WATCHLIST

Η Margot Robbie αναλαμβάνει τους «Πειρατές της Καραϊβικής»: 6 αληθινές γυναίκες πειρατές για να την εμπνεύσουν

Getty Images

Η Margot Robbie δεν θα είναι η πρώτη γυναίκα πειρατής στους “Πειρατές της Καραϊβικής” (#JusticeForElizabethSwann), θα είναι όμως η πρώτη με το δικό της, ολόδικό της franchise.

Η Robbie, φρέσκια από τον δεύτερο γύρο της ως Harley Quinn, μόλις ανακοινώθηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει σε νέα ταινία των “Πειρατών” για τη Disney, με κεντρική ηρωίδα την ίδια και βασική σεναριογράφο την Christina Hobson. Η Hobson συνεργάστηκε άψογα με τη σταρ στο πρόσφατο “Birds of Prey”, έκανε τη Harley Quinn έναν ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο, δραστικό χαρακτήρα, και είναι η εγγύηση ότι η πειρατής της Robbie θα είναι όσο badass φανταζόμαστε.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει και πολύ μακριά για να τη γράψει. Ακολουθούν 6 πραγματικές γυναίκες πειρατές της ιστορίας που μπορούν να εμπνεύσουν τον χαρακτήρα της:

Ching Shih

ching shih πειρατές της καραϊβικής Η Ching Shih όπως την υποδύθηκε η Takayo Fischer στο franchise "Πειρατές της Καραϊβικής"
Η Ching Shih όπως την υποδύθηκε η Takayo Fischer στο franchise “Πειρατές της Καραϊβικής”

Η Ching Shih – ή Cheng I Sao δηλαδή ‘γυναίκα του Cheng’ – ήταν μια πρώην πόρνη που παντρεύτηκε έναν ισχυρό κουρσάρο ονόματι Cheng I το 1801. Οι δυο τους συγκέντρωσαν έναν παντοδύναμο στρατό πειρατών, από τους μεγαλύτερους που είχε δει ποτέ η Κίνα και ο πλανήτης γενικότερα. Ο στόλος τους είχε εκατοντάδες καράβια, 50.000 περίπου άντρες, και έκανε επιθέσεις σε ψαράδικα, πλοία εφοδιασμού και παραθαλάσσια χωριά της Νότιας Κίνας.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1807, η Ching Shih άδραξε την ηγεσία του στόλου και συνεργάστηκε με τον έμπιστο υποπλοίαρχο και εραστή της, Chang Pao. Τα επόμενα χρόνια έφτιαξαν ένα στόλο τόσο μεγάλο που ανταγωνιζόταν τα μεγέθη των στόλων πολλών χωρών. Η Ching Shih είχε όμως θεσπίσει έναν απαράβατο κανόνα για τους πειρατές της: Η τιμωρία για τον βιασμό των γυναικών αιχμαλώτων ήταν ο αποκεφαλισμός. Όταν ο κλοιός άρχισε να σφίγγει γύρω της από την κινεζική κυβέρνηση, παρέδωσε τον στόλο της με αντάλλαγμα να κρατήσει τα πλούτη της. Μέχρι τον θάνατό της το 1844 σε ηλικία 69 ετών, είχε δικό της οίκο για τζόγο.

Anne Bonny

anne bonny πειρατές Η Anne Bonny όπως την υποδύθηκε η Clara Paget στο "Black Sails"
Η Anne Bonny όπως την υποδύθηκε η Clara Paget στο “Black Sails”

Η Anne Bonny ήταν η νόθα κόρη ενός πλούσιου Ιρλανδού δικηγόρου. Ο πατέρας της, θέλοντας να κρύψει τη συγγενική τους σχέση, την έντυνε αγόρι και την έβαζε να παριστάνει τον υπάλληλό του στα νεανικά της χρόνια. Όταν η Anne μετακόμισε αργότερα στην Αμερική, παντρεύτηκε έναν ναύτη το 1718 και ταξίδεψαν μαζί στο νησί New Providence στις Μπαχάμες όπου έμεναν πειρατές. Εκεί εγκατέλειψε τον άντρα της και σύναψε σχέση με τον πειρατή Jack “Calico” Rackam.

Η Anne έδειξε γρήγορα ότι μπορούσε να καταπίνει ρούμι, να βρίζει και να χειρίζεται το ναυτικό σπαθί όπως ακριβώς και οι καλύτεροι στο πλήρωμα του Calico, ενώ ο μύθος λέει ότι μία φορά κόντεψε να σκοτώσει έναν άντρα από το ξύλο επειδή προσπάθησε να τη βιάσει. Έγινε, επίσης, πολύ καλή φίλη και με τη Mary Read που ακολουθεί παρακάτω.

Mary Read

Γεννημένη στα τέλη του 17ου αιώνα, η Mary Read πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών της χρόνων υποδυόμενη τον νεκρό ετεροθαλή αδερφό της. Αυτή ήταν η τακτική της φτωχής μητέρας της για να συνεχίζει να παίρνει χρήματα από τη γιαγιά του αγοριού. Αρχίζεις ήδη να καταλαβαίνεις γιατί τα βρήκε τόσο με την Anne Bonny.

Αργότερα υιοθέτησε το όνομα Mark Read και άρχισε να κάνει αντρικές δουλειές της εποχής, όπως στρατιώτης και στην πορεία ναυτικός. Όταν κατέλαβαν πειρατές το καράβι όπου δούλευε, την έπεισαν να συνεχίσει την καριέρα της μαζί τους. Η Anne κατέληξε στο πλοίο του Calico, έπιασε φιλίες με την Anne και αποκάλυψε ότι ήταν γυναίκα. Δεν πρόλαβε να δουλέψει πολύ με τον Calico, αλλά στους λίγους εκείνους μήνες απέκτησε φήμη τρόμου, ειδικά κατά την επίθεση που τους έκαναν κυνηγοί πειρατών τον Οκτώβριο του 1720. «Αν υπάρχει ένας έστω άντρας ανάμεσά σας», ακούγεται ότι τους φώναξε, «θα έρθει εδώ πάνω και θα με πολεμήσει σαν τον άντρα που λέει ότι είναι».

Η Mary και η Anne τελικά συνελήφθησαν, γλίτωσαν όμως την εκτέλεση γιατί ήταν και οι δύο εγκυμονούσες. Η Mary όμως αρρώστησε με πυρετό και πέθανε στη φυλακή.

Grace O’Malley

Η Grace O’Malley γεννήθηκε σε μια διαβόητη οικογένεια από πειρατές που αφέντευε στις ακτές της Δυτικής Ιρλανδίας. Αφού πήρε τα ηνία των είκοσι πλοίων τους στα 1560s, συνέχισε την παράδοση με επιθέσεις εναντίον αγγλικών και ισπανικών πλοίων. Οι περιπέτειές της ήταν θρυλικές. Λέγεται μάλιστα ότι συμμετείχε σε μάχη μία μόλις μέρα μετά τη γέννα της. Γι’ αυτό ακριβώς όμως είχε προκαλέσει και την οργή των αρχών.

Αφού έκανε 18 μήνες φυλακή μετά τη σύλληψή της, η 63χρονη τότε Grace απευθύνθηκε στην ίδια τη Βασίλισσα την Α΄ για βοήθεια. Κατά τη διάρκεια ενός φημισμένου ακροατηρίου, η O’Malley παρουσίασε τον εαυτό της ως κουρασμένη ηλικιωμένη γυναίκα και παρακάλεσε τη βασίλισσα να της επιστρέψει τα πλοία της, να απελευθερώσει έναν από τους φυλακισμένους γιους της και να της επιτρέψει να παραιτηθεί εν ειρήνη. Το στοίχημα έπιασε, όμως η Grace δεν κράτησε το δικό της μέρος της συμφωνίας. Υπάρχουν αρχεία που καταδεικνύουν ότι εκείνη και οι πειρατές γιοι της συνέχισαν τη δράση τους μέχρι τον θάνατό της το 1603.

