DECO

Minimal βρεφικό δωμάτιο; Η Νάνσυ Σπάθη (aka @nansoumou) σου έχει την καλύτερη πρόταση

www.instagram.com/nansoumou

Το βρεφικό δωμάτιο είναι μία από τις πιο όμορφες διαδικασίες για την μέλλουσα ή νέα μαμά. Εγώ τουλάχιστον την απόλαυση, αν και άργησα να καταπιαστώ με αυτό το κομμάτι. Ακόμα είναι in progress το nursery του δικού μου μωρού, γι’ αυτό δεν έχω σταματήσει να χαζεύω όμορφα βρεφικά δωμάτια. Βασική πηγή έμπνευσης είναι το Instagram και η αφορμή γι’ αυτό εδώ το post επίσης. Σου μιλώ για το nursery που δημιούργησε η Νάνσυ Σπάθη (aka @nansoumou) για το δικό της μωρό και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ειδικά αν σου αρέσει η minimal αισθητική και ακολουθείς πλέον το σκανδιναβική διακοσμητική τάση, τότε σίγουρα θα τα μελετήσεις. Έτσι έκανα κι εγώ και δεν έμεινα μόνο στην απλή παρατήρηση των φωτογραφιών. Μίλησα με την Νάνσυ για να εκμαιεύσω χρήσιμες πληροφορίες που θα μοιραστώ μαζί σου ευθύς αμέσως.

Εντυπωσιακά απλό, αψεγάδιαστον σχεδόν και φωτεινό, το nursery που δημιουργήσε η Νάνσυ Σπάθη για τον μικρό της είναι ξεκάθαρα η άλλη όψη του κλασικού γαλάζιου δωματίου που επιλέγεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Κινείται σε ασπρόμαυρες και γκρι αποχρώσεις. Ούσα σύζυγος αρχιτέκτονα, σίγουρα θα είχε μία πολύ καλή καθοδήγηση για να φτάσει σε ένα άρτιο αποτέλεσμα αν και όπως μου είπε «Δεν ξέραμε τι ακριβώς θέλουμε αλλά με σιγουριά ξέραμε τι δε θέλαμε και αυτό ήταν τα κλασικά μπλε ή ροζ αντίστοιχα, παιδικά δωμάτια.» Ποια ήταν λοιπόν η πηγή έμπνευσής τους; Όλο το υπόλοιπο σπίτι, αφού το nursery προέκυψε από την γενικότερη αισθητική του ζευγαριού, η οποία αποτυπώνεται και στα άλλα δωμάτια.

Το βρεφικό δωμάτιο και το υπόλοιπο σπίτι βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία διακοσμητικά. Κι αν αναρωτιέσαι πόσο καλό είναι αυτό για το μωρό και την ψυχολογία του, τότε να σημειώσω ότι η Νάνσυ μου το ξεκαθάρισε: «Για να μην παρεξηγηθούμε, όλα του τα παιχνίδια και αντικείμενα έχουν παρα πολύ χρώμα. Η βαριά επίπλωση κινείται σε ήπιους τόνους του λευκού, γκρι, μαύρου».

Αισθητική και λειτουργικότητα

Η αισθητική μπορεί να ταιριάξει με την λειτουργικότητα. Εκτός από όμορφο, το βρεφικό δωμάτιο, σύμφωνα με την Νάνσυ πρέπει να είναι «λειτουργικό και άνετο, φωτεινό και όσο πιο ήρεμο για τον μικρούλη μας». Και μάλλον τα κατάφερε. Η ίδια πιστεύει ότι το δωμάτιο του μωρού επηρεάζει την ψυχολογία των γονιών, η οποία αντικατοπτρίζεται απόλυτα στο ίδιο. «Θέλαμε να αισθανόμαστε εμεις ήρεμα και οικεία, ώστε να το νιώσει κατ’ επέκταση και ο μικρούλης μας» μου είπε και σκέφτομαι ότι αυτή είναι μία πολύ λογική σκέψη που πολλές ίσως δεν έχουμε κάνει. Είναι αυτή η γλυκιά παράνοια, να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον για το μωρό σου που τελικά φτάνει σε υπερβολές. Συχνά, ίσως να ξεφέυγεις κι από τα δικά σου δεδομένα αισθητικά, από την λαχτάρα σου να κάνεις το καλύτερο. Μήπως όμως, ο συλλογισμός της είναι η καλύτερη συμβουλή για να στήσεις το ιδανικό nursery;

Τέλος, να σημειώσω κάτι που ίσως σε βοηθήσει πολύ όσον αφορά στο τι πραγματικά χρειάζεται ένα βρεφικό δωμάτιο. Εκτός από τα βασικά (κούνια, αλαξιέρα κλπ), τα υπόλοιπα σχετίζονται με τις συνήθειες που θα αποκτήσεις με το μωρό σου. Γι’ αυτό ακολούθησε το παράδειγμα της Νάνσυ. Φρόντισε να εξοπλίσεις το δωμάτιο με τα απολύτως απαραίτητα, τίποτα περιττό για αρχή. Στα απολύτως απαραίτητα μην ξεχάσεις να σημειώσεις το baby shusher, τη συσκεή με τους λευκούς ήχους. Νομίζω έσωσε την Νάνσυ και τον σύζυγό της και αναμφίβολα θα σου φανεί χρήσιμο κάτι αντίστοιχο.

Τα basics για ένα minimal nursery

Ακούγοντας όσα είχε να μου πει η Νάνσυ για τη διακόσμηση και το στήσιμο του βρεφικού δωματίου και σε συνδυασμό με την εμπειρία μου έχω να σημειώσω τα εξής:

  • Minimal αισθητική δεν είναι μόνο τα χρώματα. Σαφώς βοηθούν και είναι βασική προυπόθεση να κινούνται γύρω από την γκρι παλέτα. Ωστόσο, το less is more πρέπει να τηρηθεί και στα λοιπά διακοσμητικά. Τόσο στο ύφος τους όσο και στην ποσότητά τους. Για αρχή κάνε μία επιλογή και το μωρό σου σύντομα θα σου δείξει πώς θα συνεχίσεις.
  • Η ηρεμία έχει να κάνει με την αισθητική και είναι βασική προϋπόθεση για να ένα επιτυχημένο και σωστά δομημένο nursery. Βοηθά αρκετά στη ψυχολογία τόσο του μωρού όσο και των γονιών του.
  • Το γαλάζιο και το ροζ είναι σαφώς όμορφα χρώματα για ένα nursery αλλά όχι τα μόνα. Μην διστάσεις να αφήσεις ελέυθερη τη φαντασία σου. Μπορείς να είσαι τολμηρή, πάντα σκεπτόμενη να δημιουργήσεις ένα αρμονικό περιβάλλον.