ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

MasterChef: Οι κατηγορίες στον Ηλία για σεξισμό και ο διχασμός στο Twitter

Instagram.com/masterchefgr

O Ηλίας Κιαζόλι επέστρεψε στο MasterChef στις 7 Φεβρουαρίου και μετά το άβολο καλωσόρισμα που του είχαν επιφυλάξει οι συμπαίκτες του στο σπίτι του MasterChef 7, η ζωή συνεχίστηκε με το Twitter να εκφράζει ήδη τη δυσαρέσκειά του για τη νέα προσθήκη με το «καλησπέρα». Ο Ηλίας Κιαζόλι, όταν συμμετείχε στον 4ο κύκλο του MasterChef είχε μία έντονη κόντρα με τους συμπαίκτες του, Κατερίνα Λένη και Σταυρή Γεωργίου που ήταν συμπαθείς στο κοινό. Και το κοινό του reality μαγειρικής του Star δεν φαίνεται να ξεχνά.

Επιπλέον ο Ηλίας Κιαζόλι είχε αποκτήσει μία «μυθική» διάσταση στις απόπειρες επιστροφής στο MasterChef, αφού κατά τη διάρκεια του 4ου κύκλου πέρασε από 4 δοκιμασίες και δεν κατάφερε τελικά να επιστρέψει. 3 χρόνια μετά είναι και πάλι εκεί, να αγωνίζεται στην κουζίνα του MasterChef και να δημιουργεί τις δικές του κόντρες. Αυτές, όπως έδειξε το επεισόδιο της 16ης Φεβρουαρίου, είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά γένους θηλυκού.

Fast Forward 10 μέρες μετά και ο Ηλίας έχει γίνει και πάλι ο παίκτης που το Twitter αγαπά να «μισεί». Τον καλωσόρισαν ως «ταπεινό» παίκτη, αλλά το Twitter είχε προκρίνει ότι η ταπεινότητα δεν είναι σίγουρα το φόρτε του, καθώς τον είχε παρακολουθήσει στο reality μαγειρικής του Star 3 χρόνια πριν. Αυτή τη φορά όμως, ήταν οι συμπαίκτριές του στο MasterChef που ανέδειξαν ένα ακόμα αρνητικό γνώρισμα του Ηλία Κιαζόλι. Δύο συμπαίκτριές του, η Πωλίνα και η Στέλλα τον κατηγόρησαν στις προσωπικές τους συνεντεύξεις στο MasterChef για σεξισμό.

Ο Ηλίας Κιαζόλι είχε το δικαίωμα να ορίσει τις νέες ομάδες του MasterChef και να «ανακατέψει την τράπουλα» στο reality μαγειρικής. Σχολιάζοντας τις επιλογές του, η Πωλίνα και η Στέλλα μίλησαν για τον σεξισμό που έχουν εισπράξει από τον επίδοξο MasterChef.

«Προτιμάω πιο πολύ την κόκκινη ομάδα γιατί ο Ηλίας δεν θέλει γυναίκες στην ομάδα του. Γιατί είναι σεξιστής! Εντάξει, δεν είμαι σίγουρη, ας πούμε, δεν μου το λέει αυτό, αλλά όπως βγαίνει από το πώς μιλάει για τις γυναίκες. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν, οι γυναίκες δεν πρέπει να καπνίζουν, οι άνδρες είναι καλύτεροι μάγειρες και οι κοπέλες δεν πρέπει να βρίζουν. Για αυτόν, η καλή κοπέλα δεν πρέπει να κάνει τίποτα», είπε αρχικά η 20 ετών Πωλίνα.

Σου θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω; Μάλλον όσα πατριαρχικά πρότυπα έχουν επιβληθεί στις γυναίκες προκειμένου η κυρίαρχη ομάδα των αντρών σε αυτό το σύστημα να τις θεωρούν «καλές». Μάλλον όλα όσα θέλουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας εδώ και χρόνια. Μάλλον τον εγκλωβισμό των γυναικών σε κουτάκια που άλλοι ορίζουν για εκείνες, προκειμένου να κρατούν τα προνόμιά τους μόνο για τον εαυτό τους.

Ακόμα ένα μέλος της κόκκινης ομάδας, η 35 ετών Στέλλα μοιράστηκε κι εκείνη μία παρόμοια άποψη ακόμα κι αν δεν χρησιμοποίησε τη λέξη σεξισμός.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που με διάλεξε ο Δημήτρης στην κόκκινη ομάδα. Δεν θα ήθελα σίγουρα να πάω στην ομάδα του Ηλία γιατί θεωρώ ότι ανήκει στην πλειοψηφία των μαγείρων που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία θέση μέσα στην κουζίνα», είπε η Στέλλα.

Η βιομηχανία της κουζίνας χαρακτηρίζεται από σεξισμό, οι δύο παίκτριες του MasterChef δεν είπαν, δυστυχώς, κάτι καινούργιο. Κι όλα έχουν να κάνουν με το κλασικό στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να ανήκουν στην κουζίνα, αλλά μόνο ως νοικοκυρές που μαγειρεύουν για την οικογένειά τους. Μόνο 22% των επικεφαλής chef των ΗΠΑ είναι γυναίκες. Στο Λονδίνο, πριν από λίγα χρόνια το ίδιο ποσοστό ήταν 15%.

Στη Γαλλία το 1/3 των ανθρώπων που δουλεύουν στη βιομηχανία (chefs, μάγειρες και εργαζόμενοι σε κουζίνες) είναι γυναίκες, αλλά γυναίκες που ακόμα και σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν διακρίσεις, όπως ο καθημερινός σεξισμός, η εκπαίδευση στρατιωτικού Τύπου, οι υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη γυναικών που θα λειτουργήσουν ως πρότυπα, όπως επισημαίνει σε σχετικό βιβλίο για τις γυναίκες επαγγελματίες του χώρου στη Γαλλία, η Rachel E. Black.

Ο σεξισμός στην κουζίνα είναι κάπως σαν βασικό συστατικό μίας συνταγής έως τώρα, ακόμα και στην κουζίνα του MasterChef. Τα realities μαγειρικής στην Ελλάδα (όπως και στη Γαλλία) αναπαράγουν άθελά τους την εικόνα που επικρατεί γενικά στη βιομηχανία, συστήνοντάς μας ελάχιστες γυναίκες σε σύγκριση με άντρες (διαγωνιζόμενους, νικητές και κριτές). Κάπως έτσι συμπεραίνω πως ο Ηλίας Κιαζόλι όπως είπε και η Στέλλα, μάλλον απλά ανήκει στην πλειοψηφία που σκέφτεται στερεοτυπικά για τις γυναίκες της βιομηχανίας στην οποία ανήκει.

Όποιες κι αν ήταν οι κατηγορίες εναντίον του πάντως, στο Twitter υπήρξαν κάποιοι που απροκάλυπτα (και προσποιούμενοι ότι δεν κατάλαβαν τι εννοούσαν οι δύο παίκτριες) μίλησαν για «φεμιναζί», συντασσόμενοι με τον Ηλία. Οι περισσότεροι, ωστόσο, είτε στάθηκαν στο κομμάτι του σεξισμού είτε όχι, απλά εξέφρασαν για μία ακόμα φορά τη δυσαρέσκειά τους που ο Ηλίας παραμένει διαγωνιζόμενος του MasterChef θυμίζοντάς τους κάθε μέρα και περισσότερο γιατί ήθελαν πριν από 3 χρόνια την αποχώρησή του.