ΤΑΙΝΙΕΣ

Μια ελληνική Πράσινη Θάλασσα στο Netflix

YouTube

Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση για την προσθήκη της ελληνικής ταινίας The Waiter του Στηβ Κρικρή, στο Netflix, η ταινία «Green Sea» της Αγγελικής Αντωνίου, επιλέχθηκε από το Netflix Europe και θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο κοινό, μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα» και με πρωταγωνιστές την Αγγελική Παπούλια και τον Γιάννη Τσορτέκη, η ταινία «Green Sea» (2020) είναι ένα δράμα χαρακτήρων, ελληνογερμανικής παραγωγής. Έκανε πρεμιέρα στο αυστριακό φεστιβάλ Kitzbuehel, αποσπώντας το βραβείο κοινού. Οι βραβεύσεις συνεχίστηκαν, ενώ στην κυκλοφορία της, στις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό.

Η υπόθεση της ταινίας Green Sea

H Άννα (Αγγελική Παπούλια) μία μυστηριώδης γυναίκα χωρίς μνήμη, αγωνίζεται να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της. Στην κουζίνα της ταβέρνας του μοναχικού Ρούλα (Γιάννης Τσορτέκης). Κοντά στο λιμάνι, όπου βρίσκει καταφύγιο. Ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και τις παλιές συνταγές. Η μαγειρική της ξυπνά αναμνήσεις και θεραπεύει. Η ζεστή αγκαλιά των θαμώνων και ο έρωτας την βοηθούν να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Μέχρι που ο Ρούλα ανακαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της Άννας.

«Το σενάριο εμπνέεται από το βιβλίο», δηλώνει η Αγγελική Αντωνίου μιλώντας στο Flix.

«Από την αρχή όμως ζήτησα από την Ευγενία Φακίνου, η οποία προς τιμήν της δέχθηκε ότι θα μου δώσει το πνευματικό της παιδί να το κάνω ένα κινηματογραφικό παιδί δικό μου. Το πρόβλημα που αντιμετώπισα, ήταν ότι για ένα ολόκληρο χρόνο προσπαθούσα να ακολουθήσω τα χνάρια του βιβλίου και να αφηγηθώ την ιστορία όπως είχε γραφτεί.

Μετά από ένα χρόνο αποφάσισα να αφήσω πολλά πράγματα έξω και να γράψω ένα σενάριο όπως ήθελα εγώ να το γράψω. Κράτησα τη βασική ιστορία της γυναίκας με την αμνησία. Κράτησα το χαρακτήρα του ιδιοκτήτη, του Ρούλα. Κράτησα και μερικές φιγούρες, αλλά άλλαξα πολλά πράγματα. Αλλιώς δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει κάτι που να μπορώ να το υποστηρίξω και να το αφηγηθώ όπως θέλω εγώ».

Λίγα λόγια για την Αγγελική Αντωνίου

Η Αγγελική Αντωνίου είναι σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ. Σκηνοθεσία στην Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Βερολίνο (DFFB). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Οι δουλειές της μετρούν συμμετοχές και βραβεύσεις σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της είναι η «Δονούσα» (1992) και μία από τις πιο διακεκριμένες η ταινία «Eduart» (2007) που εκπροσώπησε την Ελλάδα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2008.

Η επίσημη πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Green Sea» στο Netflix Europe έχει προγραμματισθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2022, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο.