DECO

Μάγια Τσόκλη: Το ολόλευκο σπίτι της στην Τήνο σε ταξιδεύει στις παλιές Κυκλάδες

Instagram.com/mayatsoclis

«Για μένα, η γοητεία κρύβεται στην ενδοχώρα, στη φύση, στα 45 εξαιρετικά διατηρημένα χωριά, στα πέτρινα κελιά, τα κατικιά, τις πεζούλες, τα μαντριά με τους κεντρικούς μονόλιθους, στις λεπτομέρειες που κρύβουν οι περιστερώνες, στα δεκάδες χειροποίητα μονοπάτια που ακολουθούν αρχαίους αγροτικούς δρόμους μέσα σε απρόσμενα τοπία.. Η γοητεία αλλά και το μυστήριο, βρίσκονται στην Τέχνη, στους γλύπτες, τους ζωγράφους, τους διανοητές που γέννησε ή που υιοθέτησε το νησί», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Αθηνόραμα η Μάγια Τσόκλη, απαριθμώντας τους λόγους που λατρεύει την Τήνο, στην οποία έχει εγκατασταθεί μόνιμα.

Η Μάγια Τσόκλη, λοιπόν, η οποία παλαιότερα είχε αναλάβει την εκπομπή Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, που στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη, βάζοντας παγκόσμιους προορισμούς στα πλάνα της, βρήκε τον έναν και μοναδικό προορισμό της. Την Τήνο. Το κυκλαδονήσι που πλέον έχει γίνει ο μόνιμος τόπος κατοικίας της. Εκεί, διατηρεί με τον σύζυγό της τη δική τους ζυθοποιΐα. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη και για τη λειτουργία του Μουσείου Κώστα Τσόκλη. Το μουσείο έχει ως στόχο να προβάλλει τα έργα του πατέρα της και καταξιωμένου εικαστικού, Κώστα Τσόκλη.

Η Μάγια Τσόκλη και ο κυκλαδίτικος παράδεισός της στην Τήνο

Το εξοχικό της δημοσιογράφου στην Τήνο, λοιπόν, το οποίο αποτελεί πλέον τη μόνιμη έδρα της, δεν έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Αυτήν που χαρακτηρίζει τα σπίτια των νησιών που γεωγραφικά ανήκουν στις Κυκλάδες. Η ταυτότητα του τόπου έχει παραμείνει αναλλοίωτη μέσα από το design και τη διακόσμηση του κυκλαδίτικου παράδεισού της. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι εδώ για να σε πείσουν και να σου προσφέρουν μία virtual, αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία.

«Κουρτινάκια όπως παλιά! Το minimal θέλει και τη τρυφεράδα του», έγραψε στην περιγραφή της παραπάνω φωτογραφίας η Μάγια Τσόκλη που δηλώνει με αυτόν τον τρόπο ότι είναι μεγάλη fan της παράδοσης.

Στο κυκλαδίτικο σπίτι της Μάγιας Τσόγλη, γυρνάς πίσω στον χρόνο

Όπως μπορείς να δεις, το ταβάνι είναι επενδυμένο από λευκό ξύλο. Από την άλλη, οι τοίχοι στα δωμάτια του σπιτιού έχουν δημιουργηθεί από ακατέργαστη πέτρα. Αυτή με τη σειρά της έχει καλυφθεί με λευκό σοβά, φέρνοντάς μας στο μυαλό εικόνες από vintage σπίτια που φωτογραφίζουμε στα σοκάκια των Κυκλάδων. «Όταν ο βράχος εγκαταστάθηκε στο σπίτι», έγραψε στην περιγραφή της παραπάνω φωτογραφίας η Μάγια Τσόκλη. Και κάπως έτσι η παρουσιάστρια μάς αποκάλυψε το υπνοδωμάτιο του σπιτιού.

Η minimal αισθητική συμπληρώνεται αρμονικά από τα διακριτικά διακοσμητικά, τα οποία ακολουθούν τους κανόνες της παραδοσιακής διακόσμησης. Τα σεμεδάκια στα παράθυρα και τα ντουλάπια, το vintage γαλάζιο έπιπλο την κουζίνα, καθώς και τα υφαντά μαξιλάρια και χαλιά που κοσμούνται από φολκλορικά prints, σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.