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Έπειτα το βάζουμε σε ένα ταψί. Το πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κρεμμύδια ξερά κι αρκετό λάδι. Ανακατεύουμε καλά να απορροφήσει το κότσι τα μυρωδικά. Έπειτα περιχύνουμε με περίπου 1 λίτρο μπίρα και συμπληρώνουμε λίγο νερό ώστε να φτάσει το υγρό στην μέση του κρέατος. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 με 2 ½ ώρες περίπου.

Μπιροτηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο

Κόβουμε ροδέλες 2 λουκάνικα και τα σοτάρουμε ελαφρά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2-3 κλωναράκια θυμάρι. Έπειτα σβήνουμε με ένα ποτήρι του κρασιού ξανθιά μπίρα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Προαιρετικά προσθέτουμε και μία πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη.

Αρνίσιο παιδάκι με κρούστα μυρωδικών και καπνιστή μπίρα

* 1 κιλό παϊδάκι αρνίσιο

Τοποθετούμε το κρέας σε 1 λίτρο καπνιστή μπίρα και το αφήνουμε εκεί περίπου 8 ώρες. Έπειτα το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί και με ένα πινέλο το αλείφουμε ελαφρά με λίγο μουστάρδα. Έχουμε ψιλοκόψει φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα) και πασπαλίζουμε ώστε να κολλήσει όσο περισσότερο γίνεται στην επιφάνεια του κρέατος και ψήνουμε στο φούρνο. Εάν είναι κομμένο παϊδάκι θα πάρει περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Προτείνεται με την περίφημη γερμανική Schlenkerla smokebber για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Tip: Η ποσότητα της μπίρας σε βάρος θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με το βάρος του κρέατος

Χοιρινό με ψαρονέφρι και μαύρη μπίρα

Κόβουμε το ψαρονέφρι (300 γρ.) σε λεπτά κομμάτια μακρόστενα. Έχουμε ζεστάνει ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Βάζουμε το κρέας μέσα ώστε να σοταριστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Κάθε φορά που θα γυρνάμε το κρέας θα προσέχουμε να μην μας αρπάξει. Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο τηγάνι και προαιρετικά λίγο σκόρδο. Αφού σοταριστούν όλα μαζί σβήνουμε με περίπου 150 ml μαύρη μπίρα. Προσοχή: Να υπάρξει απόσταση από τη φωτιά όταν ρίχνουμε την μπίρα. Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγο νερό ώστε να αυξηθεί το υγρό για να βράσει το κρέας. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το κρέας και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Στο τηγάνι με την μπίρα προσθέτουμε λίγο εστραγκόν να αρωματιστεί. Στο τέλος προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας θυμαρίσιο μέλι και συνεχίζουμε τη βράση μέχρι να γίνει η σάλτσα σαν καραμέλα. Περιχύνουμε από πάνω το κρέας κι αν θέλουμε σερβίρουμε με ένα μαλακό τυρί.

 

*Εν Αιθρία, Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582751, www.enaithria.com