LIFE
SPONSORED

Μήπως η ακράτεια δεν θα έπρεπε να είναι πια ταμπού;

Η ακράτεια και το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης εντοπίζονται ολοένα και συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες, όμως πλέον υπάρχει τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα στην καθημερινότητά τους επειδή αιφνίδια αισθάνονται την ανάγκη ούρησης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πάσχουν από κάποια νόσο αλλά αντιμετωπίζουν θέμα ακράτειας ή έχουν το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης. Η ανασφάλεια που προκαλούν οι περιπτώσεις αυτές, επηρεάζει ιδιαίτερα την καθημερινότητά τους και λειτουργεί αποτρεπτικά από δραστηριότητες, όμως πλέον η επιστήμη διαθέτει λύσεις, αρκεί βέβαια ο καθένας μας να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό. Πλέον η ακράτεια δεν πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού.

Τα τελευταία χρόνια τόσο η ακράτεια όσο και το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες, λόγω της καθιστικής ζωής και των πολλών ωρών εργασίας. Μάλιστα εκτιμάται ότι πάνω από το 15,6% των ανδρών και το 17,4% των γυναικών, άνω των 40 ετών, έχουν υπερλειτουργική κύστη (Πηγή.: Milson I et al, BJU International (2001) 87, 760-766). Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημα στον γιατρό, λόγω ντροπής αλλά κυρίως λόγω εσφαλμένης άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία.

Τι είναι η ακράτεια ούρων

Σύμφωνα με τον επίσημο επιστημονικό ορισμό, ως ακράτεια ούρων θεωρείται η ακουσία και απρόσμενη απώλεια (διαρροή) ούρων από την ουρήθρα. Αποτελεί μια σημαντική διαταραχή της λειτουργίας της ούρησης με δυνητικά σοβαρές ψυχοσωματικές και κοινωνικό – οικονομικές επιπτώσεις για όσους έχουν θέμα ακράτειας, καθώς και σημαντικού βαθμού επιβάρυνση του οικείου τους περιβάλλοντος.

Η ακράτεια δεν αποτελεί νόσο αλλά, μεταξύ άλλων (συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση), θεωρείται το σοβαρότερο σύμπτωμα δυσλειτουργίας της κύστεο-ουρηθρικής μονάδας. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις για την ατομική υγεία, την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής, μικρό μόνο ποσοστό πασχόντων αναφέρουν το πρόβλημα αρμοδίως και αναζητούν ιατρική βοήθεια με συνέπεια, την πλημμελή αντιμετώπιση του.

Οι τύποι ακράτειας

Κατά την προσπάθεια: Όταν βήχουμε, γελάσουμε ή φτερνιστούμε ή ακόμα όταν κάνουμε μία προσπάθεια να σηκωθούμε από το κρεβάτι μπορεί να υπάρξει απώλεια ούρων επειδή ο σφιγκτήρας της ουρήθρας δεν λειτουργεί σωστά ή δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή. Η ακράτεια αυτού του τύπου αφορά την πλειονότητα των περιπτώσεων. Στον άνδρα, η ακράτεια από προσπάθεια συνδέεται κατά κύριο λόγο με επεμβάσεις στον προστάτη.

Επιτακτικού τύπου: Αυτού του τύπου η ακράτεια συνοδεύεται με επιτακτικότατα. Είναι δηλαδή η ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, η οποία δεν μπορεί να ανασταλεί, και οφείλεται στην υπερλειτουργία της κύστης. Άλλωστε η Επιτακτικού Τύπου Ακράτεια αποτελεί μέρος του συνδρόμου της υπερλειτουργικής κύστης. Αυτό το είδος ακράτειας παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 55-60 ετών.

Μεικτού τύπου: Εδώ συνυπάρχουν ταυτόχρονα Ακράτεια κατά την Προσπάθεια αλλά και Επιτακτικού Τύπου Ακράτεια.

Σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης, χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότατα (ξαφνική επιθυμία για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί) και τη συχνουρία, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), βάσει μιας πληθυσμιακής μελέτης σε δείγμα 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. (Πηγή.: Milson I et al, BJU International (2001) 87, 760-766).

Μιλήστε με έναν ειδικό σήμερα κιόλας

Η διάγνωση γίνεται από τον Ουρολόγο με γνώμονα το ιστορικό, τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων και ημερολογίων κύστης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν διερευνηθεί και αποκλειστεί άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ίδια συμπτωματολογία (λιθίαση κύστης, ουρολοίμωξη, ουροθηλιακός καρκίνος, νευρογενής κύστη κ.ά.).Στους άνδρες χρειάζεται να συνεκτιμηθούν τα συμπτώματα σχετιζόμενα με Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για όλες αυτές τις εξελίξεις αλλά και της τόνωσης της αυτοπεποίθησης ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια και προσωπική συστολή ώστε κάποιος που αντιμετωπίζει ακράτεια να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, η ΕΟΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Astellas προχωρά σε μία πρωτότυπη καμπάνια.

Η καμπάνια με τίτλο «Δεν κρατιέμαι» και hashtag #denkratiemai γίνεται από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία και την εταιρεία Astellas με στόχο να επικοινωνήσει στο κοινό ότι τα θέματα που δημιουργούνται από τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σωστή διάγνωση από έναν γιατρό που εξειδικεύεται σε αυτό, δηλαδή έναν ουρολόγο. Όπως σημειώσαμε υπάρχουν πολλοί τύποι ακράτειας που κάποιες είναι απολύτως αντιμετωπίσιμες. Το «πρόβλημα» εντοπίζεται στο γεγονός ότι η οποιουδήποτε τύπου ακράτεια θεωρείται κοινώς «ταμπού» για το οποίο και άνδρες και γυναίκες δεν τολμούν να μιλήσουν και βρίσκουν προσωρινές λύσεις, καταφεύγοντας σε πάνες ενηλίκων, κλπ.

Για αυτό για 2η συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και παρότρυνσής του να αναζητήσει τη σωστή βοήθεια μέσω επίσκεψης στον ειδικό ιατρό (Ουρολόγο), με στόχο να λάβει την απαραίτητη βοήθεια αλλά και την τεκμηριωμένη γνώση γύρω από το θέμα.

Όλη η καμπάνια στηρίζεται στη λογική του «δεν κρατιέμαι» να «ξαναζήσω», «δεν κρατιέμαι να ξαναβγώ στη ζωή» να κάνω τα πράγματα που έκανα και αγαπώ χωρίς να φοβάμαι μήπως η ακράτεια με κρατάει πίσω ακόμα και από καθημερινές δραστηριότητες.

Η καμπάνια λαμβάνει χώρα με αφορμή και την World Continence Week (WCW), η οποία αποτελεί την ετησία επιστημονική – ενημερωτική εκδήλωση που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της International Continence Society (ICS) από τον Ιούνιο του 2009 και περιλαμβάνει δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού, σε θέματα σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η WCW επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτές τις συνθήκες και να δώσει στους πάσχοντες την εμπιστοσύνη για να ζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Μπείτε τώρα στο denkratiemai.gr και ενημερωθείτε για τα πάντα γύρω από το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης.

Μια πρωτοβουλία της Astellas με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΟΕ | Copyright 2021

Σημείωση: Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.