Rachel Wall

Η βιογραφία της Rachel Wall είναι φτιαγμένη από αλήθειες και μύθους, όμως αν πιστέψουμε κάποια έστω από τα στοιχεία της, ήταν η πρώτη και μοναδική Αμερικανίδα γυναίκα που έγινε πειρατής. Η παραγωγή είναι αμερικανική, άρα δεν αποκλείεται να αποτελέσει έμπνευση για τον χαρακτήρα που θα υποδυθεί η Robbie.

Η Wall γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια, το ‘σκασε από το σπίτι της ως έφηβη και παντρεύτηκε τον ψαρά George Wall. Οι δυο τους προσπάθησαν να ζήσουν τίμια στη Βοστόνη, ωστόσο στράφηκαν στο έγκλημα λόγω ακραίας φτώχειας. Πήραν ένα μικρό καραβάκι από κάτι ναυτικούς και άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στις ακτές της Νέας Αγγλίας. Η στρατηγική τους ήταν πανέξυπνη, αλλά ωμή. Κάθε φορά που θέριζε κάποια μπόρα την περιοχή, έκαναν το καράβι τους να μοιάζει κατεστραμμένο και η Rachel φώναζε βοήθεια από το κατάστρωμα. Όταν τους πλησίαζαν οι διασώστες, ληστεύονταν και φονεύονταν.

Λίγα χρόνια αφότου μία πραγματική καταιγίδα σκότωσε τον άντρα της, η Wall συνελήφθη ήταν προσπάθησε να κλέψει μία γυναίκα στη Βοστόνη. Ομολόγησε σε κάθε αμαρτία που μπορεί να πράξει ο άνθρωπος, πέραν του φόνου. Δεν έπεισε ωστόσο τις αρχές και έγινε η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε με απαγχονισμό στη Μασαχουσέτη, στις 8 Οκτωβρίου του 1789.

Jeanne de Clisson

γυναίκες πειρατές Art: Pirates - Artist: Delowar / Deniantart
Art: Pirates – Artist: Delowar

Η ιστορία της Jeanne de Clisson είναι αρχαιοελληνική τραγωδία. Παντρεμένη με τον Olivier III de Clisson, η Jeanne ήταν μία ευτυχής παντρεμένη γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών, και ευγενής της Βρετάνης στη Γαλλία. Όταν όμως οι χερσαίοι πόλεμοι μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας οδήγησαν σε κατηγορία του άντρα της για προδοσία και τελικά στον αποκεφαλισμό του, εκείνη ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση από τον Βασιλιά Φίλιππο τον ΣΤ΄ της Γαλλίας.

Η Jeanne έδωσε όλη της τη γη για να αγοράσει τρία πολεμικά πλοία, τον Μαύρο Στόλο όπως τα ονόμασε. Τα έβαψε μαύρα, τους έβαλε πανιά βαμμένα στο κόκκινο το αίματος, και τα επάνδρωσε με μισθοφόρους πειρατές. Από το 1343 ως το 1356, η Λέαινα της Βρετάνης ταξίδευε τη Μάγχη, αιχμαλώτιζε τα πλοία του Γάλλου βασιλιά, σκότωνε τα πληρώματά του και αποκεφάλιζε όποιον αριστοκράτη είχε την ατυχία να βρίσκεται εκεί.

Παρά τις πράξεις της, η Jeanne de Clisson αποσύρθηκε χωρίς προβλήματα. Ξαναπαντρεύτηκε κιόλας, τον υπολοχαγό Sir Walter Bentley. Μετά τον θάνατό της το 1359, λέγεται ότι επέστρεψε στο κάστρο της στη Βρετάνη για να στοιχειώσει τους διαδρόμους του.