ΦΑΓΗΤΟ

Μια μέρα στη Φάρμα

Σε λιγότερο από σαράντα λεπτά, έχεις αφήσει πίσω σου τον θόρυβο της πόλης και βρίσκεσαι σε ένα μαγικό μέρος.

Στο The Margi Farm κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και βρίσκεσαι κοντά στη φύση, σε ένα σκηνικό που θυμίζει χωριό. Ήταν μία όμορφη ανοιξιάτικη ημέρα όταν επισκεφθήκαμε τη φάρμα, για να περιηγηθούμε στο χωράφι και τον ελαιώνα και να ταΐσουμε τα ζωάκια. Το κάλεσμα της ελληνικής εταιρείας ΚΟΡΕ, με αφορμή το λανσάρισμα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Χρυσελιά ήταν μία επιστροφή στην ουσία των απλών, καθημερινών στιγμών μέσα από ένα προϊόν που έχει ταυτιστεί όσο κανένα με την ελληνική διατροφή.

Η ομορφιά κρύβεται στα απλά πράγματα που φτιάχνονται με αγάπη και μεράκι, όπως σε μία μπρουσκέτα που ετοιμάζεις al fresco με ζουμερή ντομάτα, μυρωδάτη ρίγανη από το χωράφι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά που χαρίζει στο πιάτο την ελαφρώς πικάντικη γεύση του. Σε ένα μεσημέρι με χαρούμενους ανθρώπους που ανταλλάζουν απόψεις για το φαγητό και που δίνουν βάση στην ουσία του. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την εταιρεία ΚΟΡΕ και το ελαιόλαδο Χρυσελιά.

Με στόχο να σκορπίσει γεύση, ποιότητα, ποικιλία και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στον χώρο των ελαίων,η εταιρεία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μεγάλωσε στο πέρασμα των χρόνων, φτάνοντας στο επίπεδο μιας σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας. Μάλιστα, έχει γίνει μία από τις πρώτες εταιρείες που έχουν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα του μηδενισμού πλαστικών αποβλήτων.

Τη λογική του zero waste ακολουθεί και το Margi Farm. Εδώ, δεν καταλήγει τίποτα στα απορρίμματα, αφού ό,τι παράγεται στα χωράφια, προορίζεται για την κουζίνα του ξενοδοχείου The Margi και στη συνέχεια για τις κατσίκες που ζουν στη φάρμα. Η κοπριά χρησιμοποιείται ως φυσικό λίπασμα για το χώμα, που μένει πάντα αφράτο και χωρίς ίχνος χημικού. Μεταξύ αγρανάπαυσης και πρώτων φυτευμάτων βρισκόταν η Φάρμα όταν την επισκεφθήκαμε εμείς, κι έτσι θαυμάσαμε τα μυρωδικά που είχαν ξεπροβάλλει και τα πρώτα εποχιακά λαχανικά. Ο Mr. Billy, ο γάιδαρος του κτήματος, μας περίμενε για χάδια, οι κότες απολάμβαναν αμέριμνες τον καλό καιρό και οι κατσίκες πλησίαζαν στον φράχτη για να τσιμπολογήσουν τα λαχανικά που κρατούσαμε.

Η φάρμα απλώνεται σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων, είναι υπέροχα φροντισμένη και ιδανικά για cooking activities και BBQ κάτω από την ξύλινη πέργκολα. Εκεί, που απολαύσαμε όσα είχε ετοιμάσει ο chef του The Margi Παναγιώτης Γιακαλής και η ομάδα του, με τα πιο αγνά προϊόντα από τη φάρμα κατευθείαν στο πιάτο μας.

Αν υπάρχει ένα αγαθό που είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα, αυτό είναι το ελαιόλαδο. Ακόμα όμως κι αν ο καθένας από εμάς διατείνεται ότι είναι η δική του οικογένεια που επιλέγει το καλύτερο, η ημέρα που περάσαμε στη Φάρμα, συζητώντας με τον Food blogger Cucina di Carouso, Δημήτρη Παπαζυμούρη και την Κωνσταντίνα Μπολέτη, Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας της εταιρείας ΚΟΡΕ, στάθηκε αφορμή για να αναθεωρήσουμε.

Μετά από μία βόλτα στον ελαιώνα του Margi Farm, με περίπου 90 ρίζες ελιάς από επτά διαφορετικές ποικιλίες (όπως Χαλκιδικής, Αμφίσσης και Κορωνέϊκη), μαθαίνεις πώς κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αρκεί να ξέρεις να διαλέγεις τα καλύτερα. Οι άνθρωποι πίσω από το ελαιόλαδο «Χρυσελιά» εκμεταλλεύονται τα θετικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου με σκοπό να συγκεραστούν όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Πάντοτε ψυχρής έκθλιψης, ώστε να μην καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά είναι ένα λάδι που πρέπει να εμπιστεύεσαι. Είναι χρήσιμο στη μαγειρική, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, χρησιμοποιείται κυρίως ωμό για σαλάτες (φρέσκες και βραστές) και ψητά φαγητά διατηρώντας πλήρως τα θρεπτικά συστατικά του. Το κλασικό ελαιόλαδο με τη σειρά του, συνδυάζει υγεία και απόλαυση. Με ισορροπημένη γεύση, θεωρείται ιδανικό για διάφορες μαγειρικές χρήσεις, όπως τηγάνι αλλά και ελαφριές συνταγές όπου το ζητούμενο είναι να μην επισκιαστούν τα βασικά υλικά από ένα έντονο άρωμα.

Φεύγοντας από τη Φάρμα, πέραν από μία ημέρα γεμάτη ήλιο και επαφή με τη φύση, πήραμε μαζί μας ένα πολύτιμο μάθημα για τη διατροφή και την υγεία μας. Με σωστές βάσεις, όπως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και σεβασμό στην εποχικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρά, νόστιμα θαύματα, και να έρθουμε πιο κοντά με πυρήνα το καλό φαγητό